Op weg naar een schonere Everest: Klimmers verplicht om eigen ontlasting van de berg af mee te nemen

Op weg naar een schonere Everest: Klimmers verplicht om eigen ontlasting van de berg af mee te nemen

Bron: Pexels/Dick Hoskins

Het beklimmen van de hoogste bergtop op aarde, de Mount Everest, brengt een scala aan uitdagingen met zich mee, waaronder een bijzonder ongemakkelijke: hoe om te gaan met menselijke behoeften in de meedogenloze omgeving van de berg. Deze kwestie zal binnenkort nog ingewikkelder worden, aangezien klimmers zich voorbereiden op een verandering in het protocol voor het komende seizoen. Een nieuwe regel zal van kracht zijn waarbij klimmers verplicht worden om hun eigen ontlasting mee te nemen terwijl ze de berg op en af trekken.

Jarenlange vervuiling door menselijk afval op de Everest heeft de autoriteiten ertoe aangezet om in te grijpen. Voor het komende seizoen is bepaald dat klimmers biologisch afbreekbare zakken moeten gebruiken om hun ontlasting te verzamelen en te verwijderen, in een poging verdere schade aan het natuurlijke erfgoed te voorkomen.

Een functionaris van de Pasang Lhamu plattelandsgemeente, verantwoordelijk voor het beheer van de Nepalese zijde van de berg, heeft bevestigd dat deze verandering permanent is. Ze hopen dat deze maatregel positieve veranderingen zal teweegbrengen en de berg zal beschermen tegen verdere aantasting door vervuiling met menselijk afval.

Allan Cohr, eigenaar van Everest One, een bedrijf dat expedities organiseert op de berg, ondersteunt de nieuwe regel. Het Sagarmatha Pollution Control Committee zal biologisch afbreekbare zakken verstrekken aan klimmers, die zijn ontworpen om ontlasting te verzamelen en geuren te minimaliseren.

Kortom, deze nieuwe regel wordt beschouwd als een cruciale stap in de strijd tegen vervuiling op de Everest. Er wordt gehoopt dat deze bijdragen aan het behoud van dit iconische natuurlijke erfgoed voor toekomstige generaties bergbeklimmers, terwijl het milieu op de berg wordt beschermd tegen verdere schade.

Over de auteur

Bart van Doorn

Mijn naam is Bart van Doorn (2003). Momenteel ben ik bezig met mijn opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht (HU) en hiervoor was ik student op het MBO Utrecht marketing, communicatie en journalistiek. Op mijn huidige opleiding verdiep ik me in de wereld van nieuws en verhalen Mijn fascinatie voor journalistiek begon al op jonge leeftijd. Die nieuwsgierigheid heeft mij uiteindelijk geleid naar de boeiende wereld van de media. Deze website is mijn digitale portfolio, waar ik mijn werk, projecten en ervaringen deel.