Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

MMA-tips leiden tot grote drugsvangst in woonwijk Bloemstede: politie arresteert jonge handelaren

MMA-tips leiden tot grote drugsvangst in woonwijk Bloemstede: politie arresteert jonge handelaren

Afbeelding via Pixabay

Op vrijdag 26 januari is een woning doorzocht in de wijk Bloemstede in Maarssen. Agenten werden getipt door meerdere buurtbewoners dat er gehandeld zou worden in verdovende middelen. Na de huiszoeking zijn twee bewoners van 20 en 22 jaar oud gearresteerd op verdenking van handel in verdovende middelen. Later is er door agenten opnieuw een inval gedaan in dezelfde wijk, een 20-jarige bewoner is aangehouden. Alle gearresteerden zitten momenteel nog vast.

Door meerdere MMA-signalen (Meld Misdaad Anoniem) heeft de politie onmiddellijk actie kunnen ondernemen en hebben ze het ‘drugslab’ weten te ontmantelen en zo wisten ze ook verdere criminele activiteiten te voorkomen.

Vondsten

Agenten troffen een handelshoeveelheid aan cocaïne, heroïne en hennep in de woningen. Hierbij vonden zij ook verkoop gerelateerde goederen zoals verpakkingsmaterialen, wat laat blijken dat de middelen niet alleen werden gebruikt voor de bewoners zelf of voor medisch gebruik, maar de bewoners ook daadwerkelijk handelden in de verdovende middelen.

Daarnaast lag er voor meer dan vijfduizend euro aan contant geld in huis en zijn er acht mobiele telefoons in beslag genomen. De politie heeft ook beslag gelegd op een Volkswagen Polo. Het is nog niet bekend of de burgemeester de woningen gaat sluiten, zoals vaker gebeurt als er drugs worden gevonden of als er wordt gehandeld.

Het aantal meldingen van handel in harddrugs en softdrugs is in de afgelopen jaren niet heel hoog geweest volgens het CBS. Gemeente Stichtse vecht telt 60 geregistreerde drugsmisdrijven en handelingen, hoeveel hiervan jongeren zijn is niet bekend.

Ook werkt de gemeente nauw samen met de aanliggende gemeente Ronde Venen. Samen werken ze aan een aanpak voor (vroeg)signalering, bewustwording voor jongeren en hun sociale omgeving. Want zoals gemeentesecretaris Frank Halsema aan heeft gegeven in een gemeente vergadering: ‘De druggerelateerde criminaliteit stopt niet aan de grenzen van gemeenten’.

Jonge handelaren

Handel in verdovende middelen zorgt al jaren voor overlast. Vaak, en ook in dit geval worden kwetsbare jongeren ingezet om het werk te verrichten. Vaak krijgen zij een aanzienlijk hoog bedrag aangeboden waardoor zij bereid zijn om de drugshandelaren te helpen. Ze worden gemotiveerd door het geld, de status, spanning en de drang naar erkenning. Ze zien een geromantiseerd beeld wat gecreëerd is door criminelen. Gemeente Stichtse Vecht geeft aan verschillende jeugdpunten te hebben waarin zij begeleiding en hulp bieden aan de jongeren die o.a. in dit soort situaties zitten.

Gemeentesecretaris Frank Halsema geeft de volgende verklaring over de problematiek: ‘Het is ons bekend dat ook in Stichtse Vecht sprake is van jeugdcriminaliteit, criminaliteit rondom scholen en drugsgebruik onder jongeren. Op basis van de samenwerking en informatiedeling met onze partners hebben wij de jongeren in beeld. Wij trachten samen met onze partners deze problematiek zo effectief mogelijk tegen te gaan. Door de nauwe samenwerking met omliggende gemeenten en basisteams van politie hebben wij goed in beeld op welke locaties signalen van druggerelateerde criminaliteit zijn’.

Strafbaar

Het handelen in verdovende middelen is strafbaar in Nederland. Je mag geen drugs verkopen, aanbieden of verhandelen. In Nederland staat op drugssmokkel een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar of een boete van maximaal 82.000 euro. Daarom controleren de politie, Koninklijke Marechaussee en de douane intensief. Dit doen zij o.a. door huisdoorzoekingen maar ook op luchthavens en in de zeehavens. De politie ontmantelt elk jaar zo’n 20 laboratoria waar harddrugs worden geproduceerd.

De politie geeft aan dat ogen en oren onmisbaar zijn bij het bestrijden van drugshandel en deze casussen. Zij sporen dan ook vooral de buurtbewoners aan om een oogje in het zijl te houden in hun buurten.

Verslaggeefster Fenne van der Woude ging op pad en vroeg de buurtbewoners naar hun mening over de situatie.

Over de auteur

Femke Vogels

Mijn naam is Femke Vogels en ik ben al een tijdje bezig binnen de journalistiek en de media! In 2023 heb ik de mbo-opleiding media en communicatie afgerond aan het Nimeto in Utrecht. In deze jaren heb ik veel ervaring op mogen doen in de media. Ik heb mijn kennis en ervaringen kunnen verbreden in het schrijven van teksten, het schrijven van onderzoeken en merkanalyses. Ook heb ik veel in de praktijkgerichte onderdelen gedaan m.b.t. het maken van video's en de verschillende kanten van fotografie. Ik heb door de jaren heen met stages en school maar ook hierbuiten vele mooie opdrachten mogen maken. Hiervan zijn er ook opdrachten gepubliceerd door de opdrachtgever(s). Sommige onderdelen zijn intern gedeeld of in de plaatselijke krant en andere op bekendere websites zoals het Brabants dagblad en Funda. Door de jaren heen heb ik dan ook mijn journalistieke eigenschappen flink ontwikkeld. Zo merk ik dat ik een creatief en gedreven persoon ben die graag voor een opdracht gaat en het dan ook tot het laatste goed wil doen en wil afmaken. Communicatief ben ik ook sterk en werk ik graag samen met mede studenten of collega's. Kortom; ik heb al veel ervaring maar er is altijd ruimte voor meer kennis en praktijk waarin ik nog meer kom te weten, kan doen en durf te doen. Ik hoop dit allen te kunnen bereiken in mijn eerste jaren als beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht en jullie zo met mijn artikelen kan informeren en amuseren.