Chemours volgens rechter deels aansprakelijk PFAS-vervuiling

Chemours volgens rechter deels aansprakelijk PFAS-vervuiling

DORDRECHT – De rechtbank heeft afgelopen woensdag een uitspraak gedaan in de zaak tegen chemiebedrijf Chemours die een viertal omliggende gemeenten hebben aangespannen. Chemours, het voormalige Dupont zou belangrijke informatie hebben achtergehouden bij het aanvragen van de benodigde vergunningen. Het gaat hierbij om PFAS-stoffen die de fabriek uit zou stoten. Hoewel dit nog maar een vooruitspraak is, zijn bewoners van omliggende wijken toch blij met de uitspraak. Het definitieve vonnis zal komend jaar volgen.

Chemours, een afsplitsing van chemiegigant Dupont is al vele malen eerder in opspraak gekomen. Zoals eerder heeft Chemours geprobeerd te schikken met de gemeenten, maar dit werd afgewezen door de gemeenten. Ook ligt er een aangifte van de provincie Zuid-Holland voor dezelfde claim. In de wijken die rondom het fabrieksterrein liggen hebben bewoners al soms generaties lang te maken met de PFAS-vervuiling die door de fabriek veroorzaakt wordt.

Chemours wordt beschuldigd van het achterhouden van informatie bij de aanvraag voor de vergunningen. De echte vraag is waarom er überhaupt vergunningen worden uitgegeven aan fabrieken die grote concentraties PFAS uitstoten. Voor bewoners van de nabijgelegen wijken is het erg moeilijk om te bewijzen dat bepaalde ziektes zoals kanker, PFAS als oorzaak heeft. Wetenschappers weten nog niet genoeg om dit te kunnen aantonen.

Beluister hieronder de reportage:

Over de auteur

Max van Gils

Max van Gils (21) is eerstejaars student op de Hogeschool in Utrecht, en woonachtig in Delft. Hij is sinds september 2022 werkzaam als onderzoeksjournalist voor de Nieuwsooievaar in de regio den Haag. Hij heeft ervaring binnen het HR-werkgebied, ook in de regio den Haag. Zijn ambities liggen vooral bij internationale journalistiek als columnist. Contact: max.vangils@student.hu.nl