Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Bibliotheek De Tweede Verdieping organiseert boekenmaand in plaats van een Boekenweek

Bibliotheek De Tweede Verdieping organiseert boekenmaand in plaats van een Boekenweek

Door Anna Popken SVJ D-13

Nieuwegein/IJsselstein. Bibliotheek De Tweede Verdieping in Nieuwegein viert voor het eerst de nationale Boekenweek gedurende de hele maand maart. Samen met andere bibliotheken Lek & IJssel en Het groene hart hebben ze een programma samengesteld met diverse activiteiten die aansluiten bij het landelijke thema ‘Bij ons in de familie. De Boekenweek hoeft niet beperkt te worden tot een korte periode.

Colinda Olff, de programmamaker van De Tweede Verdieping, benadrukt dat niet iedereen in staat is om tijd vrij te maken voor de activiteiten gedurende een korte periode. Ze geeft aan dat het praktisch ook onhaalbaar is om alles in één week te plannen. Daarom is er in samenwerking met de andere bibliotheken besloten om de activiteiten te verspreiden over de hele maand. Deze aanpak biedt iedereen de gelegenheid om deel te nemen aan de Boekenweek, zonder dat het beperkt blijft tot een korte tijdperiode. Bovendien dragen de lopende verbouwingen in het stadhuis, waar de bibliotheek onderdeel van uitmaakt, bij aan een meer gespreide organisatie van activiteiten in Nieuwegein dan gebruikelijk.

De Boekenweek is onmisbaar volgens Olff. ‘Het is het perfect instrument om mensen van diverse interessegebieden te voorzien van kostbare informatie. Iedereen is wel geïnteresseerd in boeken of informatie. Daarom verspreiden we de kennis met taal, digitale bezigheden en gezondheid, zodat er voor iedereen wat bij zit. Ik denk ook niet dat het heel veel uitmaakt wel thema je kiest. Voor iedereen is een thema wel waardvol of kun je het waardevol maken.’

Het jaarlijkse feest

De Boekenweek viert dit jaar zijn 89e editie. Hét jaarlijkse feest is er om het boek te vieren in samenwerking met boekhandels, uitgeverijen, auteurs, bibliotheken en de media. De Boekenweek is ontstaan om zoveel mogelijk mensen te inspireren met boekentips en activiteiten. ‘Hiermee motiveren je mensen om weer meer te gaan lezen, vooral met een thema wat iedereen vaak aanspreekt’, aldus Olff.

Het thema van dit jaar is ‘Bij ons in de familie’. Het thema is door heel Nederland hetzelfde, een onderwerp dat universeel is en waarover iedereen kan meepraten. Er zijn genoeg verhalen en boeken die over familie gaan. Bij de Boekenweek hoort ook altijd een jaarlijks Boekenweekgeschenk. Dit jaar heet het ‘Gezinsverpakking’ en is het geschreven door de grootste schrijversfamilie van Nederland: de familie Chabot.

De activiteiten die zijn georganiseerd passen allemaal binnen het thema. Zo zijn er workshops digitaal stamboomonderzoek, digitaliseren van foto’s, een familiewapen tekenen en interviews met meerder schrijvers. Voor het plannen van de activiteiten vraagt de organisator aan de community’ s, zoals Lucky life of Plus Café, waar behoefte aan is binnen het thema van de Boekenweek. Ze onderzoeken welke aspecten mensen willen begrijpen wanneer het over familie gaat. Zodra hierop een antwoord is gegeven, gaan ze op zoek naar een geschikte deskundige in de lokale omgeving. Volgens Colinda is de activiteit ‘Familie dynamiek’ een die je niet mag missen. ‘Het is gewoon al zo waardevol als je mensen al één tip kan meegeven die hen persoonlijk kan helpen.’

‘Bij ‘Familie Dynamiek’ praten we over verhalen die bij mensen thuis gebeuren of gebeurd zijn. Hoe kun je hiermee omgaan en misschien oplossen’, vertelt Jessica Spengen, expert familieopstelling. De activiteit hoort bij een vast programma van De Tweede Verdieping Lucky Life. Lucky Life is een community van Nieuwegeiners die elkaar elke donderdag ontmoeten in de bibliotheek en met elkaar in gesprek gaan over gezondheid en leefstijl. Elke maand is er invalshoek en deze maand is hij toegepast op de Boekenweek. Samen met een lokale expert gaan deelnemers aan de slag en verdiepen ze zich in het onderwerp.

Volle zaal

Het is nog moeilijk te zeggen volgens Olff of er door de spreiding meer mensen komen. Bij de eerste activiteiten was echter al duidelijk zichtbaar dat het aantal deelnemers toenam, terwijl de officiële Boekenweek nog niet eens was begonnen. ‘Het is voor ons goed teken dat meer mensen deelnemen. Het interview met schrijver Tommy Wieringa trok een overvolle zaal en tijdens’ Familie Dynamiek’ was ook geen stoel meer leeg. We merken wel altijd dat over het algemeen de Boekenweek meer mensen trekt en hopen door de spreiding nog meer deelnemers een leuke en leerzame tijd te gunnen’, aldus Olff.

Over de auteur

Anna Popken

Ik ben Anna Popken (2002) en studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hiervoor heb ik de havo afgerond en daarna mijn diploma voor de opleiding interieur adviseur gehaald. Hier heb ik veel van geleerd en dit neem ik mee in mijn nieuwe leer proces. Ik ben gek op onderzoek en super geïnteresseerd in mensen en hun verhalen. Ben een erg gedreven persoon en sta altijd open om nieuwe dingen te leren. In de toekomst zie ik mezelf als journalist en hoop ik zoveel mogelijk te mogen ontdekken en uit te zoeken.