Factcheck: Pepermuntolie is de oplossing tegen ongedierte

Factcheck: Pepermuntolie is de oplossing tegen ongedierte

Pepermuntolie lijkt volgens het artikel van  aromalifestyle de oplossing tegen ongedierte, zoals muizen, spinnen, zilvervisjes en fruitvliegjes. Ze suggereren zelfs dat dit middel ongedierte zoals mieren zal laten verdwijnen. Echter, de waarheid blijkt iets genuanceerder te zijn. Het artikel is geschreven door Monica Can.

Pepermuntolie
De pepermuntplant is een mix van twee soorten munt: watermunt en aardmunt. De olie bevat bestanddelen zoals menthol en menthone die niet alleen voor de geur zorgen, maar ook gunstig zijn voor het menselijk lichaam. De olie staat bekend om zijn vermeende ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen.

Het artikel van Monica Can beveelt aan om water te mengen met acht tot tien druppels pepermuntolie en dit op gebieden te spuiten waar ongedierte is waargenomen. Ook wordt beschreven dat het sproeien van pepermuntolie op plekken waar ongedierte, zoals mieren, zich bevindt hen doet verdwijnen. Daarnaast wordt ook voorgesteld de potgrond te bevochtigen met pepermuntolie om wortels en zaden van een plant te beschermen tegen ongedierte.

Mythe of realiteit? 
‘Pepermuntolie helpt echt niet, dat is onzin,’ zegt Patrick Kramer, ongediertebestrijder. Hij betwist de effectiviteit van pepermuntolie.

Echter, de afdeling Entomologie, van de Faculteit Wetenschappen aan de Universiteit van Caïro in Egypte, heeft een begassingstest uitgevoerd. Dit deden ze om de efficiëntie van pepermuntolie in de bestrijding van het ongedierte Callosobruchus maculatus, een keversoort uit de familie bladkevers, te beoordelen. Het onderzoek is uitgevoerd op tien paren volwassenen. Tijdens dit onderzoek werd het effect van pepermuntolie op de overleving van de kever van paring naar ei bestudeerd.

Gedurende tweehonderd minuten werden de kevers individueel blootgesteld aan pepermuntolie. Resultaten toonden aan dat het eierstadium de meest gevoelige fase is, aangezien de overlevingskansen van de nakomelingen aanzienlijk werden verminderd door de oliebehandeling. De toepassing van pepermuntolie op overlevenden resulteerde in afwijkingen, zoals ingestorte poten en een vergrote buik, wat leidde tot de dood van de insecten.

In reactie op dit onderzoek deelde Kramer zijn inzichten. Hij benadrukte: ‘Ongedierte zullen zich sowieso verplaatsen naar niet-behandelde delen van het huis. Als je pepermuntolie in één hoek gebruikt, worden ze dus niet op lange termijn blootgesteld aan de pepermuntolie, zoals wel wordt gedaan in het onderzoek,’ aldus Kramer. Hij vervolgde met de opmerking dat het niet haalbaar is om met alleen pepermuntolie ongedierte te bestrijden.

Oplossingen
Uiteraard kun je zelf op een natuurlijke en effectieve wijze ongedierte op afstand houden, zoals Kramer adviseert: ‘Vermijd voedselresten en onhygiënische omstandigheden, aangezien die ongedierte aantrekken. Berg voedsel op in afgesloten containers en zorg voor regelmatige schoonmaak.’

Mocht je alsnog last hebben van ongedierte in huis, is het altijd een optie om de expertise van een ongediertespecialist in te schakelen. ‘Het plaatsen van vallen of lokmiddelen kan dan de oplossing zijn,’ zegt Kramer.

Conclusie
Concluderend kan worden gesteld dat na het onderzoeken van de beweringen van aromalifestyle.nl dat pepermuntolie als dé oplossing tegen ongedierte werkt, de realiteit genuanceerder is. De pepermuntolie wordt in het artikel voorgesteld als een wapen tegen muizen, spinnen, zilvervisjes, fruitvliegjes en mieren. Echter, Patrick Kramer, een ongediertebestrijder, weerlegt deze claims. Volgens hem is het idee dat pepermuntolie ongedierte effectief bestrijdt, ‘onzin’. Hij onderstreept dat ongedierte zich simpelweg verplaatst naar niet-behandelde delen van het huis, waardoor langdurige blootstelling aan de olie niet gegarandeerd is.

Dus kan worden gezegd dat pepermuntolie bij langdurige blootstelling effect heeft op ongedierte. Echter, de bewering van aromalifestyle.nl dat pepermuntolie een middel is waarmee ongedierte verdwijnt na besproeiing van verschillende plekken in je huis, is onwaar.

Over de auteur

Amber Weeber

Hoi allemaal! Mijn naam is Amber Weeber, ik ben 18 jaar en journalist bij SvJ Media OnAir. Ik ben gepassioneerd door de journalistiek vanwege de kracht die het heeft om verhalen te vertellen en mensen samen te brengen. Mijn artikelen richten zich voornamelijk op lokale evenementen, menselijke interesseverhalen en de nieuwste ontwikkelingen in de samenleving.