Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Een nagemaakt drugslab om bewustzijn te verhogen: ‘Ik ken geen vormen van geweld die ik in de hennep niet ben tegengekomen.’

Een nagemaakt drugslab om bewustzijn te verhogen: ‘Ik ken geen vormen van geweld die ik in de hennep niet ben tegengekomen.’

Een van de jerrycans die boeren aan een paal ophangen

Op een zonnige dinsdagmiddag staat er op het bisonspoor in Maarssen een blauwe container. In de week van de veiligheid organiseren gemeentes, ondernemers en organisaties bijeenkomsten om aandacht te vragen voor veiligheid en maatregelen om daarvoor te zorgen. De container is omgebouwd tot een drugslab: bij het bekijken ervan leren bewoners de signalen kennen van drugsproductie. “Drugsproductie kan gewoon in een woning plaatsvinden,” aldus Robert Vianen, adviseur openbare orde en veiligheid. De container heeft als voornaamste doel te zorgen dat bewoners vaker verdachte activiteiten melden. 

Hennep tentjes
Bij binnenkomst in de container dient men eerst een gang te betreden. In de gang staat een witte zak perliet. Het wordt veel gebruikt bij het verbouwen van hennep. Johan Warmerdam, de persoon die de rondleiding in de container verzorgt, vertelt: “Zie je ergens zes van die zakken in een tuintje liggen en is dat hele tuintje bestraat, dan zit het tuintje waarschijnlijk ergens anders. Dat vergt een andere manier van kijken en interpreteren.” Ook staat er een grote euro shopper tas. Johan vertelt dat bij een doorzoeking voor drugs zulke tassen worden aangetroffen met geld of drugs erin. “Als je niet weet waar je moet kijken, dan zie je het ook niet,” aldus Johan. Op deze manier worden mensen met concrete voorbeelden bewust gemaakt van de signalen van drugsproductie. De deur wordt geopend, en daarbinnen bevindt zich een kweektent voor hennep. Onder uv-licht staan de nep hennepplantjes te ‘bloeien’. Deze tentjes stonden zo’n 15 jaar geleden voor het eerst op de hennepbeurs. Een hennepbeurs is een evenement waar professionals en geïnteresseerden samenkomen om informatie, innovaties en zakelijke kansen in de hennepindustrie te bespreken en ontdekken. Op zo’n beurs kun je alle benodigdheden voor hennepteelt verkrijgen. Johan benadrukt dat hoewel wiet als softdrugs wordt gezien, het alsnog ‘keiharde criminaliteit’ is. “Ik ken geen vormen van geweld die ik in andere onderzoeken ben tegengekomen, die ik in de hennep niet ben tegengekomen. Inclusief het stukslaan van knieën, het afhakken van vingers en jongens die doodgeschoten in het plafond hingen.”

Jerrycan: de oplossing
Boeren ondervonden problemen door hennepkwekers in gebieden zoals Venlo en Venray. Hennepproducenten hadden boeren verteld dat ze bepaalde delen van hun land niet konden betreden vanwege wietteelt. De boeren voelden zich bedreigd: de hennepproducenten kwamen aan hun deur en noemden scholen op waar de kinderen van de boeren op zaten. “Dit is geen bedreiging volgens strafrecht, maar erg lekker voelt het niet,” zegt Johan. In reactie hierop zijn de boeren een samenwerking aangegaan met de provincie, de gemeenten en de politie. De boeren slaan nu een paal van 4 of 5 meter in hun veld. Daar komt een oranje jerrycan op, wat betekent: wij zullen ten alle tijden melden. Zodra de hennepkweek rijk is, worden er met helikopters en drones over de velden gevlogen. De velden met een jerrycan zijn als eerste aan de beurt, en zo worden criminele organisaties zwaar ontmoedigd. Met samenwerking tussen bewoners, agrariërs en gemeenten kan er dus daadwerkelijk iets gedaan worden aan deze criminele activiteiten. 

Ondernemers
Dit jaar wordt er in de week van de veiligheid gefocust op agressie en geweld tegen ondernemers. Ondernemers ondervinden problemen met drugshandelaren die hun panden huren. De drugsproducenten gebruiken de panden om drugs te maken, maar laten de afvalstoffen achter in de loods. Zo’n ondernemer moet dan een hoop kosten betalen om de gevaarlijke stoffen veilig te laten opruimen. “Het is daarom belangrijk om mensen de signalen van hennepkwekerijen en drugslabs te laten herkennen,” aldus Robert Vianen. De week van de veiligheid kan ondernemers oplossingen en steun bieden. 

Ten slotte heeft Johan nog een laatste boodschap: je kunt maar één keer nee zeggen. Wanneer iemand zich eenmaal in de drugswereld bevindt, is ontsnappen bijzonder moeilijk. Het is daarom verstandig er helemaal niet aan te beginnen. De drugscontainer heeft als voornaamste doel mensen te stimuleren om verdachte activiteiten te melden, maar ook bewustwording te creëren over de duistere realiteit van deze wereld.

Luister hier naar de reportage van Simon van der Wijst, opgenomen in de week van de veiligheid op het Bisonspoorplein in Maarssen.



Over de auteur

Veerle Fransen

Mijn naam is Veerle Fransen en ik ben zeer geïnteresseerd in de wereld om mij heen. Ik vind het belangrijk om een open blik te hebben, zonder enige vooroordelen, om zo tot de meest oprechte verhalen te komen. In alles en iedereen zit namelijk een verhaal en verhalen verdienen het om gehoord te worden. In de toekomst zou ik graag documentaires willen maken om verschillende maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen. Ook het presenteren van het nieuws bij een (lokale) omroep lijkt me erg leuk. Ik kan niet wachten de journalistieke wereld in te stappen en van alles te leren!