Gemixte gevoelens bij bezoekers over de inloopbijeenkomst in De Meern

Gemixte gevoelens bij bezoekers over de inloopbijeenkomst in De Meern

In het Verenigingsgebouw de Zandweg in De Meern beginnen langzaamaan om 19:00 de eerste bezoekers binnen te stromen om de inloopbijeenkomst bij te wonen die de gemeente Utrecht organiseert naar aanleiding van de bouwplannen in het Hart van De Meern. In een grote ruimte presenteert de gemeente haar plannen en gaan de bezoekers met de gemeente in gesprek over deze plannen en hun eigen ideeën. ‘Dat is voor ons de eerste stap.’

De eerste stap

De deuren van de Zandweg staan open voor vrije inloop en bij binnenkomst wordt er een kopje koffie of thee aangeboden. Naarmate de tijd vordert komen er steeds meer bezoekers binnen en begint het druk te worden. Er is een grote ruimte ingericht met verschillende tafels waar medewerkers van de gemeente vragen kunnen beantwoorden over bepaalde onderdelen van de plannen. Zo is er ruimte voor de eisen van de plannen, de doelen van de gemeente en de parkeergelegenheden die door de nieuwe bouwplannen verloren zouden gaan. Thomas Sturkenboom is projectmanager bij de gemeente Utrecht en is ook aanwezig bij de bijeenkomst. Hij vertelt dat de gemeente graag nieuwe woningen zou willen bouwen in het zuidoostelijke deel van De Meern. ‘De gemeente wil daar heel graag woningen realiseren, maar hoe dat allemaal gaat gebeuren en wanneer, dat weten we nog niet’, aldus Sturkenboom. Hij hoopt dat de inwoners van De Meern op deze bijeenkomst hun ideeën over de wijk delen, zoals wat ze goed vinden, maar ook wat ze missen. ‘Dat is voor ons de eerste stap’, vertelt hij. Voor het delen van ideeën is dan ook ruimschoots de kans bij deze bijeenkomst. Bezoekers zijn druk bezig met de uitwerking van hun eigen ideeën. Zo is er de gelegenheid om post-its achter te laten met de eigen visies en meningen en kunnen de bezoekers een formulier invullen met hun aanvullingen op de huidige plannen. Hoe drukker het wordt bij de bijeenkomst, hoe meer mensen deze ideeën ook willen delen. ‘Uiteindelijk weten de bewoners het beste hoe de wijk functioneert’, vertelt Sturkenboom. Het is nu aan de gemeente om deze feedback mee te nemen in de verdere uitwerking van de plannen.

Onduidelijkheid

Zoals Sturkenboom aangaf weten de inwoners van De Meern het beste hoe de wijk functioneert. Op avonden zoals deze is het dus belangrijk dat bezoekers niet alleen luisteren naar de plannen van de gemeente, maar dat er ook wederhoor plaatsvindt. Aangezien het een drukke avond is met veel bezoekers, is hier ook ruimschoots de gelegenheid voor. Toch zijn de plannen voor sommige bezoekers nog niet helemaal duidelijk, ondanks de poging van de gemeente Utrecht om informatie te bieden en te vergaren bij deze inloopbijeenkomst. Ook worden er zorgen geuit over de plannen. In de zaal worden stevige gesprekken gevoerd met de gemeente, waarbij kritische vragen worden gesteld. Zo zouden de parkeerplekken bijvoorbeeld verloren gaan met de huidige bouwplannen. Ook Gilbert Oostendorp, bezoeker van de bijeenkomst en inwoner van De Meern, geeft aan dat hij iets meer verwacht had van de inloopbijeenkomst. ‘De plannen worden wel concreet gemaakt, maar dat gaat nog tot 2026 duren, dus vanavond zijn we niet heel veel wijzer geworden’, vertelt Oostendorp stellig. Wel heeft hij meegedacht over de plannen en zijn eigen ideeën gevormd. ‘De parkeerplekken vervallen, waar gaan de auto’s nu heen?’, zegt hij. Toch is hij verder positief over het idee van de bijeenkomst. ‘Het is belangrijk dat iedereen inspraak heeft.’ De bijeenkomst wekt dus zowel een positieve als negatieve indruk op bij de bezoekers. Toch hadden veel bezoekers liever concretere plannen gezien.

Concrete doelen

Terwijl Sturkenboom weer aan de slag gaat met het beantwoorden van vragen van de bezoekers en de zaal nog drukker wordt, is Liesbeth Groenveld ook aanwezig bij de inloopbijeenkomst. Zij is gebied coördinator voor opgave Leidsche-Rijn, Vleuten en De Meern voor de gemeente Utrecht. Om de doelen achter de plannen toch wat duidelijker en concreter te maken voor de bezoekers vertelt Groenveld dat Utrecht de ambitie heeft om te groeien. Om dit mogelijk te maken is het volgens haar nodig om beter betaalbare woningen toe te voegen aan de stad, met name ook in de wijken als De Meern, Leidsche-Rijn en Vleuten. ‘We zien dat daar behoefte aan is in de stad’, aldus Groenveld. Ook vertelt ze bijvoorbeeld dat er veel mensen zijn die willen doorstromen uit hun eengezinswoning, maar hier wel iets passends voor terug willen krijgen. ‘We gaan kijken hoe we de doorstroming in gang kunnen zetten in Utrecht.’

Over de auteur

Yasmin van der Burch

Ik ben Yasmin van der Burch, 19 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in onderwerpen als de politiek, maatschappelijke problemen en het oplossen daarvan, maar ook in mensen en hun verhalen. Ik hoop dan ook dat ik later, als afgestudeerd journalist, deze onderwerpen kan combineren met mijn werk. Verder vind ik het ook heel erg belangrijk dat mensenrechten wereldwijd gewaarborgd worden en hoop ik dan ook mijn journalistieke carrière voort te zetten bij organisaties als Amnesty International of Unicef. Het lijkt mij interessant om dit te doen door middel van het maken van documentaires of diepgaande interviews. Ik hoop op deze manier mensen te kunnen helpen en belangrijke zaken aan het licht te brengen. Toch zou het ook zomaar zo kunnen zijn dat ik terecht kom bij de televisie, aangezien dit ook een doel voor mij is. Het lijkt mij namelijk ook erg mooi om met behulp van humor belangrijke thema's aan de kaart te brengen. Voor mij zijn de programma's Even tot hier en De Avondshow met Arjen Lubach hier grote voorbeelden in. Waar ik dan ook zal eindigen, ik hoop dat ik via de Journalistiek mensen een stem kan geven en op deze manier de wereld een stukje beter kan maken.