Factcheck: Bejaarden hebben meer seks dan jongeren

Factcheck: Bejaarden hebben meer seks dan jongeren

Bron: TungArt7

In een aflevering van Ongehoord Nederland doet Adjiedj Bakas, trendwatcher, claimt hij dat hij in een onderzoek heeft gelezen dat bejaarden meer seks zouden hebben dan jongeren. De uitspraak blijkt na ons onderzoek niet waar te zijn.

De claim werd in de uitzending van Ongehoord Nederland gedaan op 21 maart. Ongehoord Nederland is een programma van de NPO dat door de NPO zelf beschreven wordt als opinieprogramma met eigenzinnige kijk op het nieuws. Omdat het programma door de NPO zelf al op deze manier wordt bestempeld en de claim bij de redactie twijfel deed opwekken, hebben we de claim proberen te verifiëren.

Adjiedj Bakas wordt in het programma trendwatcher genoemd en heeft dus geen verdere expertise op het gebied van de claim. In de uitzending van Ongehoord Nederland zegt Bakas de claim in een onderzoek van het CBS te hebben gelezen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek beschrijft zichzelf als een onafhankelijk onderzoeksbureau dat data verzamelt over verschillende uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen. De onderzoeken die het CBS uitvoert worden gefinancierd vanuit de rijksbegroting wat de onafhankelijke betrouwbaarheid van het CBS ten goede komt. De claim lijkt in eerste instantie dus gebaseerd te zijn op een valide bron maar na het bestuderen van de bron van het CBS waar Bakas naar refereert blijkt het dat hij de informatie uit de bron waarschijnlijk verkeerd heeft geïnterpreteerd.

In het meest recente onderzoek van het CBS over de seksuele activiteit van Nederlanders is een artikel gelinkt getiteld: ‘Toename seksuele activiteit onder 75-plussers’. In het artikel worden de belangrijkste bevindingen die in het onderzoek zijn opgedaan, samengevat. Zo laat het staafdiagram de seksuele activiteit van verschillende leeftijdscategorieën zien in 2022 en worden die vervolgens vergeleken met hetzelfde onderzoek uit 2014. In het artikel is te zien hoe er in 2014, 16 procent van de 75-plussers seksueel actief is en dit percentage in 2022 gestegen is naar 27 procent. Als je naar de groep jongeren (16 tot 25 jaar) kijkt, daalt dit percentage van 63 procent in 2014 naar 56 procent in 2022. Deze vergelijking laat dus zien dat er inderdaad een stijging is in seksuele activiteit onder 75-plussers maar het aandeel mensen dat seksueel actief is in die leeftijdscategorie is nog altijd lager dan het aantal seksueel actieve jongeren.  Om zeker te weten dat Bakas naar de resultaten van bovenstaande data refereert hebben we hem gevraagd naar welk onderzoek van het CBS hij in zijn uitspraak refereert. In zijn antwoord stuurt hij een artikel van RTL-nieuws waar, zoals gedacht, wordt verwezen naar het onderzoek ‘Toename seksuele activiteit onder 75-plussers’.

“De uitspraak gedaan in de uitzending van Ongehoord Nederland klopt niet”, bevestigt ook Rik van Lunsen, Sexual Health Expert en lid van Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) “De trend dat steeds meer ouderen aan seks doen is inderdaad een trend die ik ook in eigen onderzoeken heb gezien. Je ziet dat koppels die aan seks doen daar ondanks hun leeftijd niet snel mee stoppen. Ondanks deze trend is de hoeveelheid jongeren die seksueel actief zijn qua omvang groter dan de hoeveelheid 75-plussers die nog seksueel actief zijn.” Van Lunsen vermeldt hierbij dat het bij dit soort onderzoeken altijd belangrijk is om het begrip seksualiteit goed toe te lichten. “Er zijn vaak verschillende opvattingen tussen verschillende generaties over wat seks inhoudt waardoor dit soort onderzoeken door iedereen ook anders opgevat kunnen worden.”

Conclusie

De uitspraak van Adjiedj Bakas dat bejaarden meer seks hebben in de uitzending van Ongehoord Nederland klopt niet. De bron van het CBS waar Bakas naar verwijst bevestigt dat jongeren in 2022 vergeleken met 2014 minder seks hebben en dat 75-plussers vergeleken met 2014 meer seks hebben. Deze twee bevindingen zijn qua hoeveelheid echter niet met elkaar te vergelijken en daarom klopt de uitspraak van Bakas niet.

Over de auteur