Labour Party gaat al uit van overwinning tijdens Labour Congres

Labour Party gaat al uit van overwinning tijdens Labour Congres

Er wordt alvast feest gevierd op het Labour-congres in Liverpool, dat deze week plaatsvindt. De Labourregering, onder leiding van Keir Starmer, gaat al uit van een overwinning. Echter, ontbreken de echte toekomstplannen van de partij.

Binnen de oppositiepartij wordt nu al gesproken over de periode waarin ze binnenkort de regering zullen vormen, zonder twijfel over of dit wel zal gebeuren. ‘’De laatste peilingen hebben veel vertrouwen opgewekt. Labour staat nu al maanden zo’n 20 procentpunten voor op de Conservatieve Partij van zittend premier Sunak,’’ meldt Verenigd Koninkrijk correspondent Lia van Bekhoven.

Bijna de gehele Engelse bevolking is van mening dat een nieuwe regeringsleider een frisse lucht voor het land zal zijn. Lia: ‘’Dat de Engelsen nu een voorkeur hebben voor de Labour Party is niet zo zeer omdat zij zo graag een sociaaldemocratische partij aan de macht willen; Het is een keuze vanuit afkeer tegen de conservatieve manier van regeren.’’

Terwijl de Labour Partij de slingers alvast ophangt, bevonden de conservatieven zich vorige week op een somber jaarcongres. De partij lijkt moeite te hebben met het opbrengen van innovatieve ideeën. Premier Sunak presenteert zichzelf als ’kandidaat voor verandering’, ondanks dat zijn partij al dertien opvolgende jaren de premier aanlevert. ‘’Ook onder de Engelse bevolking wordt dit ingezien, 9 op de 10 burgers geeft aan van plan te zijn op de Labour partij te stemmen aankomend jaar,’’ vertelt Lia.

Tevens is de overwinning voor Labourleider Keir Starmer nog niet vanzelfsprekend. Tot op heden heeft zijn partij vooral passief gekeken naar de problemen waar de Conservatieve Partij mee te kampen kreeg. De ‘chaos’, zoals Lia deze omschrijft, zagen de Labourleden als open deur naar de overwinning.

Maar wat betreft de regeringsplannen van Keir Starmer om het land, zoals hij noemt ‘te genezen’, is voor de bevolking nog veel onduidelijkheid. Zo vertelt Lia: ‘’Engeland ervaart het als lastig om Starmer ’s plannen vorm te geven: hoe gaat de partij om met de woningbouw, of met de zorg? Dat blijft voor velen een vraagteken.’’ De partij heeft nog een jaar om dit te veranderen, of ze dan echt de slingers kunnen ophangen, laat Lia voor nu nog even in het midden.

Benieuwd wat Lia van Bekhoven nog meer te vertellen heeft over het Labour-congres en verwachtingen in aanloop tot de verkiezingen? Zij vertelt hier meer over in de Spotlight radio-uitzending. Beluister het fragment hier:

Over de auteur

Zoë van Baarle

Mijn naam is Zoë. Ik ben 19 jaar en woon in Spijkenisse. Ik zit nu in mijn tweede jaar Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Dit bevalt mij erg goed! Ik hou ervan om verhalen te schrijven, audioreportages te maken en mensen iets mee te geven. Graag wil ik later presenteren, maar voor nu ben ik druk bezig met alle kanten van het vak te leren kennen. Veel kijk-, luister- en leesplezier!