Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Nederlanders steeds meer overgewicht, Natuur en Gezondheidscentrum heeft oplossingen

Nederlanders steeds meer overgewicht, Natuur en Gezondheidscentrum heeft oplossingen

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn Nederlanders in de afgelopen 40 jaar wegens een ongezonde levensstijl zwaarder geworden. Rondom het Natuur en Gezondheidscentrum zijn verschillende cursussen en workshops te zien om mensen te helpen gezonder te leven. Naast lessen zoals Essentrics en yoga zijn er ook verschillende workshops op gebied van voeding, terwijl er aan de rechterkant van het gebouw een kledingruil te vinden is. Er zijn dus vele fysieke activiteiten te doen op het evenement. 

 

Nederlanders zwaarder 

Ongeveer 40 jaar geleden waren Nederlanders volgens het CBS gemiddeld een aantal kilogram lichter dan dat ze nu zijn, met als meest opvallende statistiek het totale aantal mensen dat overgewicht had. Dit percentage is gestegen van 27,4% naar 44,5%. Bijna de helft van de Nederlanders hebben dus overgewicht. De oorzaak hiervan is volgens initiatiefnemer van Natuur en Gezondheidscentrum Maarssen, Diana van Os duidelijk: ‘’Mensen hebben een te gemakzuchtige levensstijl aangenomen’’. Volgens Muriël, boodschappencoach van Super Voedzaam, is het eten niet meer voedzaam genoeg en moeten mensen puurder gaan eten. De voedingsstoffen zouden te vaak geïsoleerd en bewerkt worden. 

 

Hoe het beste afvallen? 

Volgens Diana is het tracken van calorieën via een mobiele app verkeerd, dan zou het lichaam verhongeren en zouden alle voedingsstoffen meteen naar de vetopslag gaan en zouden mensen weinig verschil merken na een bepaalde periode. Verder is Muriël het daarmee eens, volgens haar is kennis over voedingsstoffen en voeding in het algemeen heel belangrijk, maar hoe de meeste mensen het doen is verkeerd.  

 

Er is pasgeleden een jaarwisseling geweest en mensen hebben weer goede voornemens voor 2024. Daarom is ook te zien dat er veel mensen de workshops en cursussen binnenlopen. Ook zijn er veel andere workshops zoals een boodschappen expeditie, aangeboden door Muriël. Veel mensen stoppen ook halverwege januari met de goede voornemens, maar volgens beide Muriël en Diana is dat nergens voor nodig. Diana zegt: ‘’Je moet een groter doel hebben dan alleen bijvoorbeeld drie kilogram verliezen, je moet je goed voelen in je eigen lijf en je hebt intrinsieke motivatie nodig’’. En Muriël zegt ‘’Ga kennis opdoen op het gebied van voeding, daardoor leer je nieuwe dingen toe te passen’’. 

 

De motivatie achter dit evenement is volgens Diana van Os om een plek te bieden waar mensen aan hun gezondheid kunnen werken, verschillende vormen van geneeskunde samengevoegd kunnen worden, en waar de stap wordt gemaakt om de verbinding te leggen tussen reguliere en complementaire zorg. Binnenkomend bij het evenement wordt iedereen begroet en kunnen ze aan een tafel zitten of eerst rondkijken welke cursussen en workshop er allemaal zijn. Er zijn veel verschillende workshops te zien, van de eerder benoemde boodschappen workshop, naar een workshop vazen en schalen beschilderen. Aan de rechterkant van het gebouw is een kledingruil te zien, waar vele mensen met enthousiaste blikken een kijkje nemen wat andere mensen hebben meegenomen om te ruilen. De cursussen zitten vol, mensen lopen in volle aandacht rond om te kijken naar welke workshop ze als eerste moeten, en de dag is begonnen in het Natuur en Gezondheidscentrum in Maarssen.  

 

Luister hieronder naar de audioreportage van Veerle Fransen over de kledingruil. 

Over de auteur

Bram Kockelmann

Bram Kockelmann is 18 jaar oud, en komt uit een omgeving van nieuwsbladen en uitzendingen. Gedreven door nieuwsgierigheid heeft hij een Maatschappelijke Stage voltooid bij NPO Radio 1. Hij focust zich in zijn vrije tijd voornamelijk op de sportjournalistiek en heeft een passie voor motorsport, verder is hij ook nooit ver van het politieke nieuws verwijderd. Hij is nu eerstejaars student aan de Hogeschool Utrecht opleiding Journalistiek na het afronden van de havo in 2022. Hij houdt alle deuren open op gebied van artikelen en nieuws maken. In Stichtse Vecht focust hij op maatschappelijke problemen binnen de gemeente.