Nieuwe Gokwet in België: Strengere maatregelen en leeftijdsgrens verhoogd

Nieuwe Gokwet in België: Strengere maatregelen en leeftijdsgrens verhoogd

België heeft in januari een nieuw wetsvoorstel voor een strengere gokwet aangenomen in de Kamer. Het wetsvoorstel, ingediend door Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke, introduceert diverse maatregelen om gokkers beter te beschermen en de normalisatie van gokken tegen te gaan. Deze ontwikkeling komt voort uit de voortdurende inspanningen om het groeiende probleem van gokverslaving aan te pakken.

In het onderzoek van het VAD worden tal van statistieken gepresenteerd. Hoewel je anders zou denken, is deze vorm van vermaak populair onder jongeren. In het schooljaar 2021-2022 werd vastgesteld dat krasloten de meest populaire vorm van gokken zijn onder scholieren in het secundair onderwijs. Maar liefst 29% van hen kocht ooit een kraslot, terwijl 10% dat het afgelopen jaar deed. Interessant genoeg speelt 18% van hen ooit met de lotto. Het frequente gokken op sportweddenschappen blijft beperkt tot slechts 1%, wat een bijzondere bevinding is gezien de populariteit van sport gerelateerd gokken wereldwijd.

In 2018 speelde maar liefst 32% van de Vlamingen van 15 jaar en ouder minstens één keer een kans- en geldspel in de afgelopen 12 maanden. Hierbij speelde 10% wekelijks en een minuscule 0,1% dagelijks. Mannen bleken vaker te spelen dan vrouwen, met 39% tegenover 24%. Loterijspelen bleken het meest populair, gevolgd door casinospelen, sportweddenschappen en poker. Deze bevindingen benadrukken de brede acceptatie van gokken binnen de Belgische samenleving.

Ondanks de groeiende populariteit van gokken, blijft het probleem van gokverslaving een zorgwekkende zaak. In 2016 vertoonde maar liefst 5,2% van de Belgische bevolking van 18 jaar en ouder risicovol of problematisch gokgedrag. Dit komt neer op bijna een half miljoen mensen die te maken hebben met de verwoestende gevolgen van gokverslaving. Zorgwekkend is het feit dat slechts 14% van de mensen met gokproblemen daadwerkelijk hulp zoekt, wat aangeeft dat er een dringende behoefte is aan meer bewustzijn en toegankelijke ondersteuning voor gokverslaafden.

Een van de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe gokwet is de verhoging van de leeftijdsgrens voor vrijwel alle vormen van legaal gokken naar 21 jaar. Voorheen was wedden op sport al toegestaan voor personen vanaf 18 jaar, maar nu wordt dit ook verhoogd naar 21 jaar. Alleen loterijen blijven beschikbaar voor personen van 18 jaar en ouder. Daarnaast worden bonussen verboden om het lokken van nieuwe spelers te voorkomen. Ook wordt het verbod op gokreclames verder aangescherpt om de normalisatie van gokken te voorkomen.

In het volgende fragment hoor je een interview met Katleen Peleman, directrice van het VAD. Ze deelt het standpunt van de organisatie over deze wetswijziging.

 

Over de auteur

Dion Bal

Hallo! Mijn naam is Dion Bal, geboren en getogen in het gezellige Voorburg! Als student journalistiek ben ik altijd op zoek naar de meest boeiende verhalen die nog verborgen zijn. Maar mijn grootste droom? Schitteren als presentator op televisie! Ik wil jouw dag opvrolijken met mijn enthousiasme en charme, en laten zien dat het leven één groot avontuur is dat je niet wilt missen.