Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Rode rozen duurder rondom Valentijnsdag

Rode rozen duurder rondom Valentijnsdag

De belangrijkste reden voor de hoge prijzen is dat Valentijnsdag overal ter wereld op dezelfde dag wordt gevierd in tegenstelling tot Moederdag’, aldus Wesley Bierman eigenaar van Bloemenzaak Bloemidee in Breukelen. De stijging van de vraag, de hoge stookkosten bij de kassen en de stijgende loonkosten zijn redenen voor de hoge prijzen. ‘In de weken rondom Valentijnsdag verdubbelt de prijs van rode rozen soms zelfs’, vertelt Bierman 

De prijs van bloemen kan per dag verschillen, omdat ze worden verhandeld op de bloemenveiling. De klok op de bloemenveiling laat de prijs vanaf de startprijs langzaam zakken totdat er een bieder akkoord gaat. Deze manier van veilen zorgt dus voor een onzekere prijs die per dag kan verschillen. ‘Het verschilt natuurlijk per roos, maar voor een gemiddelde roos betaal je rond Valentijnsdag soms wel twee tot drie euro’, aldus Bierman. 

Nederland heeft een van de grootste bloemenveilingen van de wereld. Dit zorgt ervoor dat we grote hoeveelheden bloemen importeren en exporteren. Alle grote bloemenhandelaren komen dus naar Nederland om bloemen in te kopen. Volgens Nieuweoogst kwam de exportwaarde van de Nederlandse bloemen- en plantengroothandel in januari uit op 505 miljoen euro.

In de weken voor Valentijnsdag komt dit ook veel voor. Verder vertelt Bierman dat de prijzen, nadat de bloemen voor het buitenland geveild zijn, voor de Nederlandse markt stabiliseren. Na Valentijnsdag zakken de prijzen weer. 

De hoge stookkosten van rozenkwekers komt door de hoge energieprijzen. De extra kosten worden meegenomen in de prijs die er voor de rozen van de kweker betaald wordt.

Hetzelfde geldt voor de loonkosten die blijven stijgen. Hierbij gaat het om de lonen van de kwekers van de rozen, maar ook om de lonen van de werknemers in bloemenwinkel Bloemidee. 

‘We zien dit jaar wel een stijging in de verkoop van plukboeketen’, zegt Wesley Bierman, ’dit is omdat je voor een bos plukbloemen tussen de twintig en vijfentwintig euro betaalt, terwijl je rond Valentijnsdag voor een bos rozen vijfenvijftig tot zestig euro betaalt’. Een plukboeket is een bos gekeurde bloemen van verschillende lengtes, vaak wordt er weinig bladgroen gebruikt.  

Het geven van rode rozen met Valentijnsdag is een traditie die al eeuwenlang wordt doorgegeven. Het is stamt af uit de Victoriaanse periode (1837-1901). ‘Rode rozen staan symbool voor ultieme liefde’, schrijft de Libelle. Toch vertelt een klant van bloemenwinkel bloemidee: ‘Persoonlijk vind ik Valentijnsdag een commercieel gedoe. Het is vals dat de prijzen voor bloemen dan opeens zo hoog is. Ik krijg liever een plukboeket dan een bos rode rozen.’ 

 

Over de auteur