Hoog water laat veel afval achter langs rivieren

Hoog water laat veel afval achter langs rivieren

Foto: Roos Leusink

Bij plastic soep denken de meeste mensen aan de oceaan, maar veel van het afval blijft voordat het de oceaan kan bereiken al hangen in de rivieren. Door het hoge water deze winter is veel van dit afval blijven hangen aan de kanten van rivieren.

Van al het zwerfafval wat in de rivieren drijft is 84 procent plastic, blijkt uit onderzoek van vrijwilligersinitiatief schone Rivieren. Met 221 rivieronderzoekers verzamelde Schone Rivieren in 2018 bijna 77.000 stuks afval.

“Zeker viervijfde daarvan is plastic. Omdat plastic verweert en uiteenvalt, staat op nummer 1 bij het geraapte afval: ondefinieerbaar hard en zacht plastic. Daarna vinden de rapers het meest piepschuim, drankverpakkingen en snoep- en snackverpakkingen, chipszakjes en lollystokjes. Ook staan wattenstaafjes, maandverband en sanitaire doekjes in de top 15 van meest gevonden voorwerpen.” Aldus Pointer.

Eveline Vink, riviercoördinator van Rijn en Waal merkt ook dat er veel verschillende soorten plastic langs de kanten van de rivieren liggen. “Er ligt vooral veel piepschuim, ook waar je het niet ziet, onder het gras bijvoorbeeld. Piepschuim is vooral schadelijk omdat het afbrokkelt in heel veel kleine stukjes. Dit zorgt ervoor dat het nog moeilijker op te ruimen is.”

Beluister hier het interview met Eveline Vink, riviercoördinator Rijn en waal en Maurits de Groot, boswachter van Meinerswijk in Arnhem over het zwerfafval in en rond de Rijn.

Over de auteur

Roos Leusink

Hoi! Ik ben Roos, 19 jaar oud en ik studeer journalistiek in Utrecht. Ik heb het hier erg naar mijn zin en haal veel plezier uit het maken van verschillende producties!