Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Partij voor de Vrijheid (PVV) wint in Maarssen met 6434 stemmen: vertrouwen begint echter af te nemen

Partij voor de Vrijheid (PVV) wint in Maarssen met 6434 stemmen: vertrouwen begint echter af te nemen

Beeld: Pexels

In een opmerkelijke wending heeft de Partij voor de Vrijheid (PVV) nationaal de meeste stemmen weten te behalen tijdens de Tweede Kamer verkiezingen in november 2023. Ook in gemeente Stichtse Vecht kreeg de PVV de meeste stemmen. Van de 49.695 kiesgerechtigden, ging meer dan 80 procent van de inwoners uit de gemeente met hun stempas naar verschillende stembureaus. Zo stemden uiteindelijk meer dan 22 procent van de kiesgerechtigden in Stichtse Vecht op de PVV. Dit blijk uit cijfers van de Kiesraad. Echter zijn niet alle stemmers meer even tevreden met hun keuze.

Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, ging de PVV er in gemeente Stichtse Vecht niet met de meeste stemmen vandoor. Uit cijfers van de Kiesraad blijkt dat toen 27 procent van de inwoners uit de gemeente stemden op de VVD. In tegenstelling met de afgelopen verkiezingen in november, stemden in 2021 slechts maar tien procent van de inwoners op de PVV.


Meeste PVV-stemmers in Maarssen
Op woensdag 22 november 2023 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, konden inwoners uit Stichtse Vecht hun stem uitbrengen bij 43 stembureaus op verschillende locaties in de gemeente. Volgens cijfers van de Kiesraad is er in Maarssen het meest gestemd op de PVV. Inwoners van Maarssen konden tijdens de verkiezingen terecht bij 22 stembureaus op diverse locaties. Bij het stembureau in Zwembad de Safari in wijk Bisonspoor, stemden 783 inwoners op de PVV. Dit in tegenstelling tot het stembureau bij het Dorpshuis in Nigtevecht, waar de PVV maar 22 stemmen van de inwoners kreeg.


Gespannen sfeer

Kenneth Zilverbroek (37) is één van de stemmers uit Maarssen die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op de PVV heeft gestemd. ‘Ik woon al jarenlang met mijn gezin in wijk Bisonspoor. Als ik aan de overkant naar het winkelcentrum ga, voel ik mij de laatste paar maanden een beetje gespannen. De laatste tijd hoor ik namelijk steeds vaker van buurtbewoners over diefstallen en oplichting in het winkelcentrum, maar ook in de buurt’ vertelt Zilverbroek. Volgens datacijfers van politiebureau Maarssen, werden er dan ook in 2023 meer misdaden gemeld dan in de jaren ervoor. Zo zijn er in december 2023, 21 misdaden gemeld in de buurt, terwijl dat er in december 2022 maar 14 waren. ‘Ik hoop dat de PVV zijn standpunten gaat waarmaken en zich dus gaat te inzetten voor een strengere aanpak tegen zulke misdaden. Ik wil namelijk een veilige winkelomgeving bieden voor mijn kinderen die later zelfstandig naar het winkelcentrum willen’ aldus Kenneth Zilverbroek (37). 


Harder optreden
Ook winkelier Lucinda Purssen (45) uit wijk Bisonspoor in Maarssen deelt net zoals Kenneth Zilverbroek (37) dezelfde mening. Ook zij heeft afgelopen november gestemd op de PVV, vanwege hun standpunt omtrent veiligheid en justitie. ‘Als winkelier ben ik laatst het slachtoffer geworden van diefstal. Het ondermijnt niet alleen mijn winkel, maar ook het vertrouwen in deze buurt. Ik vind daarom dat de misdaden hier en eigenlijk overal in Nederland serieuzer moeten worden genomen en dat er dus harder moet worden opgetreden. Anders blijft dit alleen maar doorgaan’ vertelt Purssen.  

PVV vaak afwezig bij vergaderingen
Het Algemeen Dagblad meldde op woensdagavond 3 april, dat hoewel de PVV numeriek de grootste politieke partij in de Tweede Kamer is, de PVV-fractie regelmatig afwezig is tijdens vergadering. Dat blijkt uit een inventarisatie door het AD. Dit is een bron van frustratie voor andere Kamerleden, die wijzen op het belang van actieve deelname aan het democratische proces. Ook Purssen is niet blij met dit recente nieuws. ‘Als winkelier had ik gehoopt dat de PVV de toenemende van criminaliteit in de Tweede Kamer in de komende periode zou gaan verdedigen, maar hun afwezigheid nu tijdens geplande vergaderingen is naar mijn mening teleurstellend. Het vertrouwen dat ik momenteel in de PVV heb, begint al een beetje af te nemen en dat terwijl de formatie nog niet eens is afgerond’ aldus winkelier Lucinda Purssen (45). 

Over de auteur