Europese Commissie trekt teugels BigTech strak

Europese Commissie trekt teugels BigTech strak

Foto: Rob Engelaar (ANP)

BRUSSEL – Afgelopen maandag kondigde de Europese Commissie de start van vijf verschillenden onderzoeken aan. Deze richten zich op de Big-Tech bedrijven: Apple, Alphabet (Google) en Meta (Facebook). De commissie onderzoekt of zij de Digital Market Act goed naleven. Eerder deze maand ontving Apple een fikse boete omdat zij hun machtpositie op de AppStore misbruikten.

Vergroot

apple
Foto: Bart Maat (ANP)

 

Begin deze maand ontving Apple een boete van de Europese Commissie, ter waarde van €1,84 miljard euro. Het bedrijf misbruikte haar macht door Spotify niet toe hun gebruikers op de hoogte te stellen van goedkopere alternatieven die via internetbrowsers te vinden waren. Apple stuurt alles via de AppStore, die hun gebruikers verplicht zijn om te gebruiken.

“Het enorme bedrag wat Apple moet betalen is schrikwekkend voor ons maar stelt voor Apple weinig voor,” stelt Frans Feldberg, hoogleraar Data-Driven Business aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij verwacht dat de boete weinig effect zal hebben en dat Apple deze hoogstwaarschijnlijk juridisch zal aanvechten. Boetes die de Commissie oplegt na het overtreden van de Digital Market Acht (DMA), kunnen oplopen tot 10% van de omzet van het bedrijf.

Marloes Pomp, tech-expert van de Nederlandse AI Coalitie en Dutch Blockchain Coalition ligt dit toe in onze Spraakmakers uitzending van 28 maart. Samen met onze spraakmaker, Marieke Rietveld. Hoofdredacteur BNNVARA NPO Radio 1.

Vergroot

google
Foto: Vincent Jannink (ANP)

Google wordt ook onderzocht, eveneens vanwege het vermoeden dat machtsmisbruik misbruikt zou worden. Zij zouden bij hun verticale zoekmachines – Google News, Google Flights, Google Hotels, enzovoort – veel gebruikte diensten van hun eigen bedrijven voortrekken. Dit belemmert eerlijke concurrentie, stelt de Europese Commissie.

Vergroot

emta
Foto: Koen van Weel (ANP)

Meta, het moederbedrijf van Facebook, introduceert een betaald abonnement voor gebruikers die geen advertenties willen zien en extra willen betalen. Dit is volgens de Commissie niet eerlijk en zij stellen dat Meta “alternatieven abonnementen” moet aanbieden.

Over de auteur

Sil Kwaspen

Hallo, mijn naam is Sil Kwaspen, ik ben 23 jaar en woon in 's-Hertogenbosch. Als startend journalist ben ik tijdens het maken van mijn producties actief bezig om alles zo interessant mogelijk te maken. Ik schrijf graag in verhalende vorm en laat mijn bronnen en het beeld juist het woord doen. Bij kleine gebeurtenissen duik ik graag in de diepte en bij moeilijk te begrijpen onderwerpen probeer ik alles behapbaar te maken. Saai nieuws is ook nieuws en als het belangrijk is dan moet het interessant genoeg zijn om te lezen.