Den Haag als strijdtoneel voor rechtvaardigheid en tegen oorlogsmisdaden

Den Haag als strijdtoneel voor rechtvaardigheid en tegen oorlogsmisdaden

Groepsfoto gemaakt tijdens de conferentie

Op dinsdag 2 april kwamen ministers uit verschillende Europese landen en afgevaardigden vanuit Oekraïne bijeen om de oorlog in Oekraïne nader te bespreken. De conferentie, genaamd Restoring Justice for Ukraine, werd gehouden in het World Forum in Den Haag. Het had twee doelen: stilstaan bij de progressie en vooruitgang boeken op punt 7 van Zelensky’s tienpuntige vredesplan. De Nederlandse overheid speelt hier een belangrijke rol in, op verzoek van Oekraïne. 

De Russisch-Oekraïense oorlog heeft een lange voorgeschiedenis en heeft lange tijd vrijwel stilgelegen. In maart 2021 leek hier een einde aan te komen, nadat er op satellietbeelden boven water kwam drijven dat er grote groepen troepen zich hadden gemobiliseerd aan de grens van Oekraïne. Dit gaf het startsein voor de invasie van Oekraïne door Poetin’ Rusland. Sindsdien leven vele Oekraïners in verschrikkelijke en onmenselijke omstandigheden. Na herovering van het stadje Bucha bleken er verschrikkelijke oorlogsmisdaden te zijn gepleegd. Oekraïne verdenkt Rusland hiervan, en tot heden ontkent Rusland deze beschuldiging. Door vele deskundigen, zoals Patrick Bolder (militair specialist met veertig jaar ervaring), ‘leken deze gruwelijke daden toch heel duidelijk door Rusland gepleegd te zijn.’ Na Bucha kwamen meerdere internationale nieuwssites met andere voorbeelden van oorlogsmisdaden, hoogstwaarschijnlijk gepleegd door Russische soldaten. 

In november 2022, op een G20-top in Indonesië, heeft Zelensky voor het eerst zijn tien puntige vredesplan gepresenteerd. Voorbeelden van speerpunten zijn bijvoorbeeld het veiligstellen van de grootste kernenergiecentrale van Europa. Rusland forceren tot het vrijlaten van alle gevangen, voedsel- en energieveiligheid en als laatste punt: de vrede sluiten met een verdrag ondertekend door alle betrokken partijen. Punt 7 is waar de conferentie in Den Haag omging. Het betreft het opzetten van een speciaal oorlogsmisdaden tribunaal, en hiermee de mogelijkheid creëren om internationaal de oorlogsmisdaden gepleegd door Rusland te kunnen bestraffen (Reuters, 2022). De Nederlandse overheid speelt hier een belangrijke rol in, gezien de locatie van het internationale strafhof, dat zich in Den Haag zetelt. 

Over de auteur

Ruben Brandon

Ruben Brandon studeert Journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht.