Factcheck – Kun je zenuwschade oplopen bij het gebruik van een Satisfyer?

Factcheck – Kun je zenuwschade oplopen bij het gebruik van een Satisfyer?

In een artikel op de website van het populaire magazine WomensHealth, trachtte de redactie antwoord te vinden op de volgende vraag: “Kan je clitoris minder gevoelig worden door veelvuldig gebruik van de satisfyer?” In dit artikel werd somatisch seksuoloog Inge Visser geraadpleegd als ‘expert’. In dit artikel gaf ze aan dat zenuwschade aan de clitoris een mogelijk gevolg zou zijn bij meervoudig gebruik van het seksspeeltje. “De clitoris heeft veel zenuwuiteinden en door het gebruik van de satisfyer kan het zijn dat zenuwverbindingen beschadigd raken waardoor je minder tot zelfs geen pleasure meer kan ervaren.” Met de opkomst van dit populaire seksspeeltje en de bijbehorende zorgen over mogelijke bijwerkingen, is het cruciaal om de feiten te achterhalen. In dit artikel probeer ik om deze prangende vraag te beantwoorden, en ontdekken wat vrouwen moeten weten over het veilige gebruik van de Satisfyer.

Maar wat is een satisfyer nou precies? Een Satisfyer is een seksspeeltje met name bekend om zijn luchtdrukstimulators voor clitorisstimulatie. Het apparaat werkt op een unieke manier: in plaats van directe vibraties te gebruiken, maakt de Satisfyer gebruik van pulserende luchtdruk om een zuigend en pulserend effect te creëren rond de clitoris. Dit zorgt voor een intense en gerichte stimulatie zonder direct contact met de huid. De verschillende modellen van de Satisfyer bieden vaak verschillende intensiteitsniveaus en patronen, waardoor gebruikers een scala aan sensaties kunnen ervaren. Over het algemeen wordt de Satisfyer geprezen om zijn vermogen om snel en intens orgasmes op te wekken bij veel vrouwen.

“Wat de satisfyer heel goed doet is de drempel om een orgasme te ervaren te verlagen omdat je er snel en makkelijk van klaarkomt”, zegt Nienke Helder, oprichter van Sexual Healing. Sexual Healing is een bedrijf dat seksspeeltjes ontwikkelt voor vrouwen om seksuele dysfunctie, bijvoorbeeld na een trauma, te overkomen. Volgens Helder heeft de claim dat een satisfyer de clitoris ‘lui’ maakt enige nuance nodig. “Er is een verschil tussen seksuele opwinding en genitale opwinding. De satisfyer werkt heel goed voor de genitale opwinding maar pas als je mentaal ook opgewonden bent, kun je spreken van seksuele opwinding. Waar de kritiek van de satisfyer vandaan komt is dat vrouwen niet leren om mentaal opgewonden te raken waardoor ze niet leren waar ze nou echt ‘geil’ van worden.” 

De satisfyer is dus een zogenaamde ‘quick fix’, misschien een beetje vergelijkbaar met het kijken van porno door mannen. Als vrouw kun je dus teveel gewend raken aan de genitale opwinding waardoor je niet meer weet waardoor je nou opgewonden kan worden. Dit is dus wat dan een ‘luie clitoris’ wordt genoem in het artikel van WomensHealth. Maar dat je daadwerkelijk zenuwschade kan oplopen, is volgens seksuoloog Eveline Stallaart onzin.  “Je hebt achtduizend zenuwuiteinden in je clitoris, die worden niet minder gevoelig door het gebruik van een vibrator.” 

Over de auteur

Mendel Vollaers

Mendel Vollaers is een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij is opgegroeid in de Pijp in hartje Amsterdam. Mendel rondde het Gymnasium af op het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord waarna hij kort de studie geschiedenis volgde aan de Universiteit van Amsterdam. Met interesses in sport, muziek en relevante maatschappelijke thema’s probeert hij zich te vestigen in de wereld van de journalistiek.