Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Samen soep maken verbindt de gemeenschap in De Valkenier tijdens Week van de Verbinding

Samen soep maken verbindt de gemeenschap in De Valkenier tijdens Week van de Verbinding

Foto: gemaakt door Vera Vandervesse

Door de gangen van De Valkenier, een woon- en dagbesteding voorziening in Maarssenbroek, wordt er druk heen en weer gelopen. Hier, aan een gedekte tafel met vrolijke kleurrijke versiering, komt de gemeenschap samen om gezamenlijk soep te bereiden. Deze gemeenschap, voornamelijk bestaande uit deelnemers en bewoners van De Valkenier, illustreert de betekenis van verbinding. Een speciale activiteit in het kader van de Week van de Verbinding.

In het kenteken van de Week van de Verbinding staat De Valkenier centraal als een plek waar mensen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking samen kunnen komen. De focus ligt op het gezamenlijk bereiden van soep als symbool voor de kracht van verbinding en inclusie. Deelnemers en bewoners van De Valkenier zijn de hoofdrolspelers, waarbij hun ervaringen en perspectieven worden belicht. Babette van De Weerd, hoofdbegeleiding van De Valkenier geeft ook inzicht in de organisatie van de activiteit en het belang ervan voor de gemeenschap; ´De verbinding betekent voor mij dat we proberen met alles wat we organiseren de wijk en ook bijvoorbeeld de scholen zoveel mogelijk naar binnen te krijgen en voor onze deelnemers zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Zo ontstaat er heel belangrijk contact en verbinding.´

Mensen lachen, praten en werken samen aan de lange, versierde tafel. De geur van verse ingrediënten zoals courgette en verschillende kruiden vullen de ruimte en de gezellige drukte versterkt het gevoel van samenzijn. Het keukenteam staat paraat om de courgettesoep met brood te bereiden, terwijl anderen een helpende hand bieden.

De betrokkenheid van deelnemers en bewoners is te zien en draagt zichtbaar bij aan een positieve sfeer. Iedereen staat open voor een praatje en vraagt vol interesse naar ieders dag. Er rolt op een kar de grote pan met soep uit de keuken die voor alle bewoners en deelnemers bestemd is. Ook de afgebakken stokbroden, gesneden in stukjes, verschijnen uit de keuken. Ieders kommetje wordt royaal ingeschonken en voor wie wil zijn er spekjes afgebakken voor op de soep. 

Vera, een toegewijde vrijwilligster, zet zich in voor de Week van de Verbinding met een missie die verder gaat dan alleen de zorg voor eenzame ouderen. Ze wil dat iedereen zich verbonden voelt in een samenleving waar individualiteit hoog in het vaandel staat. Voor haar zijn initiatieven zoals deze een manier om de schijnwerpers te richten op de Week van de Verbinding, en zo de aandacht te trekken naar het belang van gemeenschapszin. ‘Ontmoeten is niet moeilijk, wij ontmoeten constant nieuwe mensen en leggen contact, maar willen we verbintenissen zullen we daar meer energie in moeten stoppen.´ aldus Vera.

De boodschappen voor de soep middag worden mogelijk gemaakt door de lokale Albert Heijn, die als sponsor fungeert. De Week van de Verbinding wordt in De Valkenier op een bijzondere wijze gevierd. Samen soep maken vormt niet alleen een smakelijke activiteit, maar ook een symbool van gemeenschap en inclusie. De gebeurtenis versterkt de banden tussen deelnemers, bewoners en medewerkers, waarbij de verbondenheid centraal staat.

Hieronder de audioreportage van Rosalie Wildeman. Zij spreekt met Thom. Hij is dagbegeleiders bij De Valkenier, en vertelt onder anderen waarom samen eten en samen koken nou zo’n belangrijke verbintenisfactor kan zijn. Ook vertelt Joël, een van de dagbesteders, wat ze van de soep vond.

Over de auteur

Emma Ekering

Vanaf jongs af aan had ik al veel te vertellen. Deze verhalen hebben hun weg gevonden naar de Hogeschool Utrecht voor Journalistiek waar ik, Emma Ekering, op lerende wijze artikelen maak. Na de Havo hebben afgerond op kunstopleiding, de Theaterhavo/ vwo, ben ik in mijn tussenjaar dieper ingedoken in de kunst van de Taal en vervolgde ik mijn studie in Oxford waar ik mijn kennis verruimde met Engelse Literatuur. Dat sloeg aan, maar een zekere creatieve kriebel naar het maakproces bleef aanwezig waarna ik besloot de Journalistieke wereld in te duiken. Nooit heb ik door gehad dat de podcasts die ik luisterde in de trein, de interviews die ik keek met mijn favoriete 'influencer' en de stukken die ik las over demonstraties allemaal journalistiek waren. Mijn interesse ligt voornamelijk in de kunstwereld maar ook onderwerpen zoals feminisme, educatie, mode, mentale gezondheid in het specifiek bij jongeren en nog veel meer. Met een creatieve blik op de wereld en een brandende passie om deel uit te maken van een groter geheel ben ik ervan overtuigd dat ik met de juiste begeleiding door kan groeien tot een succesvol journalist.