Groot succes voor bewonersavond Terwijde: samen dineren en discussiëren over buurtverbeteringen  

Groot succes voor bewonersavond Terwijde: samen dineren en discussiëren over buurtverbeteringen   

Afgelopen woensdagavond 25 oktober vond van 18:00 tot 20:30 uur de bewonersavond uit de buurtagenda plaats bij restaurant Dengh in Terwijde. Buurtbewoners kwamen onder het genot van een diner bijeen, om samen ideeën te delen over verbeteringen in hun wijk. Het evenement, georganiseerd door de Gemeente Utrecht, trok een groot publiek aan en liet zien dat de bewoners van Terwijde zeker betrokken zijn bij de verbetering van de wijk. Met de grote opkomst en de levendige sfeer, was dit evenement een groot succes.

Thematafels

De avond begon met een heerlijk zes-gangenmenu bereid door restaurant Dengh. Het menu bestond onder andere uit een kipsatéspiesje, vers friet, parelcouscous salade en een luchtige chocolademousse. De wijkadviseur van Terwijde was aanwezig, veel medewerkers van de gemeente, waaronder een schone stad coach, en veel bewoners. Voor alle aanwezigen was een naambordje gemaakt, waardoor de gesprekken op een laagdrempelige manier konden plaatsvinden. Het doel van deze bewonersavond is om samen met de inbreng van bewoners, passende oplossingen te vinden voor het verbeteren van de wijk. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen waren er vier tafels opgezet waar de mensen konden plaatsnemen om te discussiëren over belangrijke thema’s. Bij iedere tafel stond een ander thema centraal: jongeren, sociale cohesie, (verkeers)veiligheid en een schone wijk. De bewoners die aanwezig waren konden aan alle vier de tafels aanschuiven. Er hoefden dus geen keuzes gemaakt te worden. Iedereen kon de discussies die gevoerd werden over de onderwerpen bijwonen en hier ook aan bijdragen.

Verbinding

De persoon die de avond leidde is Guus Uiterwaal, de wijkadviseur van Terwijde. Hij legt de rol van de gemeente als verbindingspunt tussen de wijk en de stad uit. ‘Alle kansen en bedreigingen die in de buurt spelen, breng ik onder de aandacht bij het stadskantoor, waarna verschillende afdelingen van de gemeente actie ondernemen,’ aldus Uiterwaal. ‘Het werkt ook andersom; de gemeente heeft input van mij nodig om te begrijpen wat er in de buurt gebeurt. Ik ben de ogen en oren van en voor de gemeente.’ De bewonersavond is een politieke keuze om specifiek buurten met afwijkende cijfers meer aandacht te geven. Uiterwaal vertelt dat uit de cijfers is gebleken dat de wijk Terwijde dat de buurt op bepaalde vlakken achterliep in vergelijking met de rest van Utrecht. Dit is gebaseerd op eerder afgenomen interviews met bewoners, professionals en organisaties. Uit het onderzoek, dat in 2022 plaatsvond, kwam naar voren dat de bewoners van Terwijde over het algemeen tevreden zijn over hun wijk. De tevredenheid bestond met name rondom de onderwerpen: het winkelcentrum, de diversiteit aan woningen, en het park. Desalniettemin zijn er verbeterpunten. ‘Jongeren hebben het hier soms moeilijk,’ aldus Uiterwaal. ‘De gegevens tonen aan dat er veel stress en faalangst onder jongeren is, en er is behoefte aan meer verbinding tussen de jongeren.’ Uiterwaal denkt dat dit te maken heeft met dat Terwijde nog volop aan het ontwikkelen is.

Inclusie

Mik Demirov drinkt samen met zijn buurmannen Frank en Barry een biertje op deze avond. Demirov woont al tien jaar in de wijk, en merkt op dat de sociale contacten tussen bewoners vroeger zeer beperkt waren. Desalniettemin meent hij dat er in de afgelopen jaren ook verbeteringen zijn opgetreden. ‘Ik denk dat ze dit soort initiatieven verder moeten uitbreiden, zodat mensen van verschillende culturen ook de kans krijgen om deel te nemen,’ zegt Demirov, terwijl hij een hap van zijn kipspiesje neemt. Het valt hem op dat hij vooral Nederlanders ziet deelnemen aan de Bewonersavond, en stelt voor om informatie op een inclusievere manier te verspreiden, bijvoorbeeld door het gebruik van flyers. ‘Zo is het voor iedereen toegankelijk’.

Schone stad

Ook Ben Goes is aanwezig op de Bewonersavond. Hij is de Schone Stad Coach van de gemeente Utrecht. Goes benadrukt het belang van het aanpakken van afvalproblemen en zwerfafval. Hij en zijn collega’s moedigen buurtbewoners aan om afvalcontainers te adopteren en actief bij te dragen aan het schoonhouden van de omgeving. Mensen die een container adopteren ontvangen onder andere een sleutel om de containers te openen en een stamper om verstoppingen te verhelpen. Goes vertelt ook dat er nog steeds ruimte is voor verbetering wat betreft afvalvermindering. Met name onder middelbare scholieren die hun afval op straat gooien valt er nog veel winst te behalen, stelt Goes. Om dit aan te pakken biedt de gemeente gastlessen aan op middelbare scholen aan om bewustwording rondom afval te vergroten.

De Bewonersavond bleek een groot succes te zijn, met een grote opkomst en waardevolle gesprekken over belangrijke onderwerpen in de buurt.

Mijs Wijker sprak met enkele aanwezigen:

Over de auteur

Asaiah Goldstein

Mijn naam is Asaiah India Goldstein, en ik ben een enthousiaste en nieuwsgierige eerstejaarsstudente Journalistiek van twintig jaar oud met een achtergrond in de acteurswereld. Afgelopen jaar heb ik de toneelschool afgerond, en daar heb ik geleerd om mijzelf in te leven in verschillende rollen en personen en om verhalen tot leven te brengen. Deze opleiding en ervaringen hebben mij geïnspireerd om de wereld en alles wat zij met zich mee brengt te ontdekken. Mijn interesses zijn zeer divers en weerspiegelen eigenlijk al mijn nieuwsgierigheid naar de wereld. Ik ben gefascineerd door kunst en cultuur in alle vormen, reizen, en ik vind het heel erg belangrijk dat er veel inclusiviteit en diversiteit in de media is. Tegelijkertijd heb ik ook een grote interesse in misdaadverhalen en het recht. Hier wil ik mijzelf ook verder in gaan verdiepen tijdens de opleiding. Ik streef ernaar om verhalen te vertellen waarin de stemmen van diverse gemeenschappen en culturen gehoord worden. Als journalist hoop ik mensen en culturen dichter bij elkaar te kunnen brengen. Mijn achtergrond in de acteursopleiding heeft ervoor gezorgd dat ik sterke communicatieve vaardigheden heb ontwikkeld en dat ik verhalen met empathie en diepgang kan benaderen. Wellicht lees je in de toekomst een artikel van mij in de theaterkrant, of zie je mij terug bij BNN of als misdaadjournalist.