Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Het aantal uitgeleende boeken in Stichtse Vecht stijgt

Het aantal uitgeleende boeken in Stichtse Vecht stijgt

Nationale bibliotheken hebben 39.794 duizend boeken uitgeleend in 2021. In 2022 was dit 53.281 duizend boeken. In Stichtse Vecht en De Ronde Venen zijn samen 311.533 boeken uitgeleend in 2021. In 2022 waren dit er 398.903. De bibliotheken hebben meerdere programma’s om het lezen te stimuleren. De bibliotheek AVV bestaat uit de bibliotheken van De Ronde Venen en Stichtse Vecht. 

Kinderen van 0 – 4 jaar 

‘Van de gemeente krijgen ouders bij de geboorteaangifte een BoekStartbon. Dit betekent dat ze een gratis lidmaatschap voor hun baby en twee gratis voorleesboekjes krijgen’, vertelt Ineke Wijnands. Baby’s en jonge kinderen die zelf niet kunnen lezen worden voorgelezen. Om te stimuleren dat meer ouders hun kinderen vanaf jonge leeftijd voorlezen, heeft Bibliotheek AVV een BoekStart-programma opgezet. In 2022 waren er 119 leden en zijn er 130 koffertjes uitgedeeld. 

Jongeren van 12 – 17 jaar 

‘Een groot gedeelte van de jongeren wil wel lezen, maar weet niet waar ze moeten beginnen’, stelt Altena, ‘we hebben nu veel campagnes die vooral bestaan uit boekentips. Dat is ook waarom BoekTok zo groot is geworden. Het zijn namelijk TikTokkers van de leeftijd van de lezers die boeken aanraden.’ BoekTok is enorm populair. In boekwinkels en in de bibliotheek is er vaak een tafel of kast opgezet met de bekendste en/of meest gelezen TikTok-boeken. 

Job Jan Altena zegt: ‘Een grote groep jongeren geeft aan dat het onderwijs ontmoedigt. Het lezen voor de lijst zorgt voor minder leesplezier.’ De bibliotheek laat daarover weten dat de luisterboeken zouden kunnen helpen en dat ‘lezen voor de lijst’ online zou kunnen helpen met het vinden van een boek dat beter bij de lezer past. 

Het jaarverslag van de bibliotheek laat weten dat jongeren de bieb vooral gebruiken als studeerplek en dat ze daarnaast van de gratis online mogelijkheden gebruikmaken. ‘Jongeren kunnen hun theorie-examen gratis oefenen op de computers in de bieb,’ zegt Wijnands. 

Jeugd van 4 – 12 jaar 

‘Het allerbelangrijkste is het leesplezier, als kinderen en jongeren een fijne ervaring hebben bij het lezen van een boek, zullen ze ook het volgende boek oppakken’, vertelt Altena. Om lezen leuk te kunnen vinden is het wel noodzakelijk dat de kinderen kunnen lezen. Volgens Onderwijs van Morgen lezen kinderen die het moeilijk vinden minder graag. 

‘Voor kinderen die extra hulp nodig hebben bij het lezen heeft de bibliotheek Taalvisite,’ aldus Wijnands, ‘er komt dan vijftien weken lang een vrijwilliger helpen in het gezin met de taalontwikkeling. Eén uur per week doen ze spelletjes met woorden, lezen ze voor en praten met het kind.’ In Stichtse Vecht gebeurt dit bij zesentwintig gezinnen. 

In de jaarverslagen van de bibliotheek staat dat de online collectie steeds verder wordt uitgebreid, zodat er meer keuze ontstaat. 

Boekenweek 

‘De jongere generatie was apentrots om naar het Boekenbal te mogen,’ aldus Job Jan Altena van het CNPB, ‘de belangstelling onder jongeren is weer toegenomen.’ De Boekenweek wordt gehouden van zaterdag 16 maart tot en met zondag 24 maart met als thema ‘Bij ons in de familie’. 

 

Over de auteur