Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Landelijk personeelstekort, maar de Dorpswinkel in Tienhoven heeft er een oplossing voor

Landelijk personeelstekort, maar de Dorpswinkel in Tienhoven heeft er een oplossing voor

Personeelstekorten omsingelen alle bedrijven in Nederland, maar Dorpswinkel Kastanjehoeve heeft er een oplossing voor. Ondanks alle verschillende workshops, bestellijsten en zelfs adviesgesprekken draait het in volle gang, de winkel krijgt namelijk hulp van klanten in de buurt.  

Natalie runt samen met haar moeder de antieke dorpswinkel vol met dagelijkse benodigdheden, maar ook leuke cadeaus en zelfs een apart deel met bouwmateriaal. Natalie zegt dat de winkel al veel hulp aangeboden krijgt van buurtbewoners. Echter is het volgens haar niet handig om mensen uit de buurt als vrijwilligers aan te nemen. ‘’Er wordt veel in vertrouwen verteld, dus ik hou dat liever gescheiden.’’ zegt Natalie. Wel werkt er iemand die net buiten het dorp woont. Voor de evenementen zoals de workshops of bestellijsten krijgt de winkel wel hulp uit het dorp. ‘’Ook van familie krijgen we hulp.’’ zegt Natalie.  

De klanten geven verschillende redenen waarom ze bij de dorpswinkel hun boodschappen doen: ‘’Ik steun en stimuleer graag lokale ondernemers’’. Ook zeggen ze allebei dat ze heel blij zijn met hoe de prijzen zijn geregeld en dat de eigenaren altijd heel vriendelijk zijn. Verder zei een van de klanten ‘’Nee ik maak me geen zorgen om personeelstekorten hier’’ terwijl ze een paar eieren pakte en in een doos deed. Ook vraagt een andere klant regelmatig of Natalie iets apart kan leggen en dat doet ze ook, iets wat de klant ook zeer op prijs stelt.  

De evenementen organiseert Natalie ook met groot plezier: ‘’we organiseren de evenementen omdat ik het leuk vind, maar vooral voor het samenbrengen van de mensen in het dorp’’. Er zijn dus verschillende bestellijsten te zien, zoals: oliebollen, sinterklaas en nog vele andere bestellijsten, maar ook een workshop in thema van de tijd van het jaar, zoals: een miniworkshop waarin je een kerstster met lichtjes kan maken, deze workshop was op vele data te bezoeken. Verder zijn er nog veel meer dingen zoals winacties van crompoucen

In de winkel is veel te zien, van dagelijkse boodschappen naar kerstcadeaus. Op het terrein lopen kippen rond die voor de eieren zorgen, en er ligt vers brood op de plank van De Echte Bakker Jacques Maas. Verder zijn er nog sokken en diverse andere kerstcadeaus te vinden, en zelfs kaarsen voor in huis. 

In het verleden heeft de winkel, net als alle andere winkels, dicht moeten gaan wegens corona, maar omdat ze ook diergeneesmiddelen verkopen konden ze na een week weer open. Wel moesten ze in dezelfde periode een andere bakker als leverancier aannemen. Ze hebben nu ook de openingstijden van 18.00 naar 17.00 moeten zetten.  

 

Tijdens oud en nieuw voelen mensen zich weleens eenzaam. Een winkel als Kastanjehoeve beïnvloed de sociale verbondenheid in een dorp, en kan die eenzame gevoelens tegen gaan. Luister hier naar de audioreportage opgenomen door Veerle Fransen, die deze sociale verbondenheid onderzoekt:

Over de auteur

Bram Kockelmann

Bram Kockelmann is 18 jaar oud, en komt uit een omgeving van nieuwsbladen en uitzendingen. Gedreven door nieuwsgierigheid heeft hij een Maatschappelijke Stage voltooid bij NPO Radio 1. Hij focust zich in zijn vrije tijd voornamelijk op de sportjournalistiek en heeft een passie voor motorsport, verder is hij ook nooit ver van het politieke nieuws verwijderd. Hij is nu eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht opleiding Journalistiek na het afronden van de havo in 2022. Hij houdt alle deuren open op gebied van artikelen en nieuws maken. In Stichtse Vecht focust hij op maatschappelijke problemen binnen de gemeente.