Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Campagne voor fietsverlichting van start, CDA: ‘Fietsers zijn zeer kwetsbaar in deze donkere tijd’

Campagne voor fietsverlichting van start, CDA: ‘Fietsers zijn zeer kwetsbaar in deze donkere tijd’

Bron: Pixabay

Volgens de ANWB en de politie zijn er te veel fietsers die in het donker zonder licht de weg op gaan. Onder andere de politie en de ANWB maken zich sterk voor het voorkomen van dit gevaar. Gemeentelijk lijkt er niet veel aan gedaan te worden omdat er landelijk al diverse campagnes lopen.

De politie en de ANWB beginnen in de donkere maanden weer volop met campagnes voor het voeren van fietsverlichting. Met fietsverlichting ben je niet alleen beter zichtbaar voor je medeweggebruikers, maar je ziet zelf ook beter wat er om je heen gebeurt. De politie en ANWB plaatsen door heel Nederland tags op fietspaden met de slogan: ‘Zet je licht aan!’. Begin november is dit in de gemeente Stichtse Vecht ook weer gebeurd. In oktober hield de politie een algemene controle in Maarssen waar ze controleerden op fietsverlichting en het gebruik van telefoons op de fiets. Voor het niet voeren van fietsverlichting kan een boete van 60 euro worden uitgeschreven.

Marlous Scherpenzeel, raadslid van het CDA in de gemeente Stichtse Vecht vindt het belangrijk dat fietsers zorgen voor werkende verlichting. Het raadslid zei: ‘’zeker in deze donkere tijd zijn fietsers zeer kwetsbaar.’’ Volgens haar is het echter wel meer een landelijk probleem wat verklaart waarom er gemeentelijk minder aandacht voor is.

Demissionair minister Mark Harbers van infrastructuur en waterstaat zei op één november tijdens een interview bij WNL Vandaag het volgende over de kwestie: ‘’fietsers zonder licht hebben maar liefst zeventien procent meer kans op een ongeluk, en dat gaat dan om de categorie nare ongelukken.’’ Het gaat dus niet om kleine ongelukken zoals tegen een stoeprand fietsen of uitglijden maar om ongelukken waar auto’s en fietsers samen in betrokken zijn. Uit ondersteunend onderzoek van I&O Research blijkt dat bijna 10% van de ondervraagden zonder verlichting bij een bijna-ongeval (6%) of bij een ongeval (3%) betrokken is geweest.

Over de auteur

Derk-Jan Huurnink

Derk-Jan Huurnink (2002) is een eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Na de havo te hebben afgerond heeft hij de opleiding leraar geschiedenis gevolgd in Zwolle waar hij vroegtijdig mee is gestopt. Ondanks zijn liefde voor geschiedenis bekoorde het voor de klas staan hem niet. Na een tussenfase en enige zelfreflectie heeft hij met grote overtuiging voor journalistiek gekozen. Als journalist wil hij graag in kaart brengen hoe de wereld eruitziet en waarom de mens zich zo gedraagt als hij doet en hierover mensen informeren. Hij heeft een brede interesse, maar actualiteit, geschiedenis en politiek spannen echt de kroon. In zijn vrije tijd is hij graag onder de mensen en hij vindt het interessant hoe zij de wereld zien en wat hen drijft.