Internationale ijsbeerdag: is de situatie van de ijsbeer wel echt zo ernstig?

Internationale ijsbeerdag: is de situatie van de ijsbeer wel echt zo ernstig?

Foto ter illustratie Creative Commons: Roger Ahlbrand

Afgelopen dinsdag 27 februari was het internationale ijsbeerdag. Op deze dag vraagt organisatie Polar bear international aandacht voor het smelten van het leefgebied van de ijsbeer. Met het dier gaat het namelijk niet goed: ze worden met uitsterven bedreigd. Uit recent onderzoek van nature communications blijkt dat er nu een officieel verband is tussen opwarming van de aarde en het uitsterven van het dier.

 

In het onderzoek volgden wetenschappers drie jaar lang 20 ijsberen. In periodes van drie weken kregen de ijsberen halsbanden om, daarmee werd hun leven in de gaten gehouden. De onderzoekers zagen dat hun dieet veranderd is, omdat de dieren steeds meer aan land leven dan op het ijs. Dit maakt het lastiger voor ze om te jagen en daardoor krijgen ze niet genoeg voedingsstoffen binnen.

Zonder ijs kunnen ijsberen niet jagen. Omdat het ijs steeds sneller smelt en het er dus kortere periodes in het jaar ligt is het lastig voor het dier om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Die voedingsstoffen zijn belangrijk: ze hebben het nodig om te overleven in de tijd dat ze niet jagen. Volgens de onderzoekers waren de ijsberen dan ook sterk vermagerd.

Volgens bioloog Hans Cornelissen is het ernstig dat het ecosysteem in de poolgebieden verandert. Het heeft namelijk niet alleen invloed op de ijsbeer: “Op de Noord- en Zuidpool leven soorten die zo speciaal zijn, daar hebben wij als mens verantwoordelijkheid voor om die te behouden. Dieren als de ijsbeer, de pinguïn en de Walrus zijn natuurlijk de bekende dieren, maar het ecosysteem is veel breder dan dat. Alle planten en dieren ondervinden grote gevolgen van klimaatverandering en als er dan een verandering plaatsvindt raakt het systeem in de war.”

Verslaggeefster Daphne Damen maakte een audioreportage over internationale ijsbeerdag en ging langs bij Wildlands zoo in Emmen

 

Over de auteur

Daphne Damen

Ik ben Daphne Damen, 19 jaar oud en journalist voor SvJmedia. Ik schrijf verschillende verhalen en heb een brede interesse: van maatschappelijke thema's tot sport.