De organisatie: Samen Tegen Voedselverspilling, organiseert de vijfde editie van de Verspillingsvrije Week (11 tot 17 september). Volgens hun website blijkt uit onderzoek dat Nederlanders gemiddeld 33,4kg eten per persoon per jaar weggooien. Wanneer alle Nederlanders thuis een week geen voedsel verspillen, besparen we ruim 22 miljoen maaltijden.
Catering en kookschool Bourgondië in Breukelen werken hun recepturen goed uit om verspilling te voorkomen. ‘restanten van catering zijn hooguit enkele porties en delen wij uit onder personeel. En waar mogelijk verwerken wij restanten, groenten bijvoorbeeld tot soep’. Renee Vlek, eigenaar van Bourgondië werkt in Excel sheets die mee calculeren met het aantal bestellingen. ‘Zo weet ik precies wat ik nodig heb’.
Samen Tegen Voedselverspilling heeft verschillende verspillingsvrije tips op hun website staan; Groente en fruit uit de vriezer zijn minstens net zo vers en veel langer houdbaar dan gewoon fruit. Komkommers zijn het best te bewaren buiten de koelkast terwijl appels het langst goed blijven in de koelkast. Heb je nog een restje melk of ander product wat al over de houdbaarheidsdatum is, ruik en proef of het nog te gebruiken is. In de koelkast kun je restjes minstens 2 dagen bewaren, in de vriezer meetal 3 maanden. Vries je brood in en haal alleen de boterhammen eruit die je die dag nodig hebt, zo heb je altijd vers brood. Je kunt zelfs je kruiden invriezen!