Kan Trumps kandidatuur in de knel komen met het hogerechtshof?

Kan Trumps kandidatuur in de knel komen met het hogerechtshof?

Voormalig president Donald Trump bevindt zich in een oerwoud aan rechtszaken. Waar gaan deze zaken over en wat zijn de consequenties hiervan? De gemiddelde Nederlander ziet door de bomen het bos niet meer. Spotlight besluit daarom om één van de belangrijkste op een rijtje te zetten.

Los van het feit dat het natuurlijk nooit zeker is wat de uitspraak van het hooggerechtshof zal zijn, ondersteunen ook NOS-correspondent Rudy Bouma en Amerikakenner Frans Verhagen de notie van Raymond Mens. ´Tijdens de hoorzitting leken de hoge rechters, ook een als progressief bekend staande rechter, het recht van Colorado om te beslissen over wie er wel en niet verkiesbaar mag zijn in twijfel te trekken. De vraag is of ze zich daar zelf überhaupt over gaan uitlaten of dat ze misschien alleen de uitspraak van Colorado afwijzen en de verkiesbaarheid van Trump in het midden laten.’ vertelt Bouma.

Verhagen vertelt het volgende over de Colorado zaak: ´Zodra het supreme court inhoudelijk ingaat op het veertiende amendement wordt het een politieke zaak, daardoor kan het lijken alsof het zij een kant kiezen, en dat is nou juist wat ze willen voorkomen´. Verhagen denkt daarom dat het hooggerechtshof zoveel mogelijk de nadruk gaat leggen op het ontzeggen van het recht van staten om zichte bemoeien met federale verkiezingen. Op die gronden zullen ze dan waarschijnlijk de zaak uit Colorado verwerpen. Het vertrouwen in het supreme court is al in het geding, door uitspraken over zaken als abortus en wapenbezit. In de toekomst zullen ze dus hun best doen om ervoor te zorgen dat dit vertrouwen niet nog verder daalt.

Over de auteur

Valentijn Arends

Valentijn Arends is een Journalist die schrijft over centrum Utrecht. Hij is geboren in Den Haag, opgegroeid in Zeeland maar is recentelijk verliefd geworden op het gezellige Utrecht. Hij heeft een heel breed interesse spectrum en is vooral geïnteresseerd in geschiedenis, en schrijft het liefst Veel gevarieerde onderwerpen.