Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Gemeente Stichtse Vecht betrekt inwoners in ambitieuze klimaatplannen

Gemeente Stichtse Vecht betrekt inwoners in ambitieuze klimaatplannen

Beeld Pixabay

De gemeente Stichtse Vecht zet zich in voor een klimaatneutrale toekomst, waarbij inclusiviteit en betrokkenheid van de inwoners centraal zal staan. In navolging van het provinciaal initiatief om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn, participeert de gemeente actief in het opstellen van een eigen energievisie. De meningen van de bewoners zullen hierin een grote rol spelen.

Inbreng van inwoners

De provincie Utrecht heeft aangekondigd dat zij samen met netbeheerders en gemeenten een energievisie gaan opstellen. Een energievisie is een plan voor de toekomst van energiegebruik en -productie in een bepaald gebied, waarbij duurzaamheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid centraal staan. Dit gaan zij niet alleen met elkaar doen, maar ook met inbreng van de inwoners.

Gedeputeerde Huib van Essen benadrukt het belang van het betrekken van inwoners bij het vormgeven van het toekomstige energiesysteem. Van Essen: ‘Het is cruciaal om de inwoners te betrekken bij het ontwikkelen van een toekomstig energiesysteem. Zo kunnen we een breed gedragen en effectief beleid realiseren. Door de meningen, zorgen en behoeften van de burgers te horen, kan er een energievisie worden ontwikkeld die aansluit bij de lokale context en de belangen van de samenleving.’

Digitale raadplegingen

De provincie Utrecht heeft eerder al meerdere digitale raadplegingen gehouden, waarbij inwoners werden gevraagd naar hun mening over onderwerpen zoals onder andere windenergie. Deze inspraakmogelijkheden worden nu voortgezet in het kader van het opstellen van de energievisie.

Een woordvoerder van de gemeente Stichtse Vecht benadrukt het belang van het luisteren naar de wensen en zorgen van de inwoners om een zo goed mogelijk energiebeleid te realiseren. De woordvoerder vertelt: ‘We zijn voortdurend bezig om onze dienstverlening te verbeteren. We horen graag wat er leeft bij onze inwoners over bepaalde onderwerpen, zo ook over verduurzaming. Hun meningen zijn erg van belang.’

Uitdagingen en ondersteuning

Het streven van de gemeente is om de energietransitie toegankelijk te maken voor alle bewoners met diverse achtergronden, ook voor degenen met een beperkt budget. Dit vraagt om specifieke ondersteuning en veel informatievoorzieningen. Om inwoners te ondersteunen bij de verduurzaming, zorgt de gemeente voor verschillende programma’s. Naast het verstrekken van informatie over verduurzamingsmogelijkheden, zoals zonne-energie, wordt er ook praktische hulp aangeboden. Dit zal voornamelijk zijn voor huishoudens met een lager inkomen.

Daarnaast benadrukt Huib van Essen dat betaalbare energie voor alle inwoners een belangrijke prioriteit is. Hij geeft aan dat het waarborgen van betaalbaarheid essentieel is om ervoor te zorgen dat de energietransitie te allen tijde inclusief is en geen enkele bewoner achterlaat. Van Essen wijst ook op het belang van betrouwbaarheid en het voorkomen van storingen in het energiesysteem, en overweegt of de overheid een rol moet spelen als eigenaar van bepaalde energie-infrastructuur.

Haalbaar?

‘Het realiseren van een klimaatneutrale gemeente vormt een ambitieuze maar haalbare doelstelling’, aldus de gemeente. Hoewel het een uitdaging zal zijn om de deadline van 2050 te halen, blijft de gemeente Stichtse Vecht zich inzetten voor een geleidelijke vooruitgang. Het succes hangt echter ook af van externe factoren zoals financiering, wet- en regelgeving, en marktinnovaties; deze keuzes zullen voornamelijk gemaakt worden door de provincie Utrecht. De gemeente Stichtse Vecht legt voor nu voornamelijk de focus op zonne-energie. Daar is ruimte voor nodig maar ook de mogelijkheid om het elektriciteitsnet te kunnen aansluiten.

Maar de gemeente blijft positief: ‘Het wordt hard werken om alles op tijd te realiseren, maar met kleine stapjes proberen we er zeker te komen.’

Over de auteur

Femke Vogels

Mijn naam is Femke Vogels en ik ben al een tijdje bezig binnen de journalistiek en de media! In 2023 heb ik de mbo-opleiding media en communicatie afgerond aan het Nimeto in Utrecht. In deze jaren heb ik veel ervaring op mogen doen in de media. Ik heb mijn kennis en ervaringen kunnen verbreden in het schrijven van teksten, het schrijven van onderzoeken en merkanalyses. Ook heb ik veel in de praktijkgerichte onderdelen gedaan m.b.t. het maken van video's en de verschillende kanten van fotografie. Ik heb door de jaren heen met stages en school maar ook hierbuiten vele mooie opdrachten mogen maken. Hiervan zijn er ook opdrachten gepubliceerd door de opdrachtgever(s). Sommige onderdelen zijn intern gedeeld of in de plaatselijke krant en andere op bekendere websites zoals het Brabants dagblad en Funda. Door de jaren heen heb ik dan ook mijn journalistieke eigenschappen flink ontwikkeld. Zo merk ik dat ik een creatief en gedreven persoon ben die graag voor een opdracht gaat en het dan ook tot het laatste goed wil doen en wil afmaken. Communicatief ben ik ook sterk en werk ik graag samen met mede studenten of collega's. Kortom; ik heb al veel ervaring maar er is altijd ruimte voor meer kennis en praktijk waarin ik nog meer kom te weten, kan doen en durf te doen. Ik hoop dit allen te kunnen bereiken in mijn eerste jaren als beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht en jullie zo met mijn artikelen kan informeren en amuseren.