Groeiend aantal vrouwen stopt met de anticonceptiepil door misinformatie op social media

Groeiend aantal vrouwen stopt met de anticonceptiepil door misinformatie op social media

Foto: Femke Hoogland

Steeds meer vrouwen stoppen met de pil, een trend die al enige tijd gaande is maar door de invloed van sociale media is toegenomen. Afgelopen dinsdag, 26 september, was het wereldwijd de Dag van de Anticonceptie, met als doel meer bewustzijn te creëren rondom anticonceptie en veilige seks. En dit is nodig, want er bestaan nog steeds veel misvattingen over anticonceptie, vindt Bart Fauser, hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde en Gynaecologie aan de Universiteit Utrecht.

‘Er spookt veel misinformatie op het internet over anticonceptie’, aldus Fauser. Met name jongeren halen hun informatie grotendeels van sociale media, merkt Suzanne Bakker, sociaal verpleegkundige gespecialiseerd in seksuele gezondheid bij de GGD Kennemerland, op. Ze vindt dit zorgwekkend: ‘Als je op basis van die informatie belangrijke keuzes maakt, kan dat risicovolle gevolgen met zich meebrengen.’

Zo zijn er misconcepties dat je dik wordt van de pil, of dat je altijd een stopweek moet inlassen. Maar een van de grootste misvatting is dat de hormonen die in anticonceptie zitten, slecht voor je zijn. En dit is niet waar, volgens Faseer. ‘Deze beweringen zijn niet tot nauwelijks onderbouwd. Zoveel vrouwen gebruiken de pil. We kunnen nu wel redelijk zeker zijn wat de gevolgen zijn van de pil.’ Bakker ziet ook vaak dat bij kwaaltjes, zoals hoofdpijn, of wanneer je minder lekker in je vel zit, er gelijk wordt gekeken naar de pil. ‘Heel vaak wordt de schuld bij de hormonen van de pil gelegd, maar kijk eens naar mogelijke externe factoren die invloed kunnen hebben op je stemming.’

Hoewel hormonen niet de grote boosdoener zijn, zoals vaak wordt beweerd, geloven zowel Fauser als Bakker dat in de toekomst meer focus zal worden gelegd op ‘natuurlijkere’ alternatieven. ‘De huidige hormonen in anticonceptiepillen zijn effectief in het voorkomen van zwangerschap, maar hebben invloed op het hele lichaam’, vertelt Frauser. Hij verwacht dat daar in de toekomst veranderingen in gaat komen. Momenteel worden er twee pillen verwacht, aan het einde van dit jaar of aan het begin van volgend jaar, die hormonen bevatten die lijken op de hormonen die vrouwen van nature in hun lichaam hebben, waardoor de kans op bijwerkingen kleiner is.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar de audio-reportage over de anticonceptie, waarin zowel de oorzaak en de gevolgen van het stoppen met de pil besproken worden.

 

Over de auteur

Femke Hoogland

Hi, mijn naam is Femke! Schrijven is een grote passie van mij. Ik geloof dat iedereen het recht heeft om gehoord te worden en ik wil mijn verhalen gebruiken om de verhalen van anderen te vertellen en hun stem te versterken. Liefst wil ik daar later mee doorgaan, of het nu in de journalistiek of filmindustrie is!