Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Gemeente Stichtse Vecht stelt drie zones vast voor realisatie zonnevelden

Gemeente Stichtse Vecht stelt drie zones vast voor realisatie zonnevelden

De Gemeente Stichtse Vecht stelt drie zones vast waar ze in de toekomst zonnevelden willen realiseren, de desbetreffende locaties zijn: Corridor-Noord, Kortrijk en Maarssenbroek-Noord. Als vervolg verzoekt de gemeente nu initiatiefnemers een strategie te ontwikkelen met betrekking tot de plaatsing van de zonnevelden en onderlinge samenwerking.

Uitgekozen plekken
Het college van burgermeester en wethouders kiest voor drie focusgebieden, de plekken die het meest ideaal zijn voor zonnevelden. Deze plaatsen zijn Corridor-Noord, Kortrijk en Maarssenbroek-Noord. Alle drie de gebieden zijn ongeveer 50 hectaren. ‘Het land dat een zonneveld in beslag neemt, zal kleiner zijn dan het gebied zelf, vertelt Dick Polman, wethouder duurzaamheid, ‘hoe groot zal afhangen van de initiatiefnemer; het moet voor hen uiteindelijk wel een rendabele businesscase zijn.’ ‘We willen ze wel echt het liefst daar, dit zijn gebieden die, waar als je alles afweegt waar wij op toetsen, het meest ideaal zijn.’

Belang van gemeente
De gemeente roept nu initiatiefnemers op om een plan van aanpak te ontwikkelen die gericht is op drie pijlers: honderd procent lokaal eigendom, gedegen participatie en goede landschappelijke inpassing. Volgens Polman zijn deze drie punten erg belangrijk voor de gemeente. ‘Heel veel gemeentes hebben vijftig procent lokaal eigendom, wij willen niet dat allerlei grote internationale bedrijven hier even een zonneweiden neerplanten en alle revenuen daarvan trekken, maar dat we het zoveel mogelijk lokaal houden; de inwoners van onze gemeente moeten er ook van kunnen profiteren, daarom gaan wij voor honderd procent lokaal eigendom.’ ‘Gedegen participatie en een goed plan worden sowieso verwacht door het Rijk, in de omgevingswet’, voegt hij eraan toe.

Uitvoering en regulering
Hoe ze dit gaan uitvoeren hebben ze al bedacht. ‘Alles gaat via de initiatiefnemer, wij hebben een kader gegeven met alle voorwaarden die wij belangrijk vinden, daarbinnen zal gewerkt moeten worden,’ vertelt Dick Polman, ‘een initiatiefnemer moet écht kunnen aantonen dat dat lokaaleigendom daadwerkelijk de basis is van het project, daar gaan wij ze ook heel streng op toetsen.’ Bewoners kunnen lid worden van een bewonerscollectief of een coöperatie die het lokale eigendom organiseert. ‘Dan ben je een soort aandeelhouder’, zegt de wethouder. ‘We hebben in Stichtse Vecht een partij die daarin behulpzaam kan zijn door bijvoorbeeld partijen te adviseren.’

Strategische keuze
De drie gebieden zijn door de gemeente uitgekozen door middel van op een kaart van Stichtse Vecht groene, oranje, rode en donkerrode gebieden te kleuren. Groen staat voor dat de gemeente meedenkt of het plan mogelijk is. Wanneer er een aanvraag voor zonnevelden is, wordt dit altijd apart getoetst. Oranje staat voor dat de gemeente kritisch meedenkt met het plan. De inpassing in de oranje gebieden vraagt hier extra aandacht. Er is ook een mogelijkheid dat er alleen ruimte is voor kleine zonnevelden, langs de randen van het gebied of er is een bijzondere vorm van inpassing nodig. Rood staat voor dat de gemeente de kans van slagen laag inschat. Als de initiatiefnemer met goede oplossingen komt voor de bezwaren in dat gebied, kan een vergunningaanvraag toch succesvol zijn. Donkerrood staat voor dat door wet- en regelgeving zonnevelden hier niet toegestaan zijn. (Gemeente Stichtse Vecht, 2022)

Klachten van bewoners aan de gemeente
‘Niet iedereen is even positief over zonneweides,’ vertelt Dick Polman, ‘we hebben zelf nog geen signalen van inwoners die er fel tegen zijn, maar sommige agrariërs vragen ons wel of het nou nodig is om zonnevelden op die weides te leggen, in plaats van ze te gebruiken om te extensiveren.’

Mening bewoner
Ook al liggen de gebieden vlak langs de A2, om ze zo min mogelijk te laten opvallen, vinden sommige bewoners het geen mooi zicht. Bij rondvraag vertel Michel Koek, inwoner Zwanenkamp, Maarssen, tegen het idee te zijn. Koek noemt het ‘afzichtelijke, lelijke, uitzicht verontreinigende troep.’ ‘Ik zou ook niet deelnemen aan het project en al helemaal niet rond Zwanenkamp waar ik woon, omdat de betreffende boer dan zijn boerderij op moet geven’, zegt de Zwanenkamper. ‘Bovendien verlaagt een zonneveld de energierekening niet; kijk maar naar huisbezitters met zonnepanelen die daarvoor meer moeten betalen, omdat het net overbelast raakt op zonnige dagen,’ vertelt Koek, ‘het is zinloos in deze tijd.’

Verslaggever Gijs Geraads praat met wethouder Dick Polman over het effect van de zonnevelden op het uiterlijk van de gemeente.

Verslaggever Sander Stiphout spreekt met wethouder Dick Polman over de keuze van de gemeente om voor zonne-energie te kiezen.

Over de auteur

Merel Bolsenbroek

Mijn naam is Merel Bolsenbroek, ik ben in 2006 geboren in de Haarlemmermeer. Nu woon ik in Hillegom. Momenteel studeer ik in Utrecht aan de School voor Journalistiek. Ik heb in 2023 mijn diploma gehaald voor tweetalig havo op het Haarlemmermeerlyceum, hier heb ik ook mijn Internationaal Baccalaureaat diploma gehaald. Nieuwsgierig ben ik sinds jongs af aan al geweest, mijn eerste journalistieke ervaring was werken aan de schoolkrant op de basisschool. Op de middelbarenschool vond ik veel plezier in onderzoek doen en essays en artikelen schrijven, hierdoor wist ik dat ik graag journalistiek wilde studeren. Ik vind het interessant om in complexe thema’s te duiken en hier duiding aan te geven. Het sociale aspect van journalistiek en onderzoek doen zijn voor mij de doorslaggevende redenen geweest om deze studie te kiezen. Mijn interesses voor mijn toekomstig baan in de journalistiek liggen bij (klimaat/mensenrechten) onderzoeksjournalistiek, correspondente en radio.