Rusland op zoek naar meer bondgenoten buiten Europa

Rusland op zoek naar meer bondgenoten buiten Europa

Ontmoeting tussen defensieministers Rusland (links) en Noord-Korea (rechts), eerder dit jaar.

Dat de oorlog in Oekraïne niet volgens plan verloopt voor Rusland, is een open deur. Het land kampt met munitietekorten, staat zo goed als stil op het slagveld en houdt weinig militair sterke bondgenoten over. Toch is er nog wel animo voor een bondgenootschap op het Koreaans schiereiland. Deze week reisde de onbetwiste Noord-Korea leider, Kim-Jong Un, voor het eerst sinds 2019 af naar een ander land. In het oosten van Rusland ontmoette hij de president van Rusland, Vladimir Poetin.

Geïsoleerd

Rusland staat in het westen steeds geïsoleerder. In Europa is alleen Belarus nog een bondgenoot. Echter is buiten Europa, Rusland al jaren bezig met een charmeoffensief richting landen in Azië en Afrika. En meerdere van deze landen, ongeacht de oorlog in Oekraïne, verwelkomen Rusland met open armen. Rusland is weliswaar onderdeel van sancties tegen Noord-Korea, maar nu is het Kremlin bezig, om vooral praktische redenen voor de oorlog, met een charmeoffensief richting het land. In de hoop Pyongyang te charmeren voor militaire deals, als wapen of munitiesteun.

Stille oceaan

Volgens professor doktor Michael Kemper, hoogleraar Oost-Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam, is de zet van Rusland niet alleen om de situatie in Oekraïne, maar ook om hun eigen positie in het gebied rondom de Stille Oceaan te versterken. Het gebied staat van oudsher onder controle van mogendheden als de Verenigde Staten en China. Noord-Korea, die de Verenigde Staten zien als hét as van het kwaad, heeft alleen China als bondgenoot in de regio. Daar kan Rusland nu bijkomen.

Zuid-Korea en Japan

De Zuid-Koreanen, evenals de Japanners, zullen met argwaan kijken naar de ontmoeting. Kemper verwacht een nog agressievere houding van Noord-Korea tegenover die landen. ‘Wat Kim uit de ontmoeting haalt, is vooral een nog agressievere houding’, legt hij uit. ‘En dat terwijl China steeds meer bezig is met Taiwan te intimideren. In alle beide gevallen heb je Amerika als mogendheid, die probeert al deze landen te bewaren. Maar dat wordt moeilijker door de dreiging die uit Noord-Korea komt.’

Bekijk hier het volledige radio-interview met prof. dr. Michael Kemper, over de plek van Rusland op het wereldtoneel

Over de auteur