Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Gemeente Nieuwegein neemt maatregelen tegen toename winkeldiefstal

Gemeente Nieuwegein neemt maatregelen tegen toename winkeldiefstal

Winkelcentrum Cityplaza waar winkeldiefstal voorkomt

NIEUWEGEIN – Het aantal gepleegde winkeldiefstallen in Nieuwegein is opnieuw fors gestegen. De gemeente heeft oog voor het aantal stijgende winkeldiefstallen en speelt in op de trend. ‘Nu we zien dat dit toeneemt zullen we met verschillende maatregelen, in overleg met de winkeliers, kijken naar wat we daar tegen kunnen doen’, zegt Joey van Meurs, Beleidsadviseur Openbare Orde en Veiligheid binnen de gemeente Nieuwegein.

Het aantal gepleegde winkeldiefstallen in Nieuwegein is het afgelopen jaar opnieuw gestegen, namelijk met 15%, ten opzichte van het voorgaande jaar (2022). Dat blijkt uit de cijfers van Het dataportaal van de politie ‘Geregistreerde misdrijven en aangiften’. Volgens Joey van Meurs richt de gemeente zich op de trend en zijn ze bezig om het aantal winkeldiefstallen te beperken. Naast een halfjaarlijkse cijferlijst, aangeleverd door de politie, ontvangt de gemeente per week een monitoring set met cijfers over de ontwikkeling van verschillende vormen van criminaliteit, onder andere winkeldiefstal. ‘Als we daar een trend in zien, kunnen we daar op inspelen’, zegt van Meurs. Nu er opnieuw een stijging te zien is in het aantal winkeldiefstallen van het afgelopen jaar, kijkt de gemeente Nieuwegein in samenwerking met winkeliers en de handhaving naar oplossingen.

Maatregelen

De gemeente Nieuwegein neemt een aantal maatregelen om het aantal gepleegde winkeldiefstallen te beperken. ‘We proberen met name de winkeliers bewust te maken van de risico’s die leiden tot winkeldiefstal’, vertelt van Meurs. ‘Zo hebben we in een aantal winkelgebieden een secret scan-actie gehouden.’ Daarbij wordt een professionele winkeldief ingezet om producten te stelen in verschillende winkels. Achteraf worden de winkeliers, van de betreffende winkels, uitgenodigd voor een bijeenkomst om de camerabeelden terug te kijken, licht van Meurs toe. De winkeliers worden geattendeerd op de eenvoudigheid van het plegen van diefstal in de winkel. Daarnaast worden de winkeliers getraind op het herkennen van winkeldiefstal.

Volgens van Meurs is de gemeente bezig met het instellen van een collectief winkelverbod in diverse winkelgebieden in Nieuwegein. ‘Dit doen we om structurele winkeldieven een winkelontzegging en daarna een gebiedsontzegging voor het winkelgebied op te leveren’, zegt van Meurs. ‘In het winkelcentrum Cityplaza bestaat het collectief winkelverbod al en zijn we nu de laatste handtekeningen aan het ophalen voor een collectief winkelverbod in het winkelgebied Muntplein.’

‘Het doen van aangifte, bij vooral kleine bedragen qua winkeldiefstal, is erg tijdrovend. Dat is wat we veel terug horen bij winkeliers’, aldus van Meurs. Ook merken ze dit bij het filiaal Holland & Barret gelegen in Nieuwegein. ‘Als bedrijf moeten we zelf online aangifte doen op het moment dat er diefstal plaats vindt, maar daar wordt eigenlijk niks mee gedaan’, zegt Mariska van Straalen, filiaalmanager, Holland & Barret in Nieuwegein. Echter stelt van Meurs dat er ontwikkelingen zijn bij de politie om het aangifteproces makkelijker te maken. Het gaat om het nieuwe systeem onder de naam RAPP. ‘Het nieuwe systeem maakt het binnenkort mogelijk om makkelijk online aangifte te doen. Het hoeft dan alleen nog ondertekend te worden’, aldus van Meurs.

Toekomst

Ondanks, volgens het Integraal Veiligheidsplan 2020-2024 (IVP 2020-2024), de gemeente Nieuwegein het beperken van het aantal winkeldiefstallen niet als een hoge prioriteit beschouwt, nemen ze maatregelen bij het zien van een trend. ‘Het is niet primair onze verantwoordelijkheid om winkeldiefstal tegen te gaan’, vertelt Joey van Meurs. ‘De verantwoordelijkheid ligt bij de winkeliers’, aldus van Meurs. ‘Het beperken van winkeldiefstal zit verweven in andere geprioriteerde thema´s, binnen ons beleidsplan, waar we op inzetten.’

Van Meurs licht toe dat het beperken van het aantal winkeldiefstallen vanuit de gemeente Nieuwegein op dezelfde voet verder gaat met oog op de ontwikkelingen binnen de criminaliteit. Dat zou ook gaan blijken uit het IVP 2025-2028 die dit jaar wordt vastgesteld. ‘We zien in andere thema’s grotere ontwikkelingen waarbij we dus meer maatregelen moeten nemen’, zegt van Meurs. ‘Al blijven we wel maatregelen nemen om de stijgende winkeldiefstal te beperken door veel te overleggen met winkeliers, handhaving, beveiliging en aan de hand daarvan maatregelen te nemen.’

Over de auteur

Kellen Gortemaker

Mijn naam is Kellen Gortemaker (2004). Als journalist in opleiding ontwikkel ik mijn journalistieke vaardigheden. Mijn doel is om bijzondere verhalen over verschillende culturen en personen aan het publiek te tonen. Het is belangrijk dat de Nederlandse bevolking zich ook bezig houdt met wat er buiten ons kikkerlandje gebeurt. Daarom hoop ik verhalen te kunnen maken die de blik op de wereld voor velen zullen veranderen. Door mijn nieuwsgierigheid verdiep ik me graag in het buitenland en ben ik benieuwd naar de levenswijze van de bevolking. In de toekomst wil ik me om die reden specialiseren in culturele journalistiek. Van jongs af aan reis ik veel met mijn ouders en verdiep ik me graag in de historie van het land. Ik observeer tijdens mijn reizen hoe de mensen daar leven en leer graag meer over de cultuur. Daarnaast kijk ik documentaires, reisprogramma’s en talkshows om mijn kennis te vergaren en op de hoogte te blijven van de actualiteit. Ik denk dat Nederland nog wel een journalist kan gebruiken op internationaal gebied om onderwerpen aan het licht te brengen die nog niet genoeg getoond worden.