K-pop steeds populairder, wat doet het met de westerse cultuur?

K-pop steeds populairder, wat doet het met de westerse cultuur?

k-pop band Foto: Kinocine creativecommons

K-pop is een ontzettend populaire muziekstroom in Zuid-Korea. In het land staat k-pop centraal, alles draait hier omheen. Kinderen van in Korea willen allemaal k-pop sterren worden, en halen alles uit de kast om dit te bereiken. Het uithangbord van Korea is dus k-pop, maar dat is niet het enige. Inmiddels is er ook k-beauty en k-drama wat Korea ook populair maakt.

Het steeds populairder wordende genre is eigenlijk al sinds 2001 aan de gang. Toen ontstond een massale toename in interesse in Zuid-Korea van over de hele wereld. Hallyu is de benaming voor deze toename. Het betekent Koreaanse golf en heeft een grote impact op Westerse wereld. De golf begon echter in China en Japan. Denk aan merken die bekend zijn zoals LG, Samsung en Toyota. Maar dus ook k-pop en Koreaanse films. Hoe zit het eigenlijk met de invloed van Hallyu en k-pop op het westen?

Westerse wereld

Volgens K-pop schrijver en expert Jan Baars valt de impact van K-pop op de westerse cultuur echter tegen. “Ik denk dat die invloed echt heel erg tegenvalt. Het houdt songwriters heel erg bezig. De muziek wordt eigenlijk nog steeds als iets exotisch gezien waar Westerse producers geld aan proberen te verdienen. Maar eigenlijk willen westerse muzikanten en producers zich onderscheiden van wat Zuid-Korea nu doet, namelijk het muziek maken in groepen. Dit deden zij namelijk zo’n 20 jaar geleden al. Het heeft dus niet veel invloed op de keuze die muzikanten maken.”

Echter doet de muziekstroom zelf het wel heel erg goed in het Westen. Mensen luisteren de muziek massaal en gaan op K-pop dansles.”Als we kijken naar wat voor invloed de muziekstroom zelf heeft op de westerse wereld is dit heel anders. De muziekstroom is hier wel populair en doet veel met de consumptie van bijvoorbeeld Youtube, waar de videoclips op staan”, zegt Baars.

Over de auteur

Daphne Damen

Ik ben Daphne Damen, 19 jaar oud en journalist voor SvJmedia. Ik schrijf verschillende verhalen en heb een brede interesse: van maatschappelijke thema's tot sport.