Bemoeilijkt klimaatverandering ziektebestrijding?

Bemoeilijkt klimaatverandering ziektebestrijding?

Mosquito photo. Free public domain CC0 image.

Volgens een recent rapport van Global Fund, het wereldfonds ter bestrijding van aids, tuberculose en malaria, gaat de doelstelling om deze ziektes wereldwijd uit te bannen vóór 2030 niet behaald worden. Dit komt door de toenemende uitdaging van klimaatverandering en globale conflicten, aldus het rapport. In het AD was de kop ‘klimaatverandering belemmert strijd tegen dodelijke ziektes’ te lezen. Maar klopt dit wel? Heeft klimaatverandering een impact op de ziektebestrijding?

Malaria is één van de meest bekende ziektes ter wereld. De ziekte wordt overgedragen door de Anopheles mug. Deze mug leeft in tropische en subtropische gebieden. Dankzij klimaatverandering en de opwarming van de aarde is er steeds meer verwoestijning in Afrika, volgens Scientias.nl. Door deze verwoestijning zijn er steeds meer gebieden die leefbaar zijn voor de Anophelus mug. Hierdoor zou het Global Fund steeds meer gebieden moeten beschermen en zal Nederland meer reizigers naar deze gebieden moeten inenten tegen het malariavirus.

‘We verwachten dat er steeds meer malariamuggen de berggebieden kunnen betreden. Waar malaria meer en minder voorkomt zal zeker verschuiven’, Aldus Jeroen Spitzen, onderzoeker naar onder andere malaria bij het de universiteit Wageningen.

Er zijn ook andere manieren waarop de bestrijding van ziektes wereldwijd bemoeilijkt wordt. Volgens het Rode Kruis komt 83% van alle natuurrampen door weer- en klimaat-gerelateerd natuurgeweld. Tijdens deze rampen zijn veel gebieden niet bereikbaar. Daardoor is de ziektebestrijding in deze gebieden heel moeilijk en in sommige gevallen zelfs onmogelijk.

‘Je ziet steeds vaker hele droge en hele natte periodes. Bij kort stilstaand water, zal de malariamug veel kunnen voortplanten. Bijvoorbeeld de overstromingen in Libië zijn ideaal voor de voortplanting van de muggen. Vaak zijn er in gebieden waar je tijdelijk stilstaand water hebt, weinig natuurlijke vijanden voor muggen, deze muggen kunnen dan veel schade aanrichten bij de mensen van dit gebied’, aldus Spitzen. Hulporganisaties zijn dan niet in staat om de juiste hulp te brengen naar deze gebieden. Overstroomde gebieden soms zeer moeilijk te bereiken, mochten hulporganisaties wel toegang vinden tot deze gebieden, dan wordt niet direct gedacht aan het toedienen van malariavaccins. ‘Door klimaatverandering zullen er meer overstromingen komen, daardoor zal je waarschijnlijk een ‘malariapiek’ zien’, zegt Spitzen.

De impact van natuurrampen op de gezondheid
Samenvattend, klimaatverandering bemoeilijkt zeker de bestrijding tegen de benoemde ziektes. Gebieden worden warmer waardoor bijvoorbeeld de Anopheles mug, die alleen in tropische- of subtropische gebieden kan leven, meer gebieden als bewoonbaar ziet. Hierdoor zal de bestrijding over een groter gebied moeten komen. Bij het toenemen van natuurrampen, zullen steeds meer gebieden moeilijk te bereiken zijn, waardoor malariamuggen vrij spel hebben. Ook zal de bestrijding van deze ziektes niet een eerste plaats nemen, omdat het redden van mensen in de getroffen gebieden als belangrijker wordt gezien. Het Global Fund had eerst nog de doelstelling om in 2030 malaria ‘uit te bannen’. Het is nu al duidelijk dat deze doelstelling niet gehaald gaat worden. De uitspraak gemaakt in het AD klopt: Klimaatverandering maakt de strijd tegen deze ziektes inderdaad moeilijker.

Over de auteur

Eduard van den Brink

Eduard van den Brink (2003) heeft passie voor sport, nieuwe media, muziek en maatschappelijke discussies over bijvoorbeeld klimaat. Hierdoor heeft hij voor de school van journalistiek gekozen, om als mens door te groeien en zijn interesses achterna te gaan. Eduard heeft dromen om in het buitenland journalistiek uit te voeren.