Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Spinvis en de Tivoli gitaar vol geschiedenis

Spinvis en de Tivoli gitaar vol geschiedenis

Spinvis in zijn studio met de Tivoli gitaar

NIEUWEGEIN- De studio van Erik de Jong (Spinvis) lijkt wel een klein museum, in elke hoek van de kamer ligt wel iets wat je kunt verbinden aan zijn muziek. De gitaren waarmee hij zijn muziek maakt, het schilderij aan de muur dat hij zelf heeft geschilderd en dat later ook de albumhoes van ‘be-bop-a-lula’ is geworden, het rode metalen kastje dat vol ligt met boekjes waarin hij zinnetjes heeft geschreven die hij interessant vond en nog steeds in zijn teksten verwerkt. Alles is een stukje geschiedenis, sinds kort nu ook de akoestische gitaar gemaakt van het hout van het podium van Tivoli.

De gitaar

De gitaar is gemaakt door Dave den Hartog. De zoon van Den Hartog werkt bij Tivoli en heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Den Hartog is zo dankbaar dat zijn zoon bij Tivoli mag werken dat toen hij hoorde dat in 2018 het houten podium van Tivoli vervangen zou worden, hij besloot er meteen werk van te maken. Hij maakte twee gitaren van hout het podium en liet dit onbewerkt, zodat alle geschiedenis en het zweet van bekende artiesten zoals de Rolling Stones, Prince, maar ook Spinvis zelf in het hout zou blijven. De Jong noemt het een ontzettend mooie gitaar en een stuk geschiedenis. In de gitaar zelf zijn ook details die verwijzen naar Tivoli, zoals de uitsnijdingen bij het klankgat in de vorm van de ramen. Den Hartog schonk de gitaren aan Tivoli. Ze besloten een van de gitaren aan een artiest te geven en dat werd Spinvis. De Jong is ongelooflijk trots en blij verrast met dit geschenk. Als hij erover praat, verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. Het is voor hem een vreemde gedachte om dit stuk geschiedenis te bezitten, omdat hij zijn hele jeugd op en rond het podium van Tivoli heeft doorgebracht. ‘Ik herinner me nog dat er op een gegeven moment een rookverbod werd ingevoerd en toen rook je ineens de mensen. Dat was heel vies,’ lacht De Jong. Hij wil natuurlijk deze gitaar meenemen op tournee, vooral als hij aankomende december zal spelen in Tivoli.

De naam

Erik de Jong schreef losse teksten en maakte al tekstloze muziek voordat hij onder de naam Spinvis bekend werd. Toen hij voor het eerst een nummer met tekst had geschreven dat hij echt goed vond, wilde hij dit naar een platenlabel sturen. Daarvoor had hij een artiestennaam nodig. Zijn eigen naam vond hij niet speciaal genoeg. Hij speelde met woorden en Spinvis bleef plakken. ‘Het zijn twee dieren die elkaar niet kennen, twee verschillende werelden. Daarnaast is het een Nederlands woord.’ Vertelt Spinvis. Een unieke naam.

Het proces

De Jong is altijd bezig met muziek maken. Ook nu, hij speelt in de studio een groovy en sfeervol  nummer af waaraan hij werkt. Zoals elke artiest doorloopt ook De Jong een proces. Hij begint eerst met het maken van een melodie, gaat dan neuriën op de muziek die hij heeft gemaakt tot er een goede sfeer ontstaat. De Jong heeft boekjes vol met zinnetjes en woorden die hem opvallen, deze bewaart hij in een rood metalen kastje in zijn studio, zijn ‘schatkist.’ Zodra melodie hem bevalt, zoekt hij in de boekjes waar zinnetjes die hij heeft opgeschreven staan. Wat bij het nummer past, gebruikt hij en zo ontstaat ‘een soort van collage van dingetjes.’ Het hoeft van De Jong ook nergens over te gaan. ‘Een popliedje is iets anders. Het is geen pamflet, het is gewoon ‘be-bop-a-lula.’ Het heeft te maken met klank, geluid, sound en groove. Dat vind ik allemaal veel interessanter dan een tekst die heel maatschappelijk bewust is’ aldus De Jong. Hij maakt nummers die hij mooi vindt, iets wat hij zelf graag op de radio zou willen horen.

Muziek maken

De Jong maakt zijn muziek niet voor succes of geld. Hij wordt er gelukkig van om ‘s ochtends een kopje koffie te drinken en zijn gitaar op te pakken. Hij begint met niets, maar na een uur heeft hij een liedje. ‘Dat is toch toveren!’ zegt De Jong. Hij zal altijd muziek maken, ongeacht of hij succes heeft of niet.

De toer

Op dit moment toert Spinvis veel met zijn band, dit keer zijn de zalen gevuld met 500 tot 600 mensen van alle verschillende leeftijdsgroepen. Oud en jong gemixt en allemaal daar voor hem. Het valt hem op dat vooral jonge mensen van nummers houden die niet zo bekend zijn, daar is hij blij verrast mee. ‘Ik heb die nummers ooit gemaakt en dan vinden mensen het ‘Oh, wauw’ en dan verdwijnt het weer. Die nummers zijn wel met heel veel liefde gemaakt. Nu, vijftien jaar later, staat er dan een heel jong iemand in de zaal die zo’n nummer wil horen. Dan weet ik dat het niet allemaal voor niets is geweest.’

Advies

De Jong vertelt dat je niet moet twijfelen, maar gewoon een keer iets moet afmaken. ‘Je moet niet wachten tot je beter wordt … Je moet niet te streng voor jezelf zijn. Gewoon doen en altijd denken: ‘de volgende keer maak ik iets beters’. Vertrouwen en plezier hebben zijn erg belangrijk in het maken van muziek. Ook De Jong was nerveus toen hij voor het eerst op het podium ging staan met zijn eigen muziek, maar het was ook heel leuk en die nervositeit verdwijnt wel. ‘Gewoon doorgaan!’ Eindigt de Jong mee.

Over de auteur

Rosa Davis

Rosa Davis (2006) is een eerstejaars studente aan de Hogeschool Utrecht. Ze komt helemaal uit de heuvels van Limburg om haar droom als journaliste waar te maken. Haar interesses liggen uiteraard bij het schrijven van korte verhalen, zowel fictie als ook nieuwsgericht, de muziekwereld, de filmwereld, kunst en alles rondom Engeland. Haar passie voor kunst brengt haar dichter bij mensen en culturen als een bron van inspiratie voor haar verhalen. Haar ultieme droom is om buitenlandcorrespondent te worden in Engeland, ook omdat haar familie daar vandaan komt. Als nu nog eerstejaars studente staat ze aan het begin van een grote reis. Ze is vastberaden om haar interesses en passies te combineren met haar opleiding. Een journaliste met veel ambities.