Factcheck: Is de Noordzee de gevaarlijkste zee ter wereld?

Factcheck: Is de Noordzee de gevaarlijkste zee ter wereld?

Je bent ze vast wel tegengekomen: de video’s op TikTok die beweren dat de Noordzee de gevaarlijkste zee ter wereld is. De video’s, die ondertussen te herkennen zijn aan het onofficiële Noordzee-lied “Hoist the Colours”, worden duizenden keren geliket en gedeeld. Maar is de Noordzee daadwerkelijk de gevaarlijkste zee ter wereld?

De Noordzee door de ogen van een expert

Carien Droppers, Coördinerend Specialistisch Adviseur Zeescheepvaart bij Rijkswaterstaat, verteld over deze kwestie. Droppers verduidelijkt het beeld van de Noordzee als een potentieel gevaarlijke waterweg. Hoewel sommigen beweren dat de Noordzee de gevaarlijkste zee ter wereld is, benadrukt Droppers dat dit niet het geval is. In plaats daarvan beschrijft ze de Noordzee als een van de drukste zeeën ter wereld, maar niet per se onveilig.

Ze erkent dat bepaalde delen van de Noordzee, met name boven de Wadden, uitdagende omstandigheden kunnen bieden, vooral bij noordwestelijke winden. Onder deze omstandigheden kunnen golven zich snel opbouwen, wat resulteert in onaangename golfslag, vooral in de ondiepe wateren. Schepen zijn echter voorbereid op deze uitdagingen en passen hun vaarroutes en snelheden aan om ongelukken te voorkomen. Daarnaast zijn havens zo ontworpen dat ze schepen in staat stellen om veilig te schuilen tijdens slecht weer, waardoor de risico’s verder worden verminderd.

Hoewel Droppers erkent dat de Noordzee uitdagend kan zijn, benadrukt ze dat het aantal ongelukken op de Nederlandse Noordzee verwaarloosbaar is, vooral in vergelijking met het totale scheepvaartverkeer. Als voormalig zeevarende heeft Droppers zelf ervaren hoe het is om op de Noordzee te varen, zelfs bij slecht weer. Ze erkent dat pech kan toeslaan en dat het water soms onvoorspelbaar kan zijn, maar benadrukt tegelijkertijd dat schepen en bemanningen goed voorbereid zijn om met deze uitdagingen om te gaan.

Andere perspectieven op de Noordzee

Volgens een artikel van National Geographic, geschreven door Chris Baraniuk, wordt de Noordzee vaak beschouwd als onvoorspelbaar en gevaarlijk, maar dat is niet zonder reden. Met een diepte van ongeveer 100 voet in het zuidelijke deel en een neiging tot korte golven, kan de Noordzee schepen snel en onvoorspelbaar heen en weer bewegen. Zelfs bij golven van slechts zes voet hoog. Deze schijnbaar onbelangrijke golven kunnen een schip extreem instabiel maken, vooral omdat ze herhaaldelijk en snel op elkaar volgen. Hierdoor lijkt de zee meer op een woeste rivier dan een kalme oceaan.

Vergelijking met andere zeeën

Hoewel de Noordzee zijn uitdagingen kent, zijn er andere zeeën wereldwijd die bekend staan om hun extreme omstandigheden en als gevaarlijker worden beschouwd volgens verschillende bronnen. Bijvoorbeeld de Zuidelijke Oceaan, waar stormachtig weer en hoge golven gebruikelijk zijn, en de Beringzee, met ijsbergen en dichte mist die voor gevaarlijke navigatie zorgen. Volgens het Allianz safety and shipping review 2023, zijn de meeste ongelukken op de Zuid-Chinese Zee gebeurd.

Conclusie

Hoewel de Noordzee zeker zijn uitdagingen kent en vaak als onvoorspelbaar wordt beschouwd, is het niet juist om het te bestempelen als de gevaarlijkste zee ter wereld. Andere zeeën, zoals de Zuidelijke Oceaan en de Zuid-Chinese Zee kunnen als gevaarlijker worden beschouwd. Jij kan deze zomer dus gerust een duik nemen in onze Noordzee.

Over de auteur

Dion Bal

Hallo! Mijn naam is Dion Bal, geboren en getogen in het gezellige Voorburg! Als student journalistiek ben ik altijd op zoek naar de meest boeiende verhalen die nog verborgen zijn. Maar mijn grootste droom? Schitteren als presentator op televisie! Ik wil jouw dag opvrolijken met mijn enthousiasme en charme, en laten zien dat het leven één groot avontuur is dat je niet wilt missen.