True crime en moordzaken worden populairder, maar niet iedereen is even enthousiast

True crime en moordzaken worden populairder, maar niet iedereen is even enthousiast

Foto: Pixaby - crime scene do not cross

De afgelopen jaren zijn true crime- en moordzaken populairder geworden. True crime-podcasts, boeken en tv-shows die een groot publiek aanspreken. Sommige zaken worden opgelost terwijl andere zaken nooit opgelost worden. Mike Hoogerwerf houdt juist helemaal niet van moordzaken en true-crime.

“Ik vind het altijd best heftig. Vroeger raakte ik daar altijd zo van slag van, omdat ik er niet goed tegen kan wat mensen elkaar allemaal aan doen”, vertelt Hoogerwerf.

Toch houden veel anderen van moordmysteries en is het erg populair. Deskundigen leggen uit dat het helemaal niet gek is dat er een groot aanbod is van series over moordzaken en true crime. Als er weer een nieuwe serie uit is over mysterieuze, onopgeloste moorden is dat weer het gesprek van de dag.

Nieuws

Moordzaken en moordmysteries komen voor in het nieuws. Vooral als ze erg opmerkelijk en sensationeel zijn. Er wordt aandacht aan besteed door de intrigerende en tragische aard ervan.

Hoogerwerf vertelt dat hij niet veel verhalen van moordzaken in het nieuws hoort. “Soms wel, maar ik ga dan vaak verder naar iets anders kijken.”

Hij legt uit dat hij zijn kop niet in het zand wil steken. “Ik word er niet zo vrolijk van om dit soort dingen steeds te horen in het nieuws”, vertelt Hoogerwerf.

Het Heulmeisje

De identiteit van het meisje dat in 1976 werd gevonden op parkeerplaats de Heul langs de A12 bij Maarsbergen, is tot op de dag van vandaag onbekend. Zo ook de dader.

“Ik had nooit eerder van de zaak gehoord”, zegt Hoogerwerf. “Best een gek idee eigenlijk dat ze niet is geïdentificeerd. Je zou denken dat ze geregistreerd staan bij de overheid en familie. Ik snap niet dat er niet achterhaald kan worden wie iemand is.”

Hoogerwerf vertelt dat het onveilig voelt dat daders van zo’n zaak vrijuit lopen. Toch is er altijd een mogelijkheid dat de daders gevonden worden. Hoe oud de zaak ook is.

Luister hieronder de audioreportage over de daders van het Heulmeisje:

Over de auteur

Denise Ipema

Ik ben Denise Ipema, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik lees, schrijf en teken graag in mijn vrije tijd. Voetballen doe ik ook graag.