Van aardbevingen tot bosbranden en tropische stormen: er zijn steeds vaker natuurrampen in Europa

Van aardbevingen tot bosbranden en tropische stormen: er zijn steeds vaker natuurrampen in Europa

Foto: Unsplash (ter illustratie)

BUITENLAND – Wie het nieuws volgt zal niet ontgaan zijn dat Europa regelmatig getergd wordt door natuurrampen. Een aard- of zeebeving is iets waar de mens zichzelf weinig voor kan aanrekenen, maar dat is bij andere soorten rampen een heel ander verhaal. Zo speelt klimaatverandering een grote rol bij de bosbranden in Griekenland of extreme droogte in Spanje. Klimaatverandering is ook deels verantwoordelijk voor tropische storm Daniël die de afgelopen dagen met extreme regenval voor enorme schade in Libië heeft gezorgd.

Hoe kan het eigenlijk dat een tropische storm als storm Daniel zomaar in het Middellandse Zeegebied ontstaat? Het heeft alles te maken met de hoge tempratuur van het zeewater, vertelt meteoroloog Johnny Willemsen. ‘Het heeft te maken met de tempratuur op de grond en in de lucht, en dat verschil is heel groot. Zo ontstaan er makkelijker onweersbuien die kunnen uitgroeien tot een tropische storm.’ Het warme water van de Middellandse Zee en de koude lucht bovenin de atmosfeer zijn dus ideale omstandigheden voor slecht weer. Volgens Willemsen kwamen deze taferelen 50 jaar geleden ook al voor, maar neemt dit toe door klimaatverandering. ‘Door klimaatverandering wordt de Middellandse Zee warmer, en het verschil in tempratuur dus groter.’ Tropische stormen zijn echter niet het enige wat meer voor gaat komen door klimaatverandering. Omdat het droger en heter rond het Middellandse Zeegebied wordt, zullen ook bosbranden en extreme droogte volgens Willemsen veel vaker gaan voorkomen.

Dat natuurrampen vaker gaan voorkomen zorgt ook voor meer slachtoffers. De meeste Nederlanders kunnen zich niet voorstellen hoe het is om zoiets mee te maken, maar de 24-jarige Cindy Ankersmit is geen van hen. Ze was op Kos tijdens de aardbeving van Bodrum in 2017, waarbij het Griekse eiland hard getroffen werd. ‘We liepen langs gewonden en hoorde mensen roepen: ‘Hier ligt een dode!’ Zoiets verwacht je gewoon niet op vakantie, ik zou ook niet graag naar Kos teruggaan.’

In een audioreportage over natuurrampen vertelt Cindy meer over hoe zij de aardbeving in Griekenland beleefde. Meteoroloog Johnny Willemsen komt aan het woord over storm Daniël en deelt zijn verwachtingen voor de toekomst van Europa op het gebied van natuurrampen.

Over de auteur

Amanda Ankersmit

Mijn naam is Amanda Ankersmit, ik ben in 2002 geboren te Ede. Terwijl ik opgroeide merkte ik dat ik een brede interesse had voor veel uiteenlopende onderwerpen, en graag tot op details wilde weten hoe dingen in elkaar steken. Daar kwamen vaak veel vragen aan mijn ouders bij kijken, die daar op hun beurt vaak geen antwoord op wisten. Die brede interesse is doorgezet naarmate ik ouder werd, en een grote reden dat ik journalistiek ben gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Nu probeer ik die antwoorden te vinden om er vervolgens een mooi verhaal van te maken, zodat iedereen met interesse het ook weet.