Alzheimer Cafés in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn: Bieden Hulp op Wereld Alzheimerdag

Alzheimer Cafés in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn: Bieden Hulp op Wereld Alzheimerdag

Alzheimer café in Vleuten

Alzheimer Cafés in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn: Bieden Hulp op Wereld Alzheimerdag

Met nationale Alzheimerdag om de hoek, willen we het hebben over de Alzheimer Cafés in de gemeente Utrecht, met name die in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn. Deze plekken bieden hulp aan mensen die te maken hebben met Alzheimer en dementie. We spraken met de coördinator van deze cafés, Helma van ‘t Land, om te begrijpen waarom Alzheimerdagen zo belangrijk zijn en hoe waardevol deze cafés zijn. 

 

Dagen zoals Wereld Alzheimer dag zijn zeer belangrijk. Met een vergrijzende bevolking groeit het aantal mensen dat te maken krijgt met Alzheimer en dementie. Toch zijn er nog veel dingen die mensen hier nog niet over weten. In openbare plaatsen, zoals supermarkten, kunnen mensen met dementie in de war raken. Daarom moet er meer aandacht aan Alzheimer en dementie gebracht worden, zodat mensen hierover kunnen leren en beter weten hoe ze hiermee om kunnen gaan. 

 

De Alzheimer Cafés in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen voor mensen met Alzheimer en dementie. Elke keer is er een spreker die een specifiek onderwerp behandelt, zoals hoe je om kan gaan met iemand met dementie, wat te doen na de diagnose, autorijden met dementie en of dat wel mag, het levenseinde en wat je bij de notaris moet vastleggen. De sprekers geven een half uur uitleg en beantwoorden vragen. Er zijn ook altijd vijf vrijwilligers van Alzheimer Nederland om te helpen. De bijeenkomsten beginnen meestal om half 8 en eindigen om 9 uur 

 

Er werd ook wat georganiseerd voor Wereld Alzheimer dag. Het plan was om dit op het Griftpark in Utrecht te doen, maar vanwege de slechte weersvoorspellingen werd besloten om de hele dag door te brengen in verpleeghuis Roosendaal op de industrie 5. Speciaal voor Wereld Alzheimerdag werd hier een dag voor mensen die te maken hebben met dementie gehouden. Een high tea met informatie over wat deze mensen wouden weten. 

 

Een van de effecten van Alzheimer Cafés is dat ze helpen om het stigma rondom dementie en Alzheimer te verminderen. Het wordt steeds meer bespreekbaar. Ook zijn ze in Utrecht nog bezig met een speciaal Alzheimercafé genaamd ‘Trefpunt’, gericht op mensen met een migratieachtergrond. Het stigma is hier nog steeds zichtbaar aanwezig. Familieleden schamen zich soms en vinden het moeilijk om over de ziekte te praten. Het stigma verminderd over het algemeen maar het blijft moeilijk. Vooral omdat mensen met dementie vaak zelf geen ziekte-inzicht hebben, dus de situatie lijkt voor hen minder ernstig dan voor hun naasten. 

 

Helma sluit af met dat ze het fantastisch vindt om te zien dat ook jongeren zich steeds meer inzetten om bewustzijn te creëren rondom Alzheimer en dementie. Het kan iedereen treffen, zelfs op jongere leeftijd. Ze vertelt over een vorm van Alzheimer die zich voordoet tussen de 40 en 60 jaar oud en dat dit ook erfelijk is. Ze voegt toe “En als je mensen ziet met dementie, ga dan niet lachen. Wees geduldig, laat ze maar gaan. Als die mensen nu vinden dat het winter is terwijl het zomer is en de zon schijnt, dan is het maar winter. Dan zijn die mensen gelukkig en heb je geen confrontaties. 

 

Op Nationale Alzheimerdag en elke andere dag blijven de Alzheimer Cafés in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn een cruciale bron van steun, begrip en bewustwording voor mensen die te maken hebben met Alzheimer en dementie. Ze bieden een gastvrije omgeving waar mensen kunnen samenkomen, leren en groeien in hun begrip van deze uitdagende aandoeningen.

Over de auteur

Lynn van Rhijn

Ik ben Lynn van Rhijn, 18 jaar oud en zit momenteel in mijn eerste jaar van de opleiding journalistiek. De reden dat ik voor deze studie heb gekozen, is omdat ik erg nieuwsgierig ben en graag nieuwe verhalen ontdek. Het lijkt mij leuk om later op een redactie te werken, documentaires te maken en me te verdiepen in onderzoeksjournalistiek. Hoewel ik nog niet veel ervaring heb in de journalistiek, heb ik wel al een documentaire gemaakt voor mijn profielwerkstuk waarin we verschillende mensen hebben geïnterviewd. Dit vond ik heel leuk om te doen, en het heeft me daarom ook gemotiveerd om journalistiek te studeren. Dit jaar zal ik wekelijks interviews afnemen in Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern. Ik kijk er erg naar uit om de hyperlocal te verkennen en hoop steeds beter te worden in het maken van audio fragmenten en artikelen.