Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Stadhuis Maarssen kleurt oranje

Stadhuis Maarssen kleurt oranje

high pressure sodium lamp HPS orange light, close-up view

Stadhuis Maarssen kleurt oranje

 

Stadhuis Maarssen bron: var Stichtse vecht

 

Het is orange the world campagne tegen geweld tegen vrouwen. Door heel Nederland heen zijn er gebouwen die oranje kleuren en bijeenkomsten.  In Maarssen kleurt om deze rede elke avond het gemeentehuis oranje. De campagne duurt van 25 november t/m 10 december. Het licht staat symbool voor de zonnige toekomst, zonder geweld, die ze tegemoet hopen te gaan.

 

Volgens cijfers van het CBS voelt ongeveer 41% van de vrouwen vanaf 15 jaar zich wel eens onveilig op straat. Hier wilde orange the world campaign iets tegen doen, maar wat is orange the world campaign nou eigenlijk. Het is een wereldwijde inspanning tegen gender gerelateerd geweld. In de periode van 25 november tot 10 december, de 16 Days of Activisme, worden gebouwen oranje verlicht om bewustzijn te vergroten. Het initiatief, geleid door UN Women,

roept op tot actie om geweld tegen vrouwen en meisjes te beëindigen.

Op straat vertelde Willeke ‘’er zijn veel hangjongeren overal, maar ik ken er altijd wel een’’. Ze voelt zich niet onveilig om deze reden maar ze snapt wel dat mensen zich onveilig zouden kunnen voelen. De enige plek de vaak wordt genoemd is Bisonspoor omdat mensen hier worden uitgescholden, maar Willeke verteld dat ze dan gewoon de politie belt om ze een lesje te leren.

Maar bijna niet is niet genoeg voor de organisatie. Het thema dit jaar is ‘’Veilig, overal en altijd’’. Ze roepen op hun website op om een #medestander te worden en niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren en hun strijd zal niet stoppen tot alle vrouwenhaat en geweld tegenover vrouwen de wereld uit is.

Hieronder een audio interview van Annabelle van Nieuwenhoven met feminist Antoinette Tawil.

Over de auteur

Constantijn Lindner

Hallo, ik ben Constantijn Lindner, een enthousiaste eerstejaars journalistiek student aan de Hogeschool van Utrecht. Geboren in Utrecht en getogen in het bruisende Dordrecht, ik ben altijd gefascineerd geweest door het luisteren naar verhalen en het vergaren van informatie. Mijn interesses en mijn nieuwsgierigheid naar de wereld om me heen hebben me naar deze studie geleid. Ik erg geïnteresseerd in de invloed die journalistiek kan hebben op de samenleving. Of het nu gaat om het verslaan van actuele gebeurtenissen, het onderzoeken van diepgaande kwesties of het vertellen van verhalen, ik geloof dat journalistiek erg belangrijk voor het begrijpen en veranderen van de wereld. Buiten de collegebanken ben ik een liefhebber van kleding en mijn sociale kring. Ik kijk ernaar uit om mijn vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en de wereld van journalistiek te ontdekken.