Factcheck: Ben je productiever als je thuis werkt?

Factcheck: Ben je productiever als je thuis werkt?

Foto: Pexels

Na de coronapandemie is er een onderzoek gedaan naar de effecten van thuiswerken. En wat blijkt: thuiswerken is productiever dan werken op kantoor, dit meldt NU.nl op 5 oktober. Inmiddels hebben we niet zoveel last meer van het virus, maar blijven toch veel mensen thuis werken. Hoewel dit schijnt te werken voor een aantal, is het nog lang niet voor iedereen zo. Het ligt er natuurlijk aan wat voor persoon je bent en wat voor je werk je doet.

Tijdens corona moesten veel mensen vanuit huis gaan werken, dit is nog steeds het geval. Het thuis werken bevalt wel, en volgens NU.nl brengt het veel voordelen met zich mee. ‘Je kan je eigen tijd indelen, als je moe bent kan je even op de bank gaan liggen en ga je gewoon weer verder als je helemaal fit bent’, zegt Jeannette Bulte die werkt als arbeidsdeskundige. Ook heeft de Eerste Kamer het initiatiefwetvoorstel, Wet werken waar je wilt, verworpen. De wet moest ervoor zorgen dat werknemers meer rechten krijgen om thuis te werken. Nu is het aan de werkgever om te bepalen of de werknemer thuis of op kantoor werkt.

De was doen, de honden uitlaten of de planten water geven. Dit kunnen allemaal afleidingen zijn tijdens het werken vanuit huis. Jeannette geeft aan dat je waarschijnlijk productiever bent als je thuis aan werk bent. ‘Als je op kantoor zit, klets je toch heel wat af met je collega’s. Als je thuis zit is dat natuurlijk niet mogelijk.’ Er wordt daarnaast ook aangeraden om maximaal een half uur achter je laptop te zitten, en daarna moet je even pauze nemen. ‘Het is dan juist goed als je even de was gaat doen of even je hond uitlaat.’

Robert Vloet die werkzaam is bij de Gemeente Maashorst, werkt afwisselend. Hij vertelt dat thuiswerken vooral fijn is in praktische zin. Sommige collega’s van hem hebben een hekel aan thuiswerken om verschillende redenen. ‘Vaak hoor ik dat ze het echt nodig hebben om mensen om zich heen te hebben, ik wil dat juist soms even niet.’ Hij geeft aan dat het thuis vaak net wat rustiger is en dat er minder interrupties zijn door collega’s. ‘Ik kan mijn tijd makkelijker indelen, op het gebied van bijvoorbeeld huishouden, pakketjes ontvangen en mijn zoon of dochter ziek op te vangen.’ Hij vertelt dat hij op kantoor wel meer contact heeft met collega’s, en dus een snellere en betere band opbouwt.

Doordat mensen meer pauze hebben als ze thuis werken, hebben ze vaak wel meer output dan dat ze dat op kantoor hebben. ‘Ook een doel hebben op het werk, is van groot belang voor je discipline. Ze hebben dan een verantwoordelijkheidsgevoel dat ze het af moeten hebben voor een bepaalde tijd. Ze moeten natuurlijk zelf ook een hoog zelfvermogen hebben om thuis productief te blijven,’ zegt Jeannette.

‘Mijn productiviteit stijgt bij thuiswerk, vooral omdat ik dan voor een langere tijd beter en meer geconcentreerd kan werken’, vertelt Robert. Thuiswerken vergt overigens ook een stukje zelfdiscipline en motivatie om gericht te blijven op je werk, en niet andere dingen die mogelijk je aandacht vragen.’

Er is een onderzoek uitgevoerd door BMC Volksgezondheid die aangeeft dat er toch veel fysieke maar ook mentale klachten vormen bij het werken vanuit huis. Er werd duidelijk dat de impact op de gezondheidsresultaten sterk werd beïnvloed door de mate van organisatorische ondersteuning die beschikbaar was voor werknemers.

Maar toch uit het onderzoek van Rijksoverheid wordt aangeduid dat Nederlandse bedrijven na de coronacrisis fors in willen zetten op thuiswerken. Uit dit onderzoek blijkt dat medewerkers door thuiswerken productiever zijn en meer ruimte hebben om werk en privé te combineren.

Conclusie

Er zijn veel voordelen maar er zitten ook nadelen aan thuiswerken. De productiviteit hangt natuurlijk af van wat voor persoon je bent en wat voor werk je doet. Er zijn verschillende onderzoeken en bronnen die aangeven dat er meer voor- dan nadelen zitten aan thuiswerken. Maar toch zijn er ook wat onderzoeken die rapporteren dat er vooral nadelen aan thuiswerken zit. De stelling thuiswerken is productiever dan werken op kantoor’ blijkt grotendeels waar te zijn, maar er zitten natuurlijk toch altijd nog nadelen aan.

Over de auteur

Emma Daverveld

Mijn naam is Emma (2004) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Ik kom uit Brabant maar ik woon nu op mezelf in Zeist. Deze studie past goed bij mij omdat ik ontzettend nieuwsgierig ben en ik sta open voor nieuwe dingen, ik vind het dus ook erg leuk om hier over te schrijven. Ik weet nog niet precies welke richting ik op wil maar deze studie is al een goed begin!