Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Hoe je met tips gezonder kan genieten van een stroopwafel

Hoe je met tips gezonder kan genieten van een stroopwafel

Stroopwafels

Het is vandaag Wereld Stroopwafeldag. Diëtist Laura Brink van Focus Voeding neemt het suiker- en caloriegehalte van stroopwafels onder de loep. In een tijd waarin gezondheid hoog op de agenda staat, deelt zij inzichten en tips om van stroopwafels te genieten zonder gezondheidsdoelen op te offeren.

De stroopwafel is een echte Nederlandse lekkernij. Hoewel de stroopwafel een lekkernij is, moet er niet vergeten worden dat een overmatige consumptie kan leiden tot gezondheidsproblemen. Stroopwafels zitten vol met calorieën en suikers, zegt ook diëtist Laura Brink van de diëtistenpraktijk Focus Voeding. Stroopwafels bevatten snelle suikers. Deze zorgen voor stijgingen in de bloedsuikerspiegel wat resulteert in een snelle energie piek in het lichaam. Na het eten zal dit snel weer dalen, wat met een dagelijkse inname, een negatief effect kan hebben op het lichaamsgewicht en in het ergste geval zou dit het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten. ‘’Om deze reden is het niet geadviseerd een stroopwafel in het vaste voedingspatroon toe te voegen’’, zegt Laura. ‘’Als uitzondering kan het af en toe zeker gegeten worden, of neem een kleine stroopwafel in plaats van een grotere. Kies bijvoorbeeld niet vaker dan twee keer per week voor een stroopwafel om het balans te behouden.’’

Mocht je een stroopwafel willen eten, zou je ook kunnen overwegen zelf stroopwafels te kunnen maken. Op die manier kan je stroopwafels maken met gezondere ingrediënten, denk aan het gebruiken van zoetstof in plaats van suiker. Ook kan je de hoofdbestanddelen, roomboter en karamel, verminderen. Je kan ervoor kiezen om een kleinere hoeveelheid te gebruiken of een stroop -of een suikervervanger als zoetstof te gebruiken. Zoetstoffen bevatten namelijk minder calorieën. Daarnaast is het ook mogelijk om stroopwafels te combineren met gezonde voedingsmiddelen. Neem een kleine stroopwafel. Die kan je combineren met een schaaltje magere of halfvolle yoghurt, een portie fruit of een gesloten handje ongezouten noten. Maar Laura waarschuwt: ‘’Dit is echter niet voor iedere keer. Zie de stroopwafel wederom als een uitzondering eens in de zoveel tijd.’’

Er zijn ook tussendoortjes die je kan vervangen met stroopwafels en een stuk gezonder zijn, denk aan een volkoren cracker met hüttenkäse met een beetje halvajam. De hüttenkäse kan ook vervangen worden met halvarine. Ook een schaaltje met magere of halfvolle yoghurt in combinatie met een portie fruit, indien gewenst met kaneel, cacao of koekkruiden op smaak, kan een gezonde vervanger zijn.

Over de auteur

Shanna Vellinga

Shanna Vellinga (2000) begon op haar 16e met schrijven, door scenario’s die zij in haar hoofd had uit te schrijven en om te toveren tot een verhaal. Als kind zijnde vond Shanna het al heerlijk om met haar knuffels te spelen en hele scenario’s te spelen. Vooral scenario’s waarin er veel drama in voorkwam en dat zie je ook nog steeds terug in de verhalen die zij schrijft. Shanna voltooide haar studie Sociaal Werk op MBO niveau in 2022 en studeert nu Journalistiek aan Hogeschool Utrecht. Tijdens haar jaren op Sociaal Werk begon zij zich meer te interesseren voor psychologie en mentale gezondheid en is daar ook graag mee bezig. Ook interesseert Shanna zich in de politiek, misdaad en de hulpdiensten. Sinds 2023 heeft Shanna ook een eigen blog, waar zij graag schrijft over onder andere mentale gezondheid, het (dagelijks)leven en haar privéleven. Shanna deelt graag haar eigen ervaringen en dat is ook haar doel. Ook is Shanna een gepassioneerde fotografe en deelt zij deze foto’s graag op haar blog. Daarnaast publiceert Shanna ook boeken op Wattpad. Shanna kan zich helemaal verliezen in het schrijven en ze kan zich ook inleven in hetgeen wat zij schrijft. Schrijven en fotograferen is haar passie en ze maakt graag van haar passie haar werk.