Onwaarschijnlijk: kurk van wijnfles houdt fruitvliegjes weg

Onwaarschijnlijk: kurk van wijnfles houdt fruitvliegjes weg

Knip de kurk van een wijnfles in tweeën en leg deze in je fruitschaal, volgens Flair houdt dit fruitvliegjes weg bij het fruit. De exacte bron van deze claim is niet bekend, wel is het duidelijk dat de oorsprong van deze ‘hack’ zich op TikTok bevindt. Volgens Flair neemt de kurk geur en vocht in zich op, waardoor de fruitvliegjes niet meer aangetrokken worden tot het fruit.

De claim: Flair stelt in een artikel dat de kurk van een wijnfles ‘fruitvliegjes weghoudt bij je fruitschaal’.

 Fruitvliegjes houden van overrijp fruit dat begint te rotten of gisten. Ze komen niet op vers fruit af. De ontwikkelingsduur van ei tot vlieg is ongeveer tien dagen. Een bevrucht vliegje legt meer dan 400 eitjes. De larve en de pop van de fruitvliegjes leven in dezelfde rottende of gistende massa waarmee het volwassen insect zich voedt (bron: Kennis- en Adviescentrum Dierplagen). Bergje Wertheim, hoogleraar Evolutionaire biologie van ecologische interacties, legt uit dat de fruitvliegjes elkaar aantrekken zodra ze overrijp fruit hebben gevonden. De vliegjes vermenigvuldigen zich dus niet alleen door voortplanting, maar trekken ook andere volwassen vliegjes aan. “Fruitvliegjes kunnen erg goed ruiken, waardoor ze al op verre afstand aangetrokken worden de geur van gist, alcohol of azijn.”

 Fruitvliegjes in huis

Fruitvliegjes zijn 3 tot 4 millimeter lang, hierdoor kunnen ze ook door gesloten ramen en deuren naar binnen. Volgens ongediertebestrijding Pestor overleven fruitvliegjes het beste in een tempratuur rond de 23 graden. Ze kunnen dan twee tot vier weken leven. Maar ook in de winter onder koudere omstandigheden weten deze insecten te overleven. Woningen zijn hiervoor bij uitstek geschikt. De vliegjes schuilen op warme plekken in huis en voeden zich met het aanwezige voedsel. Desondanks hebben de vliegjes geen reden om in woningen te overwinteren als er geen overrijp fruit of restjes bier of wijn aanwezig is volgens Wertheim.

Gistvliegen

Naast de ‘lekkere geur’ van overrijp of beschadigt fruit, hebben de fruitvliegjes het gist ook écht nodig. “Ze kunnen bepaalde stofjes zelf niet aanmaken, dit moeten de vliegjes uit gist halen om te kunnen overleven, groeien en voortplanten.” Wertheim legt uit dat de vliegjes zelf niet in staat zijn om gaatjes in fruit te maken, ze moeten dus wel opzoek naar beschadigt of zacht, overrijp fruit. Sinds 2012 is er een fruitvliegjessoort in Nederland die wél gaatjes kan maken in fruit. Fruitvliegjes zijn niet gevaarlijk. Echter is deze specifieke soort wel schadelijk voor telers in de fruitindustrie, omdat het beschadigde fruit niet meer verkocht kan worden. Deze soort zul je voornamelijk tegenkomen in boomgaarden en niet op de fruitschaal in je keuken.

Ook fruitvliegjes expert Jean-Christophe Billeter bevestigd dat de fruitvliegjes de cholesterol nodig hebben dat door gist wordt aangemaakt. “Ze zouden eigenlijk ‘gistvliegen’ moeten heten in plaats van ‘fruitvliegen’.” Hij legt uit dat de vliegjes zo zijn geëvalueerd dat ze gist vinden voor hun larven op basis van de geur van chemicaliën, welke ontstaat door de combinatie van gist en fruit. Wijn is een voorbeeld van een dergelijk product, welke bestaat uit gist en druiven. “Daarom zal een fruitschaal met vers fruit (zonder gist) minder aantrekkelijk zijn dan een fruitschaal met de kurk van een wijnfles, die al jaren met de geur van gefermenteerde druiven (druiven en gist) is doordrenkt.” Kortom, je maakt de fruitschaal juist aantrekkelijker voor fruitvliegjes als je de kurk van een wijnfles tussen het fruit legt.   

Geur-concurrentie

Wertheim zegt nooit van deze bewering gehoord te hebben. “Het zou mij verbazen als dit echt klopt.” Volgens haar zou deze ‘hack’ een concurrentie zijn tussen geurtjes. “Fruitvliegjes zijn heel gespitst op de geur van overrijp gefermenteerd fruit. Al zou de kurk een bepaalde geur opnemen, denk ik niet dat dit de geur van rottend fruit kan overvleugelen.” Ook entomoloog Jetske de Boer en entomoloog John Smit laten weten deze bewering onwaarschijnlijke te vinden.

Conclusie

Flair claimt dat de kurk van een wijnfles fruitvliegjes weghoudt bij je fruitschaal. Dit is zeer onwaarschijnlijk. De geur van gefermenteerde druiven zal in geval van een verse fruitschaal juist fruitvliegjes aantrekken. In geval van een overrijpe fruitschaal zal de geur van fruit en gist de overhand hebben, of de kurk nou wel of geen ‘vochtigheid en geur’ opneemt.

Over de auteur

Mila Lange

Ik ben Mila Lange. Ik studeer aan de school voor journalistiek in Utrecht.