Factcheck: Meer CO2 uitstoot leidt niet tot meer bomen en planten en tot hogere landbouwopbrengsten

Factcheck: Meer CO2 uitstoot leidt niet tot meer bomen en planten en tot hogere landbouwopbrengsten

De Fvd claimt in haar partijprogramma dat de uitstoot van CO2 tot een aarde met meer bomen en planten en tot hogere landbouwopbrengsten leidt. Dat is niet waar. CO2 is goed voor bomen en planten, maar te veel CO2 leidt niet automatisch tot een toename van de groei. Er spelen namelijk ook andere factoren mee bij de groei van bomen en planten.

In het partijprogramma van de Fvd staat dat CO2 een belangrijke voedingsstof is voor het leven op aarde, met name voor planten en bomen. De Fvd claimt: ‘De uitstoot van CO2 leidt daardoor tot een aarde met meer bomen en planten en tot hogere landbouwopbrengsten.’ De Fvd beweert dit zonder enige bronvermelding. Dan kunnen we er al vanuit gaan dat hier een enige vorm van onwaarheid in zit. In deze factcheck zullen we nagaan of deze claim feitelijk juist is en welke rol CO2 speelt in de groei van planten en bomen.

CO2 als voedingsstof voor planten en bomen

Het is waar dat CO2 essentieel is voor de fotosynthese, het proces waarbij planten CO2 en zonlicht omzetten in energie en zuurstof. Dit proces voedt planten en bomen en heeft een belangrijke rol in de natuurlijke ecosystemen. Een studie van de Wageningen University & Research (WUR) benadrukt het belang van CO2 als een voedingsstof voor gewassen en gewasopbrengsten.

Koos Biesmeijer, hoofd van de onderzoeksgroep Nederlandse Biodiversiteit en Samenleving (NL Biodiversity and Society) in Naturalis en professor Natuurlijk Kapitaal aan de Universiteit Leiden, vertelt dat de claim van de Fvd niet klopt. ‘Er zijn ook andere factoren die invloed op de groei van planten en bomen hebben, zoals de beschikbaarheid van water, voedingsstoffen en temperatuur’, vertelt meneer Biesmeijer. Een hogere concentratie CO2 leidt dus niet automatisch tot onbeperkte groei. ‘Het is belangrijk om een evenwicht te behouden tussen de verschillende factoren voor optimale groei van de bomen en planten.’

Onderzoek

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat meer CO2 leidt tot minder fotosynthese. Dit betekent dat het moeilijker voor bomen en planten wordt om te overleven. Dit heeft namelijk te maken met de opwarming van de aarde. Door de opwarming van de aarde wordt de lucht droger. Dit effect zorgt er mogelijk voor dat fotosynthese niet versnelt met de stijging van het CO2-gehalte in de lucht. Uit een ander onderzoek geleid door Oregon State University blijkt dat bomen in een warmer klimaat minder efficiënt CO2 opnemen.Wetenschappers van verschillende universiteiten waarschuwen nu in een studie dat het fotosyntheseproces in gevaar komt door de stijgende temperaturen op aarde. Doordat de temperatuur stijgt, verliezen bomen het vermogen om hun bladeren te koelen. Terwijl koele bladeren juist bijdragen aan optimale fotosynthese. Als het buiten warmer is, worden bomen dus slechter in het opnemen van CO2. In het ergste geval beschadigen de bomen zelfs. Bij meer CO2 in de lucht wordt de aarde warmer en is de fotosynthese dus niet optimaal. Dit leidt dus niet tot meer bomen. In tegenstelling zelfs, de huidige bomen kunnen erdoor beschadigd raken of zelfs afsterven.

Conclusie

De bewering van de Fvd dat meer CO2 automatisch leidt tot meer bomen en planten is niet waar. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat het behoud van een gezond ecosysteem en de groei van planten en bomen een evenwichtige aanpak vereist, rekening houdend met verschillende factoren naast CO2.  Ook kan te veel CO2 leiden tot een beschadiging van bomen en planten.

Over de auteur

Guido Vogels

Guido Vogels (2005) is geboren en getogen in Zoetermeer. Hij is al twee en een halfjaar werkzaam als radio dj bij Zfm (de lokale omroep van Zoetermeer). Als beginnend journalist publiceert hij verhalen over opmerkelijke actuele gebeurtenissen en sport. Ook interviewt hij opkomende lokale artiesten.