Blauwtongvirus vastgesteld in Nederland

Blauwtongvirus vastgesteld in Nederland

Op meerdere locaties in Nederland zijn besmettingen met het blauwtongvirus vastgesteld. Het blauwtongvirus is een dierziekte die voorkomt bij herkauwers en met bij name schapen. Het virus wordt overgedragen door kleine muggen, ook wel knutten genoemd, die besmet zijn met het virus.

 Dieren kunnen elkaar en mensen niet besmetten. “Het blauwtongvirus is een niet-besmettelijke dierziekte. Dat houdt in dat een besmet dier geen andere dieren of mensen kan besmetten, daar is een besmette knut voor nodig,” vertelt Piet van Rijn, viroloog en onderzoeker bij het Centraal Veterinair Instituut. “Dieren die besmet zijn met het virus, krijgen meestal eerst koorts. Daarna gaan de bloedvaatjes stuk, waardoor er vocht uittreedt. Dat resulteert in een dikke kop. Ook kunnen er ontstekingen in de bek ontstaan, er ontstaan dan vochtophopingen in de longen. Hierdoor kunnen de dieren heel snel stikken.”

Schapen het meest gevoelig

Desondanks stelt van Rijn dat het virus maar bij een klein percentage tot sterfte leidt. “Wel worden schapen met enige regelmaat ernstig ziek; Alle herkauwers lopen gevaar, maar schapen zijn het meest gevoelig voor blauwtong.” Volgens van Rijn vertoont de tong in zeer ernstige gevallen een donkerblauwe tot paarse kleur, vandaar de naam ‘blauwtong’.

Gevolgen van blauwtong

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat er inmiddels 137 besmettingen zijn vastgesteld. Voor het blauwtongvirus geldt een meldplicht bij de NVWA; de besmette bedrijven worden tijdelijk geblokkeerd. Een besmetting heeft directe gevolgen voor de export van levende herkauwers binnen de EU, dit zal volgens Rijksoverheid ook merkbare economische gevolgen hebben. “De ‘indirecte’ gevolgen -de gevolgen voor de handel binnen de EU- zijn het grootst, maar het is vooral verschrikkelijk voor de boeren van wie hun geliefde schaap ziek is,” aldus van Rijn.

Drukte bij landbouwhuisdierenartsen

Diverse landbouwhuisdierenartsen geven aan dat zij, mede door de drukte veroorzaakt door het blauwtongvirus, geen tijd hebben om in te gaan op vragen.

Beluister de onderstaande reportage om meer over dit onderwerp te weten te komen.

Over de auteur

Mila Lange

Ik ben Mila Lange. Ik studeer aan de school voor journalistiek in Utrecht.