Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

CBS-rapport onthult hogere politiecontroles bij inwoners met migratieachtergrond

CBS-rapport onthult hogere politiecontroles bij inwoners met migratieachtergrond

Beeld ter illustratie van Pixabay

Het CBS heeft onlangs bevindingen gepubliceerd op basis van de Veiligheidsmonitor 2023, waaruit blijkt dat mensen met een migratieachtergrond of tweede generatie migranten meer kans hebben om gecontroleerd te worden door de politie dan mensen met een Nederlandse herkomst. Deze groep voelt zich ook minder vaak rustig, respectvol en correct behandeld tijdens controles. Ook in de gemeente Stichtse Vecht zijn de meldingen in afgelopen jaren steeds meer toegenomen.

Controleren

Jonge mannen tussen de 15 en 25 jaar met een Nederlandse herkomst gaven aan voor 20 procent gecontroleerd te zijn, terwijl dit percentage steeg tot 32 procent bij Nederlands-Marokkaanse jonge mannen. Ondanks dat de meeste mensen die gecontroleerd zijn aangaven dat de politie hen de reden van de controle vertelde, voelde een hoog percentage hiervan zich niet juist behandeld.

Bilal (19) en zijn vriend Youssef (20) vertelden over hun ervaringen als jongeren van Marokkaanse afkomst in Stichtse Vecht, waarbij ze regelmatig geconfronteerd worden met politiecontroles. Bilal, die in dezelfde wijk woont als zijn Nederlandse vrienden, vertelt hoe hij wel herhaaldelijk wordt gestopt voor controles en zijn vrienden nauwelijks, zelfs wanneer hij niets bijzonders doet. Bilal vertelt: ‘Soms is het een rollerbankcontrole en moet iedereen gecontroleerd worden, maar het gebeurt ook vaak dat ze mijn scooter willen controleren checken of mijn rijbewijs willen checken. Dit terwijl ik al zo vaak ben gecontroleerd door de politie en ze dit waarschijnlijk ook wel weten of kunnen zien’. Youssef bevestigt deze ervaring en geeft aan dat ook hij hier helaas vaak mee te maken heeft.

Art.1 Midden-Nederland

Gemeente Stichtse Vecht geeft aan dat de zij flink inzetten op het verhogen van de meldingsbereidheid door inwoners te wijzen op de mogelijkheid om discriminatie te melden. Luka Fleuren is beleidsadviseur onderwijs en inclusie bij de gemeente Stichtse Vecht en heeft veel te maken met deze kwestie.

Fleuren: ‘Als gemeente hebben wij in samenwerking met alle andere Utrechtse gemeenten Art.1 Midden-Nederland. Dit is de antidiscriminatievoorziening. Inwoners kunnen bij Art.1 Midden-Nederland terecht wanneer zij discriminatie hebben ervaren. Gezien de beperkte ambtelijke capaciteit en financiële middelen is er geen ruimte om interventies gericht op het aanpakken van discriminatie in brede zin te organiseren. Maar we hopen dat dit de inwoners al wat meer kan helpen en een fijner gevoel kan geven’.

Er is contact opgenomen met de politie Stichtse Vecht voor een reactie, helaas hebben zij niet gereageerd op ons verzoek.

Coördinator tegen racisme en discriminatie

Fractievoorzitter Lukas Burgering van de PvdA stelde eerder vragen over het aanstellen van een coördinator tegen racisme en discriminatie. Volgens de gemeente Stichtse Vecht is daar echter geen aanleiding voor en zien zij daarom de komst van een extra ambtenaar niet zitten.

 De gemeente Arnhem, die als eerste Nederlandse gemeente een coördinator tegen racisme en discriminatie heeft benoemd, geeft aan dat discriminatie, uitsluiting en racisme nog steeds veel voorkomen. Niet alleen op gemeentelijk niveau, maar ook in de wijken, onder inwoners. De gemeente Stichtse Vecht ziet echter geen toegevoegde waarde blijkt uit de antwoorden op de door Burgering (PvdA) gestelde schriftelijke vragen: ‘Wij staan in goed contact met de politie en Art.1 Midden-Nederland, de twee instanties waar discriminatie gemeld kan worden. Zo houden we zicht op signalen van discriminatie. Het aanstellen van een dergelijke coördinator in Stichtse Vecht staat niet in verhouding tot de beperkte signalen van discriminatie binnen onze gemeente,’ aldus de gemeente Stichtse Vecht.

De gemeente laat weten niet verder te willen investeren in een extra ambtenaar: ‘De inzet van een dergelijke coördinator vraagt om een aanzienlijke investering in de vorm van ambtelijke capaciteit (coördinatie) en financiële middelen – ook als dit regionaal wordt georganiseerd’.

Veiligheidsmonitor

In Stichtse Vecht meldt het CBS dat acht procent van de mensen met een Nederlandse herkomst in het afgelopen jaar door de politie gecontroleerd is, terwijl dit percentage stijgt naar ruim tien procent bij mensen die buiten Nederland zijn geboren, en zelfs naar elf procent bij de tweede generatie migranten. Vooral mensen met ouders die geboren zijn in Marokko, Turkije of Suriname rapporteerden vaker controles.

Verslaggeefster Fenne van der Woude sprak met een buurtbewoner over de problematiek en vroeg naar hun mening.

Over de auteur

Femke Vogels

Mijn naam is Femke Vogels en ik ben al een tijdje bezig binnen de journalistiek en de media! In 2023 heb ik de mbo-opleiding media en communicatie afgerond aan het Nimeto in Utrecht. In deze jaren heb ik veel ervaring op mogen doen in de media. Ik heb mijn kennis en ervaringen kunnen verbreden in het schrijven van teksten, het schrijven van onderzoeken en merkanalyses. Ook heb ik veel in de praktijkgerichte onderdelen gedaan m.b.t. het maken van video's en de verschillende kanten van fotografie. Ik heb door de jaren heen met stages en school maar ook hierbuiten vele mooie opdrachten mogen maken. Hiervan zijn er ook opdrachten gepubliceerd door de opdrachtgever(s). Sommige onderdelen zijn intern gedeeld of in de plaatselijke krant en andere op bekendere websites zoals het Brabants dagblad en Funda. Door de jaren heen heb ik dan ook mijn journalistieke eigenschappen flink ontwikkeld. Zo merk ik dat ik een creatief en gedreven persoon ben die graag voor een opdracht gaat en het dan ook tot het laatste goed wil doen en wil afmaken. Communicatief ben ik ook sterk en werk ik graag samen met mede studenten of collega's. Kortom; ik heb al veel ervaring maar er is altijd ruimte voor meer kennis en praktijk waarin ik nog meer kom te weten, kan doen en durf te doen. Ik hoop dit allen te kunnen bereiken in mijn eerste jaren als beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht en jullie zo met mijn artikelen kan informeren en amuseren.