Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

CBS: Stijging in aantal diefstallen en inbraken na forse daling; wat nu?

CBS: Stijging in aantal diefstallen en inbraken na forse daling; wat nu?

Na een decennium van fors afnemende inbraken en diefstallen in de gemeente van 2012 tot 2021, laten de recente cijfers – zoals gerapporteerd door het CBS – weer een toename zien. Hoe gaat de gemeente hier mee om en wat betekent dit voor de subjectieve veiligheid onder de inwoners? Volgens de wijkcommissie secretaris van Breukelen Noord, Leo Bloemhard, zijn buurtpreventie-Whatsappgroepen dé oplossing. In samenwerking met de politie en de gemeente, pakken de leden van de appgroepen de problemen in hun buurt aan en werken ze aan het verbeteren van de subjectieve veiligheid.

Besturing van de appgroepen
Wijkcommissie secretaris Leo Bloemhard (71) heeft meerdere buurtpreventie Whatsappgroepen opgericht in zijn dorp, waarvan hij medebeheerder is. ‘We hebben alle leden opgedeeld in de hofjes waarin zij wonen,’ vertelt Leo, ‘iedere groep heeft een beheerder die het aanspreekpunt is.’ ‘Alle beheerders zitten in een soort coördinatiebeheer-appgroep met de politie’, voegt hij eraan toe.

In werking
‘Wanneer er in een appgroep iets gemeld wordt, en de misdaders vluchten de kant op van een andere buurt, kunnen we de anderen daarover waarschuwen in de beheer-appgroep,’ vertelt hij, ‘zij kunnen dan in hun buurtapp de rest waarschuwen en vragen alert te zijn.’ De politie gebruikt de beheerdersgroep ook soms om getuigen te vinden, dat kunnen wij dan in de aparte appgroepen vragen.’

Binnen de appgroepen maken de inwoners gebruik van de SAAR-methode:

  • Signaleer: neem verdachte situatie waar.
  • Alarmeer: bel de politie via 112.
  • App: stuur een bericht in de appgroep.
  • Reageer: verstoor een eventuele inbraak.

Samenwerking tussen instanties
De groep werkt nauw samen met lokale autoriteiten en andere organisaties om de veiligheid in de buurt aan te pakken. De gemeente ondersteunt dit met het plaatsen van bordjes die de aanwezigheid van de WhatsApp-buurtpreventiegroepen aanduiden. Ook is er contact met de politie via wijkagenten, echter zijn de nieuwe wijkagenten minder actief betrokken, wat de wijk jammer vindt, volgens Leo. Toch blijft de groep jaarlijks bijeenkomsten organiseren met gemeente en politie, waar preventielessen worden gegeven.

Veiligheid bescherming vanuit de gemeente
Judith Wildbret, woordvoerder van Openbare orde en veiligheid; Handhaving; en senior communicatieadviseur van afdeling veiligheid, vertelt: ‘de gemeente heeft op veel momenten en plekken contact met bewoners en hun commissies over tal van onderwerpen, waaronder veiligheid. Dit gaat vooral via onze regisseurs Leefomgeving, en de betrokken ambtenaren bij bepaalde onderwerpen.’ ‘De gemeente werkt doorlopend aan het weerbaar maken van inwoners en ondernemers: we organiseren elk jaar de week van de veiligheid, we organiseren workshops op onderwerpen zoals digitale veiligheid of we plaatsen berichten op onze website en sociale media om inwoners te informeren op veiligheidsonderwerpen.’ ‘Als er ergens sprake is van bijvoorbeeld (auto)inbraken, dan plaatsen we matrixborden, en doen we nog meer op basis van de actualiteit.’

Medio mei vindt de bespreking van de Veiligheidseffectrapportage Stichtse Vecht plaats in een informatieve commissie, daarin komt meer informatie over de gemeente en de veiligheidscijfers.

‘Bewoners die vragen of zorgen hebben over hun veiligheid kunnen ons altijd bellen via 14 0346. Bepaalde meldingen kunnen ze via de Fixi app doen, als ze anoniem iets willen melden kan dat via Meld Misdaad Anoniem.’

Preventie door politie bij inbraken en diefstal
Volgens Leo neemt de politie actie om de problemen tegen te gaan. ‘De politie heeft recent in verschillende buurten in de gemeente mobiele camera’s neergezet en rijdt meer rond’, zegt Leo. Ook organiseren ze bijeenkomsten en voorlichting sessies voor inwoners. ‘De politie en de boa’s mogen echt veel meer aanwezig zijn,’ vertelt hij, ‘wij hebben het liefst dat ze regelmatiger rond rijden of lopen door de buurt en vooral ’s avonds.’

Tips van Leo bij het oprichten van een buurtpreventie-Whatsappgroep
Leo: ‘onze wijk is een mooi voorbeeld van een actieve, goedlopende buurtpreventie-Whatsappgroep.’ Hier zijn enkele tips van Leo voor gemeenschappen die overwegen om ook een buurtpreventie-Whatsappgroep op te zetten.

  • Zorg ervoor dat de groep goed georganiseerd is met een duidelijke rolverdeling. Met twee personen als secretarissen, voor het geval een van hen afwezig is.
  • Het is heel belangrijk om huisregels op te stellen, zodat de normen en verwachtingen duidelijk zijn. Dit zorgt voor een respectvolle en effectieve samenwerking. De appgroep moet niet worden gebruikt voor andere dingen dan verdachte situaties melden. Maak dan een aparte appgroep aan voor gezelligheid.
  • Betrek lokale autoriteiten zoals de gemeente en de politie. Samenwerking met deze instanties versterkt niet alleen de impact van de groep, maar kan ook ondersteuning bieden.
  • Plan regelmatig bijeenkomsten voor de groepsleden om updates te delen, ervaringen uit te wisselen en nieuwe strategieën te bespreken.
  • Stuur aan het begin van elke maand een soort test bericht, hierdoor komt de groep weer bovenaan de chatlijst te staan bij de leden en herinnert dit ze aan hun betrokkenheid.
  • Door actief te blijven help je niet alleen de veiligheid in de wijk te verbeteren, maar motiveer je ook anderen om ook actief te blijven.

Benieuwd naar of er in jouw buurt een buurtpreventie-Whatsappgroep is? Vind ‘m op buurtpreventiestichtsevecht.nl.

Over de auteur

Merel Bolsenbroek

Mijn naam is Merel Bolsenbroek, ik ben in 2006 geboren in de Haarlemmermeer. Nu woon ik in Hillegom. Momenteel studeer ik in Utrecht aan de School voor Journalistiek. Ik heb in 2023 mijn diploma gehaald voor tweetalig havo op het Haarlemmermeerlyceum, hier heb ik ook mijn Internationaal Baccalaureaat diploma gehaald. Nieuwsgierig ben ik sinds jongs af aan al geweest, mijn eerste journalistieke ervaring was werken aan de schoolkrant op de basisschool. Op de middelbarenschool vond ik veel plezier in onderzoek doen en essays en artikelen schrijven, hierdoor wist ik dat ik graag journalistiek wilde studeren. Ik vind het interessant om in complexe thema’s te duiken en hier duiding aan te geven. Het sociale aspect van journalistiek en onderzoek doen zijn voor mij de doorslaggevende redenen geweest om deze studie te kiezen. Mijn interesses voor mijn toekomstig baan in de journalistiek liggen bij (klimaat/mensenrechten) onderzoeksjournalistiek, correspondente en radio.