De juiste studiekeuze maken

De juiste studiekeuze maken

Boek geopend bij het studeren.

Ongeveer 30 procent van alle eerstejaars studenten wisselt van opleiding. Dat is niet heel gek gezien het aantal opleidingen de leeftijd waarop de keuze al moet worden bepaald.

Volgens Adine de Planque, coach bij Studiekeuze Op Maat, is plezier in de studie van essentieel belang. Maar ze waarschuwt studenten om niet alleen te focussen op een allesoverheersende passie. Ze benadrukt dat veel opleidingen doorzettingsvermogen vereisen, met aspecten zoals statistiek en onderzoeksmethodiek. “Als 60% of 70% van de studie leuk is, zit je al heel prima,” adviseert ze.

Wat kies je?
Een cruciale vraag die De Planque stelt, is: Wat is de juiste keuze? Ze moedigt studenten aan om te beginnen met nadenken over hun langetermijndoelen en beroepsambities. Het is normaal om op jonge leeftijd niet precies te weten wat je wilt, brede opleidingen bieden dan vaak de flexibiliteit. Uit statistieken van Qompas blijkt dat ongeveer 30% van de eerstejaarsstudenten van opleiding wisselt. Volgens De Planque nemen veel jongeren in eerste instantie veilige keuzes gebaseerd op nabijheid, vriendenkring of ouderlijke verwachtingen. “Dat is dan heel vaak als ze een leuk studentenleven willen, een bepaalde stad waar ze voor gaan. Dan gaan ze eerst een stad kiezen en dan gaan ze eens kijken wat ze willen doen”, verteld de studiekeuze coach.

Uitschrijven of doorgaan?
Een opvallend fenomeen is dat sommige studenten doorgaan met een studie die ze niet leuk vinden. Hierbij spelen karakter en verantwoordelijkheidsgevoel een grote rol, volgens De Planque. Ze moedigt studenten aan om te beseffen dat een basisopleiding waardevolle vaardigheden oplevert, zelfs als de specifieke studierichting niet perfect past. Het is vooral belangrijk dat het een doordacht keuzeproces is. Het advies dat De Planque meegeeft is om hulp te zoeken en grondig onderzoek te doen naar de interesses en mogelijkheden.

Romy is onderdeel van de 30 procent, ook zij koos de verkeerde opleiding. Luister naar de audioreportage waarin zij haar verhaal doet.

Over de auteur

Rosalie Dortland

Met een passie voor verschillende culturen, de wijde natuur, en het adresseren van ongelijkheid in de samenleving, is Rosalie Dortland een journalist die de stemmen van mensen wil laten horen. Ze creëert verschillende soorten journalistieke producties om mensen bewust te maken van maatschappelijke kwesties. Haar doel is om mensen bewust te maken van de complexiteit van maatschappelijke kwesties en hen aan te moedigen om na te denken over mogelijke oplossingen.