Factcheck: Is er een hoog gehalte van zelfdoding onder gokverslaafde?

Factcheck: Is er een hoog gehalte van zelfdoding onder gokverslaafde?

Hoogleraar Arnt Schellekens gaf afgelopen januari in een interview met RTL aan dat de legalisering van het online gokken “desastreus” is uitgepakt. Schellekens stelde namelijk het volgende ‘Tienduizenden mensen, vaak jongeren, lopen door het online gokken helemaal vast. Dat ontwricht hele gezinnen. Sommigen zien geen andere uitweg meer dan zichzelf van het leven te beroven. Dramatisch.’

Klopt het dat er meer dan twintig duizend mensen in Nederland lijden aan een gokverslaving? Wij zochten het voor je uit.

De online gok-markt

Dat gokken kan lijdt tot hoge schulden bij gokverslaafde is een aannemelijk feit. In 2021 is de Wet Kansspelen op afstand online gokken legaal geworden in Nederland. Dit betekent dat het voor Nederlanders vanaf nu legaal is om mee te doen aan online gokspellen en kanspellen. Sinds het legaliseren van de onlinegokmarkt is gokken populair geworden in Nederland. Het aantal accounts van online gokkers is in de tweede helft van 2022 ruim verdubbeld naar 860.000 accounts (Lades, 2023). Omdat een persoon meerdere accounts kan en mag hebben, ligt het werkelijke aantal in spelers waarschijnlijk lager. Hierbij gaat het naar schatting maandelijks om 365.000 gokkers. Opmerkelijk is dat ruim 60 procent van de spelers nieuw zijn, deze groep gokten niet voordat de markt anderhalf jaar geleden werd gelegaliseerd.

  

10% daling van mensen die zich meldt met een gokverslaving

In 2016 heeft onderzoeksbureau Intraval onderzoek gedaan naar de omvang van het gokken. Het onderzoeksbureau heeft ook een schatting gemaakt van het aantal kansspelverslaafden. De meeste spelers zijn recreatieve spelers. Dat wil zeggen dat zij voor hun plezier spelen en hier geen problemen van ondervinden. Naar schatting zijn er volgens de organisatie Jellinek 8.435.000 recreatieve spelers, hieronder vallen echter ook deelnemers van de loterij. Verder zijn er naar schatting 95.700 risicospelers en 79.000 probleemspelers die zeer waarschijnlijk gok en of kansspelverslaafd zijn. In 2021 waren er 1.887 mensen die hulp zochten voor een gokverslaving als primaire verslaving, zo laat de tussenrapportage zien, dat blijkt uit de tussenrapportage van het centrale systeem LADIS (2023).

Het aandeel mensen dat zich meldde met een gokverslaving als primaire verslaving (1.887 mensen, 3%) in 2021, betekende een daling van 10% (qua aantal mensen, niet qua aandeel) ten opzichte van 2020. Ook het volgende jaar dat online gokken de volledige 12 maanden gelegaliseerd was in Nederland, was er geen stijging te zien in het aantal mensen wat zich meldde met een gokverslaving.

Lijdt legalisering tot verslaving?

De legalisering van online gokken lijkt daarmee niet gezorgd te hebben voor meer gokverslaafden die zich melden bij een verslavingsinstituut. In juni 2022 publiceerde het dagblad Trouw een artikel dat de nieuwe kansspelwet zorgde voor meer gokverslaafden. Die bewering leek vooral te komen van de commerciële verslavingskliniek ‘Hervitas’ en werd tegengesproken door ‘Jellinek’. Het artikel zorgde wel voor vragen in de tweede kamer. Minister Weerwind gaf toen aan te wachten op de data van LADIS.

Conclusie

De cijfers van het onderzoek van LADIS (2023) spreken op dit moment dus de stelling tegen dat het aantal gokverslaafden in Nederland is gegroeid. Hoeveel mensen er in totaal verslaafd zijn aan gokken is vooralsnog niet exact te meten.

Over de auteur

Leonoor Hulspas

Leonoor Hulspas is tweeëntwintig jaar oud en woonachtig in Den Haag. Ze studeert sinds dit schooljaar journalistiek aan de hogeschool van Utrecht en schrijft nieuwsartikelen voor de nieuwssite De nieuwsooievaar. Ze hoopt later verhalen en columns te mogen schrijven voor één van de grote Nederlandse magazines.