Nieuwegein & IJsselstein

Selecteer Pagina

Steeds meer jongeren hebben een bijbaan in omgeving Utrecht

Steeds meer jongeren hebben een bijbaan in omgeving Utrecht

Espresso maken in een strandpaviljoen

Utrecht – Steeds meer jongeren hebben een bijbaan rondom Utrecht, blijkt uit onderzoek van het CBS. Hier gaat het vooral om betaalde bijbanen. In de afgelopen jaren is er een groei te zien waarbij jongeren van 16 tot 28 steeds meer een bijbaan of een vaste baan hebben. in 2023 hebben van alle jongeren van 15 tot 18 jaar ongeveer 65% een bijbaan.

 

De reden dat steeds meer jongeren een bijbaan hebben rondom Utrecht is volgens Roberto Cancian, jobcoach van JoU jongerenwerk Utrecht, goed te verklaren: ‘Ik zie ook steeds meer bij ons bedrijf dat steeds meer jongeren op zoek zijn naar een bijbaan. Dat is wel logisch, omdat er heel veel banen te verkrijgen zijn. Vroeger was het moeilijker om als bijvoorbeeld 16-jarige aan de slag te gaan, maar nu staan ook meer bedrijven er voor open, omdat jongere mensen ook minder geld kosten,’ gaat Cancian verder,’ Door de inflatie willen jongeren ook liever vroeg beginnen met werken, omdat ze zo min mogelijk zorgen willen maken om de verdere inflatie. De lonen groeien niet geleidelijk met de inflatie, dus dat is een goede gedachte,’ concludeert Cancian.

In het stedelijke gebied zijn er meer jongeren die een bijbaan hebben dan in niet-stedelijk gebied. Dat is volgens Cancian goed te verklaren: ‘Dat komt, doordat er in het stedelijke gebied meer vraag en aanbod is van werk. Er is veel meer werkgelegenheid in de Randstad dan op het platteland. Ook zijn er daardoor meer mensen nodig om die banen te vullen en de arbeid daar te verrichten,’ gaat Cancian verder, ’Ook zijn er in stedelijke gebieden meer bedrijven aanwezig, omdat daar de meeste mensen wonen. Niet alleen omdat er dan meer klanten makkelijker naar de winkel kunnen gaan, maar ook omdat de kans groter is dat de bedrijven sneller werknemers bij hun bedrijf kunnen vestigen.’

Er zijn een aantal bijbanen die het meest worden gedaan door jongeren. De jongeren gaan het meest aan de slag als vakkenvuller. Ook de kassabediening en andere functies in de supermarkt wordt veel gedaan door jongeren. Dat komt omdat veel supermarken ook in de namiddag, avonden en in het weekend open zijn. Ook het bezorgen van kranten, werk in de tuinbouw en in de horeca zijn populair. De studenten kiezen meestal voor de supermarkt om te werken, vanwege de flexibele tijden en de lange openingstijden van de supermarkten.

Niels Wegers (17), inwoner van Utrecht, merkt ook dat steeds meer jongeren een bijbaan hebben: ‘Ik werk zelf in de horeca, maar bijna alle vrienden van mij hebben werk of zoeken daar naar,’ gaat Wegers verder,’ Ik vind het zelf wel fijn om een bijbaan te hebben, want dan kan ik sparen voor mijn toekomst en nu ook dingen kopen die ik graag wil hebben,’ zegt Wegers. Cancian denkt dat deze groei wel door blijft groeien: Ik verwacht dat het steeds vroeger gaat beginnen dat jongeren een bijbaan hebben. Je ziet nu al dat ook 14-jarige een groei hebben met het aantal bijbanen die ze hebben, dus ik verwacht dat deze groei de komende tien jaar niet gaat stoppen,’

Over de auteur

Fender van Wijk

Mijn naam is Fender van Wijk. Ik ben geboren in 2007 en ik woon in Leusden. In dit dorp ben ik ook opgegroeid. Ik studeer Journalistiek omdat ik het leuk vind om het nieuws te volgen en om mijn algemene kennis te verbreden. Mijn voorkeur gaat uit naar voetbaljournalist en live verslagen maken van Formule 1. Ik maak nieuws-en-audioberichten over veel verschillende thema's en onderwerpen.