Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Extra cameratoezicht Maarssenbroek zorgt voor rust in de buurt na branden en explosies

Extra cameratoezicht Maarssenbroek zorgt voor rust in de buurt na branden en explosies

Het is een periode van onrust en onzekerheid in de gemeente Stichtse Vecht. Relatief gezien zijn er meer explosies en branden dan normaal en ook zo’n 2 weken geleden was het raak bij Bar Bloemstede in Maarssenbroek. Nu heeft burgemeester Ap Reinders besloten voor 3 maanden extra camera’s te plaatsen om deze aanslagen te voorkomen. Terwijl sommige inwoners zich zorgen maken over de mogelijke inbreuk op hun privacy, staat Jens de Hoogh (27), een lokale bewoner, positief tegenover de nieuwe maatregelen. “Ja, die camera’s worden dan 3 maanden hier geplaatst en ik moet toch wel heel eerlijk zeggen dat ik er wel blij mee ben, want ik ben het niet!”, aldus een lachende Jens.

“In Maarssenbroek zijn dit niet de dingen die je normaal zou zien. Persoonlijk snap ik er niks van, maar het zorgt voor heel veel onrust”. Jens woont 9 jaar in Maarssenbroek en vertelt dat hij dit niet eerder heeft meegemaakt. “Het is jammer en zonde, maar het zal wel iets te maken hebben met die drugslabben die werden opgerold”. Jens verwijst naar de drugslabben die afgelopen jaar werden opgerold in Maarssen. Persoonlijk is Jens blij met de extra camera’s en maakt hij zich niet veel zorgen om zijn privacy. “Ik vind het goed en ik vertrouw erop dat het ook echt daadwerkelijk wordt gebruikt om de boeven op te sporen. Ik had eigenlijk wel liever gezien dat ze meer dan 3 maanden aan de slag zouden gaan, of niet openbaar hadden gemaakt hoelang ze aan de slag zouden gaan. Nu is er nog steeds een risico dat ze na die 3 maanden weer toeslaan.”

Niet alleen de inwoners, maar ook fractievoorzitter van D66 Stichtse Vecht Peter van Dam is erg blij met de extra camera’s in de buurt van Maarssenbroek: “Wij hebben er geen inspraak op gehad, want dit zit echt in de driehoek Openbaar Ministerie, politie en burgemeester, maar dit is wel wat alle fracties willen”. Ook Peter benoemt dat het belangrijk is dat de privacy van de inwoners wordt gewaarborgd en wil de inwoners van Maarssenbroek geruststellen dat dit ook het geval zal zijn. De beelden zouden immers 28 dagen opgeslagen worden en alleen zichtbaar zijn voor politie en functionarissen. Op de site van de gemeente Stichtse Vecht wordt ook duidelijk gemaakt dat de gemeente voldoet aan de privacywetten.

“Ik snap dat de inwoners gefrustreerd zijn dat er 3 maanden extra wordt beveiligd, maar dat gaat natuurlijk allemaal via de wethouder en dan kan ik je vertellen dat de wethouder dit op basis van het budget heeft bepaald”, aldus Peter. Veel wijst erop dat dit meer dan jongens kattenkwaad en Peter spreekt zelf ook van ‘aanslagen’ in de gemeente. “Dit zijn gewoon aanslagen en het lijkt er gewoon sterk op dat het verbonden is met de drugslabben die zijn opgerold. Dit lijkt wel meer dan gewoon wat losse branden en explosies”.

Het kattenkwaad heeft de gemeente volgens Jeroen aardig onder controle, maar hij merkt wel op dat er steeds meer en meer ‘fout’ gaat. Zo zijn er ook extra borden geplaatst bij auto’s naar aanleiding van meerdere autokraken. Al en al moet het veiliger worden in de buurt volgens Jeroen en net als de inwoners kijkt ook hij aandachtig naar de situatie de aankomende 3 maanden.

Over de auteur

Ratha Alphonse

Ik ben Ratha Alphonse (22) en ik studeer aan de SvJ in Utrecht. Ik schrijf stukken waar de lezer geen genoegen van kan krijgen. Verder speel ik cricket voor het Nederlands Elftal en kom ik uit voor de regerend landskampioen HCC.