Vinylplaten, toegangelijk of een te dure hobby?

Vinylplaten, toegangelijk of een te dure hobby?

Afbeelding: pixabay

Iedereen kent ze wel, vinyl platen, razend populair en met allerlei soorten muziek erop. Jong en oud, mensen van alle leeftijden verzamelen lp’s. Hoe dit vroeger de standaard was, is dat nu al lang niet meer zo. Nummers van artiesten zoals Taylor Swift, Billie Eilish en de Barbie soundtrack staan nu op platen.

Met deze oneindige keuze aan muziek hoort ook een diverse groep luisteraars, maar deze luisteraars hebben natuurlijk niet allemaal hetzelfde budget en aangezien lp platen steeds duurder worden, kan niet iedereen zich de platen meer veroorloven. In een artikel van Trouw wordt verteld dat Pvc, de grondstof voor platen, veel prijziger is geworden. Bijvoorbeeld door de populariteit van vinylvloeren, die gemaakt worden van dezelfde grondstof. Ook karton, waar platenhoezen van worden gemaakt, is schaarser en daarom duurder geworden.

Echter vertelt Erik, werkzaam bij popspeciaalzaak in Arnhem dat ondanks de platen nog steeds duur zijn, de prijzen wel verschillen per artiest en release. De ene artiest heeft duurdere platen dan de andere. “We hebben hier in de winkel bijvoorbeeld een paar exclusieve platen liggen van rond de veertig á vijftig euro. Deze leggen we niet in de winkel want we willen niet dat iedereen deze zomaar kan pakken. De prijs van deze platen is dus ook een stuk hoger dan van bijvoorbeeld artiesten die wat meer mainstream zijn, deze kosten tussen de twintig á dertig euro.” “Maar we merken in onze winkel niet dat mensen problemen hebben met de stijgende prijs van lp’s, natuurlijk wordt alles duurder en de prijs van platen gaat daar alleen maar in mee, dit vind ik niet meer dan logisch.”

Luister hier de reportage over de stijgende populariteit van vinyl en de vraag: is vinyl highbrow of lowbrow?

Over de auteur

Roos Leusink

Hoi! Ik ben Roos, 19 jaar oud en ik studeer journalistiek in Utrecht. Ik heb het hier erg naar mijn zin en haal veel plezier uit het maken van verschillende producties!